A sikkasztással vádolt Kolompár Orbánnal szövetkezhet a Dávid Ibolya vezette MDF a parlamentbe jutásért. Az MCF Roma Összefogás Párt a héten dönt az esetleges szövetségkötésről. Az biztos, hogy néhány nap alatt több MDF-es jelöltnek is összegyűlt a 750 ajánlószelvénye, Debreczeni József szerint „gátszakadásszerűen megindultak a cédulák”.
A vészharang megkongatása után Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt múlt héten magabiztosan állította: a lassan gyűlő ajánlószelvények ellenére az egykori rendszerváltó párt bekerül a parlamentbe. Pedig néhány napja még úgy tűnt, gondban vannak az MDF erős emberei. Herényi Károly és Csapody Miklós mindössze 450, Debreczeni József 400, az eredetileg SZDSZ-es Boruzs András 450, Kerék-Bárczy Szabolcs pedig 170 ajánlószelvényt volt képes összegyűjteni a saját választókörzetében.
De március 15-e előtt néhány nappal olyan fordulat történt, ami Debreczeni Józsefnek is „nagy meglepetésére szolgált”, mert ahogy a Hír TV-nek elmondta, „gátszakadásszerűen megindultak a cédulák”. A balliberális kötődésű Debreczeni József állítása szerint csak március 15-én több mint 100 cédulát kapott, de átlépte a 750 darabos lélektani határt Csapody Miklós, Pusztai Erzsébet és Herényi Károly is.
A budapesti listaállításhoz 3 jelölt hiányzik még. Az MDF-es politikusok cáfolták, hogy az MCF Roma Összefogás Párt jelentős számú kopogtatócédulát adott volna át az MDF-nek, és azt is, hogy cserébe a gazdasági bűncselekményekkel vádolt Kolompár Orbán pártelnök előkelő helyet kapna a fórum országos listáján.
A Hír Televíziónak háttal állva, torzított hangon nyilatkozó cigány vezető viszont elmondta: „Egyezkedések folytak, szerintem itt azon múlott, hogy az Orbán mennyi cédulát tud letenni az asztalra, az MDF asztalára”.
Az MCF Roma Összefogás a tévének nyilatkozó vezetője azt is állítja: a párt önállóan akart indulni a választásokon, de Kolompár Orbán önhatalmúlag egyeztetéseket kezdett a kis szatelitpártokkal. Először a magyar szociáldemokratákat környékezte meg, majd a Munkáspártot, végül pedig az MDF-hez menekült.
Az MCF elnöksége csütörtökön ül össze, az együttműködésről Kolompár Orbán nem beszélt a Hír Televíziónak. Az MCF elnöke csak annyit mondott, hogy dolgoznak, és sajnálatosnak tartotta, hogy a párt egyetlen jelöltje sem tudta még leadni a 750 ajánlószelvényt. Egyébként az MCF elnökhelyettese nem zárta ki az MDF-fel való szövetséget a Hír Televízió kérdésére, bár Balogh József szerint erre ajánlatot nem kaptak.
(Hír TV)