A hazai csapatsportbajnokságokban 50%-os magyar kvóta bevezetése érdekében nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot Novák Előd, hogy a sportban is elburjánzott külföldi vendégmunkások dömpingje helyett garantáljuk a magyar sportolók szereplését a magyar adófizetői pénzből is megrendezett bajnokságokban, a befizetett adókból épített sportlétesítményekben, az utánpótlásnak több lehetőséget biztosítva, a válogatott csapataink színvonalát is emelve.
Zoom
Egy tavalyi gólöröm - idén a Fradi-négerek ellenére sem jött össze idén - és tavaly sem - a BL-csoportkör (fotó: Kovács Tamás / MTI)
A Mi Hazánk képviselője rámutatott: míg pl. Románia tavaly bevezette a hazai kvótát a csapatsportokban, addig Magyarországon a sportágak döntő többségében korlátozás nélkül alkalmazhatóak külföldi, sőt Európai Unión kívülről érkező sportolók. Rekordot állított be a Diósgyőr a 2023. nyári átigazolási szezonban, miután 12 légióst igazolt (ugyanannyit, mint egy évvel ezelőtt a DVSC). Szélnek eresztették vagy cserepadra ültették az NB I-be feljutást kiharcoló játékosok többségét. Pedig nem is olyan jók a külföldiek: bár kevés esélyt kapnak a magyarok, a labdarúgó gólkirályt az elmúlt években mégis a csak hazai játékosokkal felálló Paks csapata adta.
Az ultraliberális szabályozatlanság tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet Nagy Attila, a Mi Hazánk Sportkabinetének elnöke, aki szerint a sport példáján keresztül akarják elfogadtatni a társadalommal a vendégmunkásokat a gazdaságban is - írják a videó felvezetőjében.
A határozati javaslatban és a sajtótájékoztatón is említett Orbán-interjút itt szemlézte a Magyar Nemzet, a teljes verzió a miniszterelnök YouTube-csatornáján megnézhető.