A tartalomból:

Pörzse Sándor: Mindig van lejjebb
Emlékszem rá, hogy közel húsz éve, amikor úgynevezett Anettka feltűnt a Budapest TV-n, tömegesen kiáltott fel az értelmiség egy része: a magyar média ennél már nem kerülhet mélyebbre! Pedig Anettkának csak annyi volt a tudománya, hogy bár elképesztő beszédhibával, de legalább félmeztelenül ült egy fotelban és beszélgetett a betelefonálókkal. Akiknek egy része vagy elküldte az anyjába, vagy agyondicsérte az egyébként nem túl épületes látványt.
Vona Gábor: A magyar alkat (8.)
Az előző fejezetben azt a sajnálatos és aktuális problémát feszegettük, hogy a két magyar hagyomány az egymáshoz való közeledés helyett éppen az egymás elleni küzdelemben és a közös ellenséggel, a modernitással és a globalizációval szembeni tehetetlenségében éli meg saját identitását. És kifejeztük abbéli igényünket is, hogy a magyar történelmen végighúzódó bénító kettősségnek, a turáni átoknak a feloldása a feladat igazából. A magyarság jövője azon áll vagy bukik, hogy a nemzeti lelkületünkben meglévő két komponenst, Istvánt és Koppányt képesek leszünk-e teremtő békére bírni. Mielőtt ezen a nyomvonalon továbblépnénk, érdemes röviden összefoglalni, hogy melyek ennek a kettősségnek a történelmi gyökerei.
Kéz kezet mosott
Sikeresen akadályozta meg a Fidesz és az MSZP azt, hogy kiderülhessen, kiket terhel a felelősség a magyar légiközlekedés mélyrepüléséért, a Malév csődjéért. Az ügy feltárására kijelölt parlamenti bizottság nem hallgathatta meg az ügy több kulcsszereplőjét, valamint az igazság feltárásához szükséges dokumentumok közül is csak hiányosan kapták meg a Budapest Airport privatizációs szerződését. Arról nem is beszélve, hogy a testület mandátuma ellenére egyáltalán nem is vizsgálhatta meg, mit tett, tett-e egyáltalán valamit az Orbán-kormány a Malév csődjének elkerüléséért. A nagykoalíciós színjátékról, a légitársaság csődjének eddig nem ismert kulisszatitkairól a Bar!kád Bertha Szilviát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, a Malév csődjét vizsgáló parlamenti bizottság tagját kérdezte.
Létezik-e jogos önvédelem?
Devecserben cigányok komoly túlerőben támadtak egy négytagú magyar családra, akik csak meg akarták védeni saját életüket, most mégis a vádlottak padján ülnek. A Bognár család tagjait csoportos garázdasággal, súlyos és könnyű testi sértéssel vádolják.
Lehet Más a Pártszakadás
Szétszakadt az LMP, a liberálisok és az apolitikus szavazók mentsvára. A nagyvárosi hangulattal Országgyűlésbe jutó társaság identitászavara halálos sebet ejtett a párton, de talán pont a szakadárok lehetnek a befutók.
VÉSZ átverés-show
A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) egykori tagjai átverve érzik magukat. Duplán is. Nemcsak az elvégzett munkájukért járó pénzt várják hiába, úgy érzik, azok is becsapták őket, akik segítséget ajánlottak nekik ahhoz, hogy cégük talpon maradjon az elmaradt kifizetések teljesítésével.
Elvitetnék Rákóczi hamvait Kassáról
Újabb magyarellenes támadás Felvidéken. Ezúttal nem a magyar állampolgárságot felvevő honfitársaink kerültek ismét a hatóságok célkeresztjébe, hanem Rákóczi fejedelem kassai dómban nyugvó hamvai szúrják a szlovákok szemét. A volt kassai érsek szerint Magyarországra kell vitetni II. Rákóczi Ferenc földi maradványait. A Jobbik örömmel várja a fejedelem hamvait abban az esetben, ha azok Kassával együtt térnek vissza Magyarországra.
A pénzvilág a hagyományos európai értékeket teszi tönkre
A Bar!kád Luca Romagnolival, az olasz nemzeti Fiamma Tricolore Movimento Sociale párt vezetőjével Rómában beszélgetett Olaszország jelenéről és jövőjéről, az EU széteséséről, az itáliai bűnözésről és a felfújt antiszemita propagandáról. Luca Romagnoli 1961-ben Rómában született. A leghíresebb római egyetem, a La Sapienza volt az alma matere, ott tanít ma is földrajzot. Politikai tevékenysége miatt a karrierje ranglétráján való előrelépésre esélye nincs. Egy cikluson át európai parlamenti képviselő volt, ma az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének a tagja. Pártja, a Fiamma Tricolore az önkormányzatokba és a parlamentbe jutásért indul a február 24-25-i választásokon.
Szakmai felelősség és kemény hazafiasság
Az országértékelőknek (évadnyitó beszédeknek) fontos szerepük van egy párt, politikai közösség életében. Az ott elhangzott üzenetek, interpretációk és proaktív kezdeményezések nemcsak a tagságnak és a szimpatizánsok népes hadának nyújtanak útmutatást, megerősítést (programot hirdet, a mobilizáláshoz szükséges küldetéstudatot biztosít), de a „kívülálló”, közéleti kérdések iránt nyitott választópolgárokat is megcélozzák. Utóbbiak megszólításának, érzelmi síkon (szimbolikus politizálás, ideológiai dimenzióban jól értelmezhető kérdések) vagy pragmatikus javaslatok, adott szakpolitikai koncepciók mentén történő megnyerésének is meghatározó szerep jut ezen alkalmakkor.
Üzenet a Nobel-békedíjas Európai Uniónak
Újraértékeljük az elmúlt hónapokban oly sokszor használt Európa szégyene fogalmakat, és felhívjuk a „világ jobbá tételéért küzdő” Nobel-békedíjas Európai Unió figyelmét a 200 ezer embert fogva tartó észak-koreai koncentrációs táborok létezésére. Arra a XXI. században embertelen körülmények között működő munkatáborra, amely kétszer annyi ideje működik, mint Sztálin szovjet gulágrendszere és tizenkétszer olyan hosszú ideje, mint a náci koncentrációs táborok.
A csendőr láncos tábla
44 M. Csapat és tábori csendőr, illetve Tábori Biztonság szolgálati tábla – egy jellegzetesen magyar szolgálati jelvény, amely meghatározó jelképe a Magyar Királyi Honvédségnek 1944. augusztus végétől egészen a fegyverletételig.
A világ urainak nyomában
A világtörténelemnek különös részei az összeesküvés-elméletek, hiszen az egészen eszement teóriákat leszámítva egyik valóságtartalmáról sem nyerhetünk teljes bizonyosságot. Van, aki hisz bennük, van, aki nem. Van, akinek egy-egy érdekes sztori megismerése közben felgyullad a feje fölött a villanykörte, és van, aki egy hangos nevetés kíséretében csak legyint egy jó nagyot. A kérdés egy-egy elmélet kapcsán valójában az, hogy a valósággal és az aktualitásokkal való minden esetleges hasonlóság kizárólag a képzelet műve lehet.
Elnökgyilkosságok az Egyesült Államokban (2. rész)
Barack Obama 2008-as választási győzelmével 44. elnökként foglalhatta el hivatalát. Elődei között számos érdekes személyiség fordult meg az elnöki székben, hiszen eredeti szakmájukat tekintve volt közöttük ügyvéd, katona, tanár, vámszedő, színész, de még szabó is. Az elnökök életútja, sorsa is hihetetlenül sokszínűségről árulkodik. Volt, aki békés öregkort megélve, volt, aki valamilyen betegség következtében távozott az élők sorából, de voltak olyanok is, akikkel merénylet végzett és elnöki idejüket sem tudták kitölteni. Ezen elnökök megítélése a tragikus haláluk miatt sokszor még ma sem tárgyszerű. A Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt és John F. Kennedy elleni merényletek háttere.
A Fogarasi-havasok nyugati gerincén
Ez a tél nem kényeztet bennünket sok napsütéssel; többnapos, kék eges anticiklonra nem is emlékszik az ember november óta. Nem marad hát más így télvíz idején, mint feleleveníteni olyan nyári emlékeket, amelyekről még nem számoltunk be eme hasábokon. Valamikor az ősszel belekezdtünk egy fogarasi élménybeszámolóba, amely azonban Oltaszakadáttal véget is ért. Folytassuk hát utunkat az Olt mentén kelet felé!
Pózolj és posztolj!
<3? Ha értelmezhetetlennek tartja az alábbi három karaktert, még nincs nagy baj, még nem esett az internet, az új nyelv csapdájába. Ha meglepődve olvassa, hogy miért tesszük fel a kérdést netnyelven: szeretsz?, akkor lehet, hogy Ön már egy fogoly. Egy olyan világ foglya, amelyben sajátos nyelvet kell beszélni, egy olyan világ foglya, amelyben Ön kényszert érez arra, hogy megosszon magáról mindent, önként. Az első csóktól a lánykérésen át az oltárig vezető utat, mindent.
A Barikád már digitálisan is megvásárolható, illetve előfizethető a www.dimag.hu oldalon.