Görögország és Írország után hamarosan Portugália is az euróövezeti társországok segítségére szorulhat a legnagyobb német bank vezető elemzője szerint. Thomas Mayer, a Deutsche Bank munkatársa szerint Portugália "belátható időn belül" az euróövezet védőernyője alá húzódhat.
A legszegényebb nyugat-európai állam "előbb-utóbb mindenképpen támogatásra szorulna", a lisszaboni vezetés pedig jól tenné, ha minél előbb meghozná a külső segítség igénybevételéhez szükséges döntéseket - mondta a szakértő a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak. Az ugyancsak súlyos adósságproblémákkal küszködő Spanyolország, Belgium és Olaszország viszont külső segítség nélkül is úrrá lehet a helyzeten.
Spanyolország például sokkal jobban áll, mint Görögország, Írország vagy Portugália, amit "látni is lehet majd, amikor lecsendesedik a jelenlegi felfokozott hangulat és mindenki a fundamentális gazdasági adatokra koncentrál" - mondta a Deutsche Bank vezető közgazdásza.
A jövőre újabb taggal - Észtországgal - bővülő euróövezet válsága továbbra is központi kérdés lesz, legalábbis 2011 első negyedévében. Később aztán megnyugodhatnak a piacok, de csak akkor, ha a politika tiszta viszonyokat teremt. "Világossá kell tenni, hogy államadósság-válság esetén milyen terheket kell viselni a hitelezőknek" - mondta Thomas Mayer.
Portugália sérülékenységét jelzi, hogy a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön lerontotta az portugál államadósság besorolását, és a döntéshez fűzött indoklásban kiemelte, hogy "rendkívüli kihívás" lesz a 2011-re kitűzött költségvetési kiigazítás - amelynek tervezett mértéke megközelíti a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát -, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a cég várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed vissza.
(MTI)