A tartalomból:
Pörzse Sándor: Panasz

Már többször írtam, hogy parlamenti munkánk egyik legnehezebb részének azt a fajta kötelező önfegyelmet tartom, amely egyébként a civil életben szinte sehol nem kötelező. Ha az élet bármelyik területén valakit inzultálnak, sértegetnek, provokálnak, akkor vérmérsékletéhez, illetve a támadás minőségéhez mérten válaszol.
Vona Gábor: Láthatatlan kezek Európa mögött
Az Európai Unió jövője olyan bizonytalan, amire még a magamfajta EU-szkeptikusok sem számítottak néhány éve, akik pedig tudtuk, sejtettük, hogy a zsákutca belseje felé robogó autó előbb-utóbb neki fog rohanni a falnak. Ma szinte minden megtörténhet, egy-egy hajszálon múlhat minden.
Lehet más az oligarcha?
Élesen támadja az LMP az állami földek pályáztatási rendszerét, valamint a Simicska–Nyerges-páros sikeres közbeszerzéseit. A Lehet Más a Politika elfogadhatatlannak tartja a fideszes oligarchák közpénzeken történő hízlalását, miközben a párt háta mögött is befolyásos pénzemberek bukkantak fel, igaz, ők a nemzetközi oligarchák közül érkeztek. Lehet más az oligarcha attól, hogy a határainkon kívülről érkezett?
Félidőben az Orbán-kormány
Munka, otthon, család, egészség, rend – ezekkel a hívószavakkal csalogatta a választókat a Fidesz 2010-ben a szavazóhelyiségekbe. A kormányzati ciklus félidejéhez érkezett. Mit teljesített a második Orbán-kormány az ígéreteiből? Lássuk! A Bar!kád utánajárt a tényeknek.
A rabszolgasággal együtt jár a lázadás
Nem normális, hogy Magyarországon még mindig az idősebbek próbálják eltartani a fiatalokat, szomorú, hogy egy átlagos fiatal pár semmire nem menne szülői, sőt nagyszülői segítség nélkül – mondta el lapunknak Répás József. Kiskunlacháza független polgármestere szerint elfogadhatatlan, hogy a XXI. században életerős emberek képtelenek magukat fenntartani. Répás József szerint nem kéne görcsösen 3 százalék alatt tartani a hiányt és mindenáron visszafizetni az államadósságot. A politikus úgy látja, ha az emberektől mindig elvonnak, akkor nem költenek, ha pedig nem költenek, akkor soha nem is fog beindulni a gazdaság.
Egyszer majd hazajönnek…
Sokkolt a Tárki legújabb felmérése: soha nem látott arányban távoznának külföldre a magyar fiatalok. A kormány nem tervez stratégiát a folyamat megállítására, csak cinikus közleményekre és könnyen félreérthető nyilatkozatokra futja. Akik pedig már találtak munkát külföldön, eszük ágában sincs belátható időn belül hazajönni.
Fegyverletétel
Elkészült az új földtörvény tervezete, azonban a leglényegesebbre, a magyar földvédelem „hogyan” kérdésére a kormány egyelőre elfelejtett választ adni. Nemcsak a gazdák és a Jobbik, hanem Ángyán József után Turi-Kovács Béla is világos kormányzati szándékot sürget. Ami nem meglepő, hiszen a nyilvánosságra hozott vitaanyag a magyar föld védelme érdekében sem a nagybirtokosokkal, sem pedig az Európai Unióval szemben nem vállalta föl a konfliktusokat.
Munkatippek Áder Jánosnak
Szolgalelkű köztársasági elnökeink azonnal ugranak, ha valamelyik kisebbséget akár szóban, akár tettekben vélt vagy valós inzultus éri. Áder János is ajvékolásba kezdett Schweitzer rabbi állítólagos „inzultálása” miatt. Összegyűjtöttünk pár esetet, melyekben hasonló intenzitással és határozottsággal járhatna el.
Ki tudja, merre…
Miért nem fogtak össze? Miért nem tudtak megegyezni? Együtt sokkal jobb eredményt értek volna el a magyarok. Ha csak egy magyar polgármesterjelölt lett volna, talán most magyar polgármestere van Marosvásárhelynek. Ilyen és ehhez hasonló jogos kérdések, illetve logikusnak tűnő felvetések merültek fel a romániai helyhatósági választásokkal összefüggésben. A vihar az urnák zárásával, majd a szavazatok megszámlálásával sem csitult, sőt…
Nem szorít a spanyolcsizma
Miközben Magyarország egy kedvező tárgyalási pozíció reményében stréber tanulóként viselkedik, az Európai Unió újabb megszorítások megkövetelése nélkül biztosított Spanyolországnak 100 milliárd eurót bankszektora megsegítésére. A hispán állam a negyedik euróövezeti tagállam, amely mentőcsomagra szorul.
Fürdőkultúránk és a vastag pénztárca
Közhely: Budapest a gyógyvizek és gyógyfürdők fővárosa. Híres turisztikai célpont Európa-szerte. Budapest úgy „mellékesen” a magyarok fővárosa is, akiknek vékonyuló pénztárcáik és az emelkedő belépők miatt kevésbé van lehetőségük a regenerálódásra a fürdők valamelyikében.
A tudat mint rezzenéstelen víztükör
Ha egy nemzetnek nincsenek képei a jövőjéről, akkor fennáll annak a veszélye, hogy áldozatául esik egy olyan népnek, akinek határozott képe van a jövőről – nyilatkozta a Bar!kádnak Kassai Lajos íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője, aki öt Guinness-világrekordot állított fel, és minden eddigi versenyét megnyerte. A sportág világközpontjául szolgáló kaposmérői Völgyben olyan egyedülálló légkört teremtett, ami akár a teljes magyar kultúrpolitika kiindulópontja is lehetne.
A polihisztor
A szabadságharc egyik legkiemelkedőbb és legeredményesebb hadvezére a 98 évet megélt Görgey Artúr volt. Sikerei ellenére azonban hosszú életének nagy részét végigkísérte egy igazságtalan és minden komoly alapot nélkülöző súlyos vád: Görgey – áruló. Szerencsére az 1990-es évek történelemtudománya bebizonyította, hogy az ellene felhozott érvek nem állják meg a helyüket, így a hadvezér napjainkra elfoglalhatta méltó helyét a magyar történelemben.
Selmecbánya
Kenyeres Oszkár ezúttal a híres felvidéki bányászváros, Selmecbánya titkaival ismerteti meg a Bar!kád olvasóit.
Magyar ünnep a Vértesalján
Horthy Miklós újabb szobrát leplezték le Magyarországon. A Somogy megyei Kereki után június 16-án a Fejér megyei Csókakőn gyűltek össze a kormányzó tisztelői. Az esemény rangjára jellemző, hogy a legnagyobb külföldi hírügynökségek, az AFP és a Reuters is a helyszínről tudósított.
Mikrotüntetés maxi rettegéssel
Botrányos tüntetések Budapesten. Egy embert elvittek holokauszttagadásért, Dániel Péter és csapata pedig a valódi problémák helyett a hisztériakeltésre, a rettegésre helyezte a hangsúlyt. Azt állítják, ma olyan korban élünk, ahol rabbikat bántalmaznak az utcán, a cigányok munkatáborokban vannak, a Jobbik pedig bezáratná a homoszexuálisokat.
A Barikád hetilap csütörtöktől kapható az újságárusoknál. Megvásárlásával a nemzeti sajtót támogatja.