Szabó Gábor válaszol a Barikád kérdéseire.
Hogy áll a Jobbik az ajánlószelvények gyűjtésével?
A vártnál sokkal jobban állunk. A 176 egyéni választókerületből már 171-ben összegyűlt az induláshoz szükséges mennyiség. Vidéken minden egyes választókerületben megvan a kellő számú ajánlószelvény. Az aktuális helyzetről a valasztas.hu oldalon tájékozódhatnak a szavazók, de ez az oldal nem valós adatokat mutat, hiszen, jelöltjeinket folyamatosan veszik hivatalos nyilvántartásba.
Vannak kiugró eredmények?
Mindenhol remekül szerepelnek képviselőjelöltjeink, de kimagasló eredményt értünk el észak-kelet Magyarországon. Itt elsöprő a Jobbik támogatottsága. Ezen a területen számos egyéni győzelemre számítunk. Bár szervezetten már nem gyűjtjük az ajánlószelvényeket, a szavazók folyamatosan hozzák nekünk a kopogtatókat. Miskolc egyik körzetében már 7000 darabnál járunk, ebből ezret mi gyűjtöttünk össze, hatezret a szavazók saját maguk adtak le. De közel hatezernél járunk például Tiszavasváriban is.
Vannak gyengébb eredmények is?
Kicsit gyengébb volt a mi szempontunkból Dunántúl, mert ez mindig is fideszes fellegvár volt, de itt is felzárkóztunk, és már most nagyon szép eredményeket értünk el. Budapesten kicsit lassabban gyűlnek az ajánlószelvények, de erre fel is voltunk készülve. Itt sem állunk rosszul, csak vidéken sikerült oly hamar összegyűjtenünk a cédulákat, hogy lassúnak tűnik a fővárosi tempó.
Ezúton kérünk minden szimpatizánst, hogy Budapest V., VI., VII., VIII. és XIII. kerületében segítsenek az ajánlószelvény gyűjtésében! Mozgósítsunk minél több ismerőst, barátot, rokont, hogy elindulhasson a nemzeti oldal jelöltje! Keressék a kopogtató-leadó helyeket a honlapokon (jobbik.hu és a helyi Jobbik honlapjai), szórólapokon, hívjanak bennünket, vagy a képviselőjelöltet, írjanak akár postai, akár elektronikus úton!
(Itt megnézheti a leadóhelyeket: http://www.jobbik.hu/kopogtato - a szerk.)
A Jobbik nem kíván beleesni abba a bűnbe, hogy túlgyűjtjük magunkat, elszedjük a kisebb pártok elől az indulás esélyét, így az utcai gyűjtést abbahagytuk, ellentétben a két nagy párt mohóságával, de továbbra is várjuk ajánlószelvényeiket.
Akkor Vona Gábor miért standol az aluljárókban?
Ez elnök egyéni példamutatással jár elöl, ő is kiveszi a részét a munkában. Így segíti a belső kerületi jelöltek kopogtató-gyűjtését, emellett fontosnak tartjuk, hogy személyesen találkozhassanak vele a választók. Vona Gábor az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki személyesen találkozik az emberekkel
Tesznek-e ellenlépéseket az ajánlószelvények gyűjtése közben tapasztalt visszásságokkal szemben?
Több följelentést tettünk már a helyi választási bizottságoknál, de ennél fontosabb, hogy mind a 176 választókerületi választási bizottságba delegáltunk jobbikos megfigyelőt, akik árgus szemekkel figyelik az ajánlószelvények hitelességét és a számlálás tisztaságát, mint tette azt korábban rendkívül sikeresen Novák Előd is.
Milyen eredményre számítanak a választáson?
Nem kérdés: győzünk! Meg kell akadályozni a Fidesz-MSZP nagykoalíció létrejöttét, melynek létére egyre több jel utal a közelmúltban.