Rendkívül erőteljes előadást tartott Gyurcsány Ferenc, aki lényegében most először szólalt meg nyilvánosan háttérbe vonulása után. A volt kormányfő úgy fogalmazott: a Jobbik megfertőzte a Fideszt. Az őszödi beszédéről pedig úgy vélekedett, hogy az nem volt elég bátor - számol be örvendezve a Népszabadság. Alább idézzük a bennünket érdeklő részeket.
Vastapssal fogadták kora este a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt az elsősorban nyugdíjasokból álló közönség tagjai. Ez az esemény volt az utóbbi hónapokban az első olyan Gyurcsány-fórum, amelyet nem zárt körben tartottak. A volt kormányfő aktív résztvevője ugyan a szocialista kampánynak, de eddig leginkább csak zárt ajtók mögött szólalt fel.
A Jobbik politizálása destruktív, a szélsőjobboldali pártot nem a rendszerváltás eredményeinek folytatása, hanem a vele való szembenállás határozza meg. A Fidesz és a Jobbik között nincs érdemi elhatárolódás. A Fidesz nem tudta pacifikálni a Jobbikot, inkább a Jobbik fertőzte meg a Fideszt. Nehéz meghatározni, hol a határvonal a két párt között.
Ami az MSZP-t illeti: Gyurcsány szerint az MSZP stratégiájának centrumában a rendszerváltás illúzióiért való kárpótlás is szerepel, és „amit 2006-ban csináltunk, a legprogresszívabb törekvés volt. Mert a polgári modernizáció célja húzódott meg mögötte. A legpolgáribb politikát a 2006 utáni, általam vezetett kurzus csinálta.”