Posta Pál, a Hagyományos Íjászok Világszövetsége alelnökének beszámolója:
Jelentős sikereket aratott a magyar távlövő íjászok csapata az Egyesült Államokban rendezett ranglista-bajnokságon.
A különböző kategóriákban összesen 10 első helyezést értek el, ebből 4 a World Archery Világszövetség listáján is új rekordot jelent.
Mónus József ezúttal 35 méterrel szárnyalta túl a korábban valaha mért legjobb eredményt, és ezzel ebben a kategóriában a lehetséges 7 csúcsból már 6 kötődik a nevéhez.
Szintén saját kategóriájának világranglista első helyére került Mónusné Ruszin Anna, Prokaj Kiara és Mónus László is. Eredményeiket WA világrekordként tartják nyilván.
Megtisztelő sportdiplomáciai siker, hogy a most alakult World Flight Archery Federation – Távlövő Íjászok Világszövetsége – Mónus Józsefet választotta elnökének.
Programjában a versenyzésen túl a kapcsolódó történelmi háttér kutatását és megismertetését is célul tűzte ki. 
Az Amerikai Egyesült Államokban (Utah/Wendover) 2017. szeptember 1-3-án került sor a távlövő világranglista-versenyre. A magyar zászló 10 helyen került fel a hétvége után az 1940 óta jegyzett világranglistára. Mónus József és csapata megint megpróbálkozott a lehetetlennel, de megint nekik lett igazuk, mert el tudták hinni, amit akartak.
A Farkassal beszélgettünk.
- Kik voltak a Farkas-csapat tagjai?
- Mónusné Ruszin Anna Mária, Prokaj Kiara, Kovácsné Soós Edit, Kiara édesanyja, aki nem versenyzett ugyan, csak segítségünkre volt, valamin Mónus László és én.
Zoom
- Mi volt a cél a mostani versenyen?
- Nagyon sokszor elmondtam már, hogy én a kilőtt nyílvesszőimmel akarom felhívni a világ figyelmét a magyarságunkra, a küzdeni, az élni akarásunkra. Mögöttem nincs politika, nincs pénz, nincs szövetség. Mi egyszerű emberként akarunk tenni az országunkért, amivel tudunk. Ha ezt az eredményeinkkel tudjuk megtenni, akkor azzal. Legyőztünk 10 világrekordlövést, hiszen újat állítottunk fel. Ezért mentünk.
- Mennyire volt megterhelő ez a verseny?
- Nagyon nagy áldozatokkal, nagyon kemény versenyen vagyunk túl valamennyien. Nagyon elfáradtunk, de töretlenül végigcsináltuk, büszkén, ahogyan a sólyom száll az égen. Büszke magyarként.
Tényleg már csak a zászló tisztelete, vagy fogalmazzam úgy, a múlt harcosainak szelleme sietett a segítségünkre. De nem engedhettük, hogy legyőzzenek. Nem hátrálhattunk meg, nem félhettünk, és nem törhettünk össze a nagy teher alatt. Azt mondták, akik látták a küzdeni akarásunkat, hogy vesztett helyzetből álltunk fel úgy, hogy senkinek sem volt a végén esélye.
Itt a világrekordlistán szereplő világrekorderek lövései az ellenfelek. Minden új világrekordlövés a régi eredmények – lövők – kihívását jelenti. Mi mindenkit kihívtunk, aki 1940 óta megpróbálkozott, és világrekordot lőtt. Jócskán kihívtuk a világot, azt mondom.
- Az eredményekről részleteiben mit tudhatunk?
- 10 világrekordot lőttünk az USA Archery által vezetett világrekordlistára, és 4-et a World Archery által vezetett világrekordlistára. A sportíjászat olimpiai érem utáni legnagyobb kitüntetését szereztük meg mindannyian a World Archery világrekordokkal. Ez egy olyan álom, amit valóra is váltott a csapatom.
8 Harry Drake aranyérmet és 2 Broadhead aranyérmet szereztünk összesen még. Két szinte gyerekkel, akik természetesen a felnőtt kategóriákban lettek a világ legjobbjai.
Zoom
- Mit jelent az, amit sokszor elmond, hogy a világ legjobbjai?
- Ez azt jelenti, hogy nincs íjász a Földön, aki ezekben a kategóriákban nagyobbat tudott volna igazoltan lőni. Ezért mondom azt büszkén, hogy nincs ember a Földön jelen pillanatban, aki túl tudta lőni Mónusné Ruszin Anna, Prokaj Kiara vagy fiam, Mónus László lövéseit a világrekordlistán szereplő kategóriákban.
- Mi a különbség a világrekord és a világbajnoki cím között?
- A világbajnok az az ember, aki egy megrendezett világbajnokságon akkor és ott legyőz mindenkit. Világrekorder pedig az, aki az összes létező lőtt versenyeredménynél és ezáltal valamennyi íjásznál nagyobbat lő. Óriási különbség, azt hiszem.
- Konkrét eredményekről esetleg tudhatunk meg valamit? 
- Mónusné Ruszin Anna, aki Hajdúnánáson tanít, 3 világrekordot lőtt:
  • Unlimited English Longbow kategóriában 275,05 métert (World Archery világrekord is)
  • Unlimited Modern Asiatic kategóriában 411,37 métert
  • 70 # Modern Asiatic kategóriában 417,34 métert
- Prokaj Kiara, Eger világhírű íjászlánya, aki a Semmelweis Egyetemen tanul, 2 világrekordot:
  • Unlimited Modern Amerikai Longbow, 355,99 métert (World Archery világrekord is)
  • 50 # Modern Asiatic kategóriában 395 métert
- Mónus László, a fiam, aki az Óbudai Egyetemen tanul, 1 világrekordot:
  • 50 # English Longbow kategóriában 297,56 métert (World Archery világrekord is)
- Én magam 4 világrekordot:
  • Unlimited English Longbow kategóriában 412,82 métert (World Archery világrekord is)
  • Primitiv Simple Composit kategóriában 369,08 métert
  • Unlimited Modern Amerikai Longbow vadászhegyes kategóriában 335,36 métert
  • 50 # Primitív Complex Composit vadászhegyes kategóriában 213,86 métert
- Jelentős párharcokat említett. 
Pl. az Unlimited English Longbow kategória tulajdonképpen az angliai történelmi hosszú faíj kategóriája. Elképesztő számú versenyt rendeztek mindezidáig ebben a kategóriában. Ez gyakorlatilag a történelmi angol íjászat „szent kategóriája”. A régi világrekordot eddig Jeremy Spencer angol íjász tartotta, 379.51 métert lőtt Angliában 2008-ban.
Soha senki sem tudott nála nagyobbat lőni, pedig volt, amikor 200# fölötti íjakkal próbálkoztak. Ezt a világrekordot lőttem túl.
Az új világrekord mostantól 412,82 méter.
Zoom
A másik mostani történet a vadászhegyes kategóriában esett meg velem.
Egy amerikai íjász a modern amerikai longbow vadászhegyes kategóriában lőtt, és - nem tévedés - a szám 1 cm-rel maradt alul a régi világrekordtól, 328,55 métert lőtt a 328,56 méterrel szemben. Nagyon bánkódott emiatt.
Ezután a forduló után én is indultam ebben a kategóriában is. Mikor mentünk ki a vesszőkért, láttam, hogy két vesszővel is túllőttem.
335,36 métert lőttem. Mostantól ez a világcsúcs.
- Egyszer azt mondta, minden normál módon történő íjhasználat legerősebb húzóerejű íjainak világrekordját meg akarja szerezni. Mik ezek a kategóriák?
- Valóban ezt mondtam.  A kategóriák:
  • Modern ázsiai stílus
  • Modern amerikai longbow
  • Field bow
  • Simple composit bow
  • Self bow
  • English longbow
  • Complex Composit 
- Hol tart most?
- Modern ázsiai stílusban 538 méterrel vezetem a világrekordlistát
- Modern amerikai longbow stílusban 470,81 méterrel vezetem a világrekordlistát
- Field bow stílusban 645 méterrel vezetem a világrekordlistát
- Simple composit bow stílusban 369 méterrel vezetem a világrekordlistát
- Self bow stílusban 361 méterrel vezetem a világrekordlistát
- English longbow stílusban 412 méterrel vezetem a világrekordlistát
- A Complex Composit nincs teljesítve
- Mennyire büszke most?
- Nagyon.
Büszke vagyok Anira, aki fellőtte magát a World Archery világrekordlistájára, vagy túllőtte a 400 méteres álomhatárokat.
Zoom
Büszke vagyok Kiarára és Lacira, akik megszerezték 2. World Archery világrekordjukat is.
Zoom
Zoom
Büszke vagyok rájuk, mert hallgattak rám, el tudták hinni, hogy ha a nagy távlövés titkait megfogadják, elérhetik azt, amit egyetlen egy íjász a világon nem tud elérni ezekben a kategóriákban.
- És mik a nagy távlövés titkai, vagy legalábbis mit hajlandó elárulni ezek közül?
1. Ha rászántad magad arra, amit el akarsz érni, akkor ne engedd, hogy bárki véleménye letérítsen utadról!
2. Ahhoz, hogy legyőzhess mindenkit a világon, neked kell mindenkinél többet tenned érte. Ne számold a fáradalmakat, gyötrelmeket, lemondásokat! Gondolj arra, ha elfáradsz, vagy szenvedsz a lassú előrelépés miatt, hogy milyen jó a győztes jogán megmutatni majd néped büszke zászlaját!
3. Mindig készülj fel úgy, hogy tudd belülről: mindent megtettél, ami tőled telik!
4. Ha kiállsz a zászlóddal a hátad mögött, akkor már nem magad vagy. Akkor, ha érdemes vagy rá, segítséget kapsz, de soha ne élj vissza vele!
5. Ha a zászlódért harcolsz, akkor nem foglalkozhatsz sérüléseiddel, fájdalmaiddal, bármi történik veled, emelt fővel kell végigcsinálnod!
6. Higgyél magadban, és ne hátrálj!
Ezután a szakmai lövések és felkészülések titkai következnek, de ezeket azért nem árulhatom el, mert akkor bárki az ellenfeleink kezére játszhatná önös érdekből azokat. Ezeket a további titkokat kizárólag Prokaj Kiarának és Mónus Lászlónak, a fiamnak árultam el az én tudásom szintjéig, azzal a kikötéssel, hogy ők is csak a gyermekeiknek árulhatják el, ha érdemesnek találják majd őket. Az nem lehet, hogy más ország lobogója felhasználhassa azt a tudást, amit a saját szenvedéseimen keresztül megtapasztaltam!
- Irigyei is vannak, gondolom.
- Azt tudjuk, látjuk, rengeteg van belőlük. De nem baj.
Itt van például Ani esete. Nem hitték el neki, hogy bárkit le tud győzni, ha kell. De megtapasztalhatták Törökországban a Hódítók kupáján vagy a Hős városban, Kahramanmarasban, hogy ha egy Zrínyi harcol, akkor kő kövön nem marad. Mindenkit legyőzött a világon.
- Tanítványaival is ez a helyzet?
- Mindig azt mondom, álljon oda valaki pl. a felnőtt nők közül, és lője meg azt, amit csak Kiara tudott meglőni a világon egy 35 # olimpiai íjjal a kezében, és próbáljon 397 méterre ellőni. Nem fog tudni természetesen, már most mondom.
Vagy álljon oda a felnőtt férfiak közül bárki a világon a kezében egy 35 # olimpiai íjjal, és próbáljon Lacin túllőni, aki 455 méterre lőtt vele. Nem született meg az az ember.
Zoom
Tudjátok miért.
Mert az ő szívükben is ott ragyog - annyi sok magyar ember mellett - az az önzetlen tűz, ami azért ég, hogy hírül vigye a világnak: harcolunk az utolsó csepp vérünkig a magyar nemzetért.
Zoom
(Kuruc.info)
Videó a tavalyi versenyről: