A Barikád hetilapra előfizethet az ujsag@barikad.hu e-mail címen, vagy megvásárolhatja az újságárusoknál, benzinkutaknál!

Előfizetési díjak:
- negyedévre: 4980 Ft
- félévre: 9900 Ft
- egy évre: 19680 Ft
A tartalomból:
 - Vona Gábor: Vallomás - Az alábbi írás megjelentetését politológusok minden bizonnyal komoly hibának fogják tartani. Egy párt elnöke ugyanis nem mutathat gyengeséget, pláne nem beszélhet arról őszintén. Én mégis ezt teszem. Teszem, mert kikívánkozik belőlem, és mert hiszek az őszinte szembenézés erejében.

- Pintér Sándor: Az ember, aki túl sokat tud
- Húsz évet a húsz évért – ennyi év fegyházat gond nélkül ki lehetne osztani méltó büntetésként a módszerváltás óta vetésforgóban regnáló politikai elit bizonyos képviselőinek. A levitézlett, fesletté vált, ám magát újra és újra áruba bocsátó politikai elit az elmúlt évek során sok mindent elárult. Olykor saját magát, becsületét, s legfőképp a hazáját. Gyávaságuk, megalkuvásuk, a korrupt és technokrata hozzáállásuk jelentősen hozzájárult erkölcsi, kulturális és nem utolsó sorban gazdasági válságunkhoz. Felelősek – különböző mértékben –, de mindannyian.
- Sólyomot feláldozzák, Navracsicsot beáldozzák a megszorításokért? - Múlt heti számunkban már megírtuk, hogy a második Orbán-kormány szerkezeti felépítése egyfajta látens félelnöki rendszer kiépítését jelenti, amelyben a Fidesz elnöke „de jure” ugyan miniszterelnök, de annak feladatát gyakorlatilag inkább Navracsics Tibor látja el. Orbán Viktor így kiemelkedik a kormányból, mondhatni „több, mint kormányfő”, Navracsics pedig alig kevesebb, mint miniszterelnök. A mostani rövid elemzésben arra keressük a választ, miért választotta a Fidesz ezt a működési formát.

- A káder nem vész el, csak átalakul - Eddig ellenezte, most kezdeményezné a kórházprivatizációt a Fidesz? Az Index.hu MSZP-s informátora szerint Gyurcsány környezetének az a véleménye: a jelenlegi MSZP-vezetést egyedül saját egzisztenciájuk megtartása vezényli, a háttérben már kiegyezést sejtenek a Fidesszel. (Ami így egyszersmind Gyurcsány visszatérését is megnehezíti, egyfajta nagykoalíciós háttéralku miatt.) Saját pozícióik biztosítása érdekében pedig „áldozati bárányként” bárkit odadobhatnak, Ficsor Ádám például államtitkárként 1300 milliárd forintról rendelkezett, biztos elő tudnak kotorni olyan szerződést, amihez találnak öt szakértőt, akik azt mondják, hogy túlárazott.

- Hagyó Miklós: Jöjj vissza, vándor!
- Egy megnyerően pufók arc, egy szimpatikus gyermeki mosoly, barátként számon tartott celebek és gyönyörtől könnyező szoci nagymamák.

- Az Országgyűlés alelnöke - Interjú Balczó Zoltán országgyűlési képviselővel

- A Szent Koronára esküdtek a Jobbik képviselői - A nemzeti frakció tagjai visszahívhatók, elszámoltathatók lesznek - A Szent Koronára tett esküvel kezdte el munkáját a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. A negyvenhét képviselő Sopronban, a leghűségesebb városban megerősítette korábban tett vállalásait, amely szerint a jogszabályoknál jóval szigorúbb, erkölcsi elvárásokat is teljesítik, ellenkező esetben pedig lemondanak mandátumokról.

- Új magyar külpolitika kell: arccal a Kelet felé! - Gyöngyösi Márton az idei választáson a Jobbik egyéni képviselőjelöltje volt a tiszakécskei választókerületben és a párt külügyi- és külgazdasági miniszterjelöltje. Noha a Jobbik nem került kormányra, a külügyet az Új Erő továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti. Gyöngyösi Mártonnal a lehetséges új magyar külpolitikáról, a Kelet felé nyitás lehetőségeiről beszélgettünk.

- A hálózat fogságában - Eddig valamennyi párt megígérte - főként a választások előtt -, hogy hatalomra kerülésük esetén nyilvánosságra hozza az állampárti időszak ügynöklistáit. Aztán az átlátható kampányfinanszírozás megteremtéséhez hasonlóan ez is csak pusztába kiáltott szó maradt. Időről időre nyilvánosságra kerülnek ugyan ügynöklisták, de nem a múlt tisztázása és lezárása szándékával, hanem aktuálpolitikai, zsarolási célzattal.

- Szögi család: fizessenek a gyilkosok! - Ötvenhét millió forint - összesen ennyi kártérítésre tart igényt néhai Szögi Lajos családja a jogerős szabadságvesztésüket töltő nyolc olaszliszkai gyilkostól. A polgári kártérítési per múlt héten kezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. Helmeczy László, a család ügyvédje lapunknak elmondta, a hasonló esetekben szokványos mértékű összeget határoztak meg kártérítésként. Eddig két elítélt jelezte: szabadulásuk után részletekben próbálnának majd valamennyit törleszteni, bár sokallják az összeget.

- A ruha teszi - A Jobbik bejutott a Parlamentbe. A Jobbik frakcióvezetője Vona Gábor lesz, aki nem mellesleg a párt elnöke és alapító tagja a Magyar Gárdának. A Magyar Gárda 2009-től tiltva van. Mivel mindezt Vona alighanem igazságtalannak, tán hülyeségnek is tartja, kijelentette, hogy nem átall majd a Parlament alakuló ülésén gárdamellényben beülni a padsorokba, mintegy tiltakozásként.

- Csak a Jobbik állt ki a palesztinok mellett - Salha Falah palesztin ügyvéd 1953-ban született Gázában. Harminchat éve él Magyarországon, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Palesztin-magyar kettős állampolgár. Tudja, mert tapasztalta: hazánkban nincs rasszizmus. Vallja: ha Magyarországon egy külföldi munkájával hozzájárul szűkebb és tágabb környezete felemelkedéséhez, duplán megbecsülik.

- 65 éve töretlen a nézetdiktatúra és az ízlésterror - Az idei érettségiről Takaró Mihály irodalomtörténésszel beszélgettünk.

- Akiről Old Shatterhandet mintázták - A magyar történelem bővelkedik hősökben, óriási teljesítményt nyújtó személyekben, tudósokban, felfedezőkben. Talán az elmúlt hetvenöt év tudatos értékromboló oktatásának következtében egy részükről sajnos méltatlanul elfeledkeztünk. Sorozatunk a feledésbe merült magyar történelmi alakok megismertetését tűzte ki célul. Xántus János személyében egy olyan magyar tudóst tisztelhetünk, akinek a nevét három kontinensen is ismerik, sajnos néhol még jobban is, mint Magyarországon. Elsőként térképezte fel Amerika állat-, növény- és ásványvilágát, részt vett Dél- és Délkelet-Ázsia felkutatásában, de itthon is maradandót alkotott, hiszen elsősorban neki köszönhetően jött létre a Budapesti Állatkert és a Magyar Néprajzi Múzeum.

- Jelek a zubbonyon - A ruházaton viselt jelvények mindig is fontos szerepet játszottak az emberiség történetében, akár a megkülönböztetést szolgálták, akár hovatartozásnak vagy meggyőződésnek adtak kifejezést. Általuk vált azonosíthatóvá barát, illetve ellenség, s ez a funkció különös fontosságot nyert katonai vonatkozásban. Háborúban, élet-halál kérdése lehetett, hogy ellenség és szövetséges, vezető és beosztott, tapasztalt katona és újonc kiléte megállapítható legyen.

- A megmaradás nyomában Korondon

- „Három hülye” - Megjött végre a várva várt eső, először ettünk saját zöldségfélénkből, a tarack és egyéb gyomok mellé újabb ellenségként megérkeztek a krumplibogarak. Néhány szóban így lehet összefoglalni földünkön a múlt hét történéseit. Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy konkrét lépéseket tettünk nélkülözhetetlen infrastrukturális fejlesztések érdekében.
- Trianont ledöntjük! - Vona Gábor a választásokat követően bejelentette, hogy a Jobbik – következetesen képviselve programját – állampolgárságot kíván adni minden határon túli magyarnak, emellett bevezetnék a Trianon-emléknapot is. A párt határon túli politikájáról és az e téren előttük álló legfontosabb feladatokról kérdeztük Szávay Istvánt, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnökét.

- Elfeledett tömegsírok - Bezdán, Zombor, Szivác, Gombos, Bajmok, Pacsér, Tavankut, Szabadka, Horgos, Nagyfény, Magyarkanizsa, Adorján, Oromhegyes, Zenta, Mohol, Péterréve, Becse, Csurog, Zsablya, Mozsor, Tündéres, Sajkáslak, Tiszakálmánfalva, Kabol, Kúla, Verbász, Szenttamás, Temerin, Újvidék, Törökkanizsa, Oroszlámos, Padé, Tobá, Magyarcsernye, Muzsla, Nezsény, Debellács, Pancsova, Hercegszőlős. Pélmonostor – csak néhány település a délvidéki magyar holokauszt helyszínei közül. Vajon 2010-ben új fejezet nyílhat a történelemkönyvekben, a magyar külpolitikában és a szerb-magyar kapcsolatokban?

- A Jobbik harcol a népességfogyás ellen

- Jozef Pilsudski, a független államiság szimbóluma - Lengyelország április 18-án ravatalnál állt. Lech Kaczynskit, a lengyel államfőt kísérték utolsó útjára a Wawelba, ahol a lengyel nemzet nagy királyai, hősei nyugszanak. A Wawelben található sírok között találjuk egy olyan személy síremlékét, akit már életében tisztelet és szeretet övezett. Itt nyugszik Jozef Pilsudski, a függetlenségi harc vezetője, a II. Lengyel Köztársaság alapítója, aki 1935. május 12-én hunyt el.

- Az igazság szenvedélyes kutatója - Törékeny termetű, filigrán hölgy Kéri Edit, tekintete azonban csupa tűz. Nevét akár zongoraművészként vagy színésznőként is ismerhetnénk, ha az 56-os forradalom utáni időszakban nem szakad meg a karrierje. „Nincs a magyar közéletben, legalábbis az írogatók között, még egy olyan valaki, aki annyira szenvedélyesen, szinte megszállva kutatja egy-egy témával kapcsolatban az igazságot, mint ez a hajdani színésznő… És ezekre az a közös jellemző, hogy alighanem mindig igazuk van” - írja Beke Albert irodalomtörténész.