A tartalomból:
Pörzse Sándor: Meleg, felvonulás stb.

Rekkenő hőség sújtja Magyarországot. Sújtja más is, olyannyira, hogy már-már egyesek agyára ment. Azt már megszoktam, hogy Magyarország már régóta egyfajta belga-szindrómában szenved (ahol flamand és francia belga szinte képtelen bármiben is szót érteni), mégis nehezen értem mindkét fél gondolkodóinak akcióit és reakcióit egyaránt. Hangsúlyozom: azokét, akik hajlandóak a gondolkodásra, és nem azokról beszélek, akik zsigerből cselekszenek, illetve mondanak véleményt.
Vona Gábor: Nyílt levél az amerikai szenátoroknak
Tisztelt Crowley Képviselő Úr! Ön és félszáz képviselőtársa által Orbán Viktornak írt levelének döntő része a Jobbikról és arról szól, hogy mit kellene tennie a miniszterelnöknek megfékezésünkre. Először is szeretném emlékeztetni arra, hogy bennünket közel egymillió ember szavazata legitimál a magyar közéletben, amelyet 2010-ben egy demokratikus választáson szereztünk,a kutatások szerint pedig népszerűségünk azóta csak növekedett. Ugye nem akarja azt mondani, hogy a mi hazánkban ezek az emberek mind szélsőséges, rasszista polgárok lennének?
A fülkeforradalmi kormány a zsidók szolgálatában?
Azt eddig is tudtuk, hogy Orbán Viktor szolgalelkűen ugrik, ha antiszemitizmusról vagy bármilyen zsidókérdésről van szó. Az utóbbi hetekben azonban különösen felerősödött az antiszemitizmus körüli hercehurca, a zsidók – lesöpörve az ország minden lényeges problémáját – középpontba kerültek. Ma már nemzetközi szinten is mindenki a Magyarországon terjedő antiszemitizmussal foglalkozik. A kormány pedig nem győzi bizonygatni, hogy ők mennyire felvették a harcot az antiszemitizmus ellen. Vajon mi a cél? A Jobbik ellehetetlenítése?
Szócska Miklós emberkísérlete
Az egészségügyi államtitkár egy bábjáték főszereplője, akit hátulról nagyon komoly gazdasági befolyással rendelkező emberek mozgatnak és használnak, azok, akikről Szócskáék tudják, hogy a legerősebbek az országban, erősebbek Navracsics Tibornál – a Bar!kád az egészségügy átalakításának kulisszatitkairól, a reformok hatásairól Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnökével beszélgetett.
Boncasztalon az egészségügy – Átalakítások halálos áldozattal
Egyfajta fűnyíróelv szerint teljesen kinyírják az osztályokat és egy pszichiátriai kórházzá alakítják az intézményt – nyilatkozta a Bar!kádnak Dr. Szatmári Zoltán, a kazincbarcikai kórház szülész-nőgyógyász főorvosa. Magyarország egyik legszegényebb régiójának kórháza és a térség lakosai szó szerint az életben maradásért küzdenek, de kik állnak valójában a „fejlesztések” háttérben, és vajon mi lesz az Izsófalván megüresedő ingatlan sorsa?
Magyar állampolgárok hátrányban – Kiváltság lesz a földtulajdon
Kikre szabják az új földtörvényt? – A Bar!kád felvetéseiben erre a kérdésre kereste a választ, ugyanis a földtörvény-tervezet egyes pontjai kifejezetten a magyar állampolgárokat hozzák hátrányos helyzetbe a külföldiekkel és a nagybirtokosokkal szemben.
Gazdálkodj okosan: kőszegi ingatlan monopoly II.
Mint azt a Bar!kád múlt heti számában megírta, Básthy Tamás, Kőszeg álláshalmozó Fidesz–KDNP-s polgármester-képviselője több gyanús ingatlanügy szereplője volt az elmúlt években.
Meddővé tett Jobbik-program – Több gyerekért több a nyugdíj
A Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Családbarát Magyarországért Munkacsoport május 9-én közzétette az „Új baby boom, a középosztály gyermekvallási forradalma” című stratégiai vitaanyagát, mely a gyermekvállalást ösztönző, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését szorgalmazza. A Fidesz legújabb „forradalmi” receptje azonban nem a várva várt demográfiai fordulat előfutára, csupán megint egy – stílszerűen szólva – meddővé tett Jobbik-program.
Repülő guminő az égen, fecskendő a zsebben
Péntek este 11 óra, Deák tér. A luxuskurvák már sminkelnek, a pénzes külföldiek alapoznak a Hummerlimóban. A magyar fiatalok az éjjel-nappalik előtt kígyóznak olcsó borra és sörre várva. A belpesti szórakozóhelyek italárait nem az ő pénztárcájukhoz szabták, így a közterületen hangolódnak a bulira és alkotnak maguknak saját szabályokat. Az esti generációváltás lassan teljesen végbemegy: idősebbek haza, tinik a parkba, és startol a budapesti nightfever. A Bar!kád a VI. kerületben indult éjszakai „túrára”.
Orvost az elnöknek!
Július 1-jével az EU legkisebb gazdaságával rendelkező Ciprus vette át a közösség soros elnöki tisztségét. A török-görög ellentétről elhíresült szigetország eközben a következő, amely kénytelen lesz igénybe venni az EU, az Európai Központi Bank és az IMF összetételű „trojka” által nyújtott pénzügyi mentőcsomagot.
Polóniumháború
Polóniummal gyilkolhatták meg Jasszer Arafatot – robbant a hír az elmúlt héten. Ismét felerősödtek azok a hangok, akik szerint az izraeliek érdekét szolgálta a palesztin vezető nyolc évvel ezelőtti halála. Ugyancsak polóniummal végeztek a Putyin orosz elnököt bíráló egykori kémmel, Litvinyenkóval. Elemzők szerint a következő hetek érdekes fordulatot hozhatnak az ő ügyében is.
A futball örökös bajnokai lehetnek a spanyolok
A folyamatosan érkező utánpótlás miatt könnyen elképzelhető, hogy a spanyol labdarúgó-válogatott hosszabb időre berendezkedik a futballvilág csúcsán, és olyan sikereket érhet el az elkövetkezendő tíz évben, melyeket talán évszázadokon keresztül sem lehet majd megdönteni.
Pofon Trianonnak
Uehara Makoto, a nehézsúlyú japán K-1 bajnok minden meccsén büszkén viseli az Árpád-sávos zászlót, történelmi Magyarországot ábrázoló mezét. Mit gondolhat rólunk és történelmünkről egy tőlünk 12 ezer kilométerre élő sportoló? Miért áll ki nemzeti törekvéseink mellett, egyáltalán honnan ismer minket? A Bar!kád a világ egyik feltörekvő küzdősportolójával, a japán Ueharával készített interjút.
Obstrukció
A dualizmus szót hallva majdnem mindenkinek hazánk gyors gazdasági fejlődése, a kulturális élet virágzása és Budapest világvárossá fejlődése jut eszébe. Pedig ezen időszaknak is megvoltak az árnyoldalai. Elég csak a másfél millió kivándorlóra, a lakosság egy jelentős részének mérhetetlen szegénységére, kilátástalan helyzetére gondolni, melyek ugyanúgy hozzátartoztak a korszakhoz. De a rendszer talán legnagyobb negatívuma a politikai rendszere volt. Ennek köszönhetően a választásoknál az ellenzéknek nem volt reális esélye a győzelemre, ezért az országgyűléseken az obstrukció eszközével éltek a kormánypárttal szemben.
Hazánk egykori legmagasabb pontja, a Pozsáló
1938. november 2-án különös napra ébredt a Kékestető. A két világháború közti két évtizedben szokatlanul sokan látogatták ormát, amely annak volt köszönhető, hogy a trianoni Magyarország legmagasabb pontja lett, ám ezen a boldog reggelen örömmel lemondott hegemóniájáról, hogy az uralkodást átadhassa a tőle északra fekvő Pozsálónak. – Kenyeres Oszkár útibeszámolója.
Egyem a szíved!
„Egyszer egy népszámláló ki akart kérdezni. A máját ettem meg szép, nagy szemű babbal, és jó chiantit ittam rá” – jelenti ki pókerarccal Dr. Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak című kultuszfilmben. Ültünk a moziban lesokkolva, s azon gondolkodtunk, milyen torzulás vezethet odáig, hogy egy fajtársunkat jóízűen elfogyasszuk. A húsz éve készült film azonban mára lelépett a vászonról, a fikcióból valóság lett.
A Barikád hetilap csütörtöktől kapható az újságárusoknál, de már digitálisan is megvásárolhatja, illetve előfizetheti a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad honlapon.