Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület hivatalból feljelentést tesz a rendőrségen. A testületet az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására és az attól való további eltiltásra. Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvétel hiteles. Alább folytatódik az MTI híre.
Szigetvári Viktor, a szocialisták kampányfőnöke kifogásában azt írta, a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor a választópolgárok akaratának befolyásolásáról, a választók pártszimpátiájának nyilvántartásáról, online adatbázis kezeléséről beszélt feltételezhetően a párt tagjai számára tartott rendezvényen, egy közösségi videomegosztó portálra felkerült hangfelvétel tanúsága szerint.
A Fidesz pártigazgatója - legalábbis a hangfelvétel tanúsága szerint - beszédében elismerte, hogy már a 2009. évi pécsi polgármester-választás idején is egy központi online adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait folyamatosan gyűjtötték és kezelték. Az említett online adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulást - írta kifogásában Szigetvári Viktor. Hozzátette: az adatkezelés a pártigazgatónak tulajdonított beszéd szerint különleges adatokra (politikai véleményre és pártállásra) is kiterjed.
Szigetvári Viktor szerint a hangfelvételből arra lehet következtetni, hogy az országgyűlési képviselő-választás kampányának időszaka alatt is felhasználják a korábban összegyűjtött adatokat a választókról. A jogellenesen szerzett és kezelt adatok felhasználása a kampányban Szigetvári szerint alkalmas arra, hogy a választópolgárokban félelmet keltsen, így sérti a választás tisztaságát, választási csalásra ad lehetőséget és "nyilvánvalóan túlmutat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás keretein".
Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a bizonyítékként becsatolt hangfelvételt hitelesnek tartja, fennáll a jogosulatlan adatkezelés gyanúja, ezért büntetőfeljelentést tesz és - mivel a kijelentések a jelenlegi választásra is vonatkoznak - 5:4 arányban úgy határozott, eltiltja a pártot az adatbázis használatától. A testület a vitában többször is meghallgatta a bizonyítékként becsatolt felvételt.
A vitában Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy a felvétel hitelessége kétséges, és mivel a kifogást tevő nem nyújtott be bizonyítékot az adatbázis létezéséről, a kifogás elutasítását javasolta. Sasvári Róbert (Fidesz) delegált is azt hangsúlyozta, hogy a felvétel rossz minőségű, hitelessége kétséges. Szabó Miklós (LMP) delegált ugyancsak azon a véleményen volt, hogy a felvétel "semmit nem bizonyít".
Litresits András (MSZP) delegált szerint a jogsértés megállapítható, és a jelen választásra is vonatkozik a pártigazgató azon mondata, hogy "meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják". Felvetette: "több mint elvárhatatlan", hogy egy jelölőszervezet egy másik jelölőszervezet illegális adatbázisáról bizonyítékot nyújtson be.
Hunyadi Gábor (Jobbik) delegált szerint a hangfelvétel valós, és tartalma túlmutat "egy sima választási jogsértésen", bűncselekmény gyanúját veti fel.
Szoboszlai György szerint megállapítható, hogy az időközi választáson felhasználták az adatokat és így törvénysértés történt, és véleménye szerint a jogsértés megállapítható.
Halmai Gábor szerint nem bizonyítható a jogsértés a mostani választással összefüggésben, de mivel alapos a gyanú, hogy korábban megvalósult a személyes adatokkal visszaélés, ezért ragaszkodott a büntetőfeljelentéshez. Felhívta a figyelmet arra: ha egy pártot ilyen bűncselekménnyel vádolnak meg alaptalanul, akkor ésszerűen elvárható lenne, hogy azt cáfolja.
Fazekas Marianna szerint a Fidesz nem cáfolta a hangfelvétel tartalmát, a párt szóvivője csak azt közölte, hogy minden módon törvényes adatbázis-kezelés folyik a pártnál, ám nem tért ki arra, hogy ez hamisított felvétel lenne. Álláspontja szerint a jogsértés megállapítható, mivel a pártigazgató az idézett hangfelvételen jelen időben beszél arról, hogy meg tudja mondani, ki nem szimpatizál a párttal.
Az OVB csütörtökön először ülésezett az V. kerületi Roosevelt téri Országos Választási Központban (OVK), amely a választás idején helyet ad a testület üléseinek.
A Fidesznek korábban ezt a szánalmas közleményt sikerült kinyögnie (ugyancsak MTI-hír):
A Fidesz a Kubatov Gábor pártigazgatónak tulajdonított, szerdán nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán megerősítette, hogy „az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat”.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki közleményében úgy értékeli, hogy „egységbe forrasztotta a kétségbeesés az MSZP-t és a Jobbikot az egyetlen kormányképes erő, a Fidesz várható választási sikere miatt”, „az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik kétségbeesett kísérleteket tesz a Fidesz lejáratására, a nem éppen hitelességéről és szalonképességéről ismert kuruc.info felhasználásával”. A Gyurcsány–Lendvai–Vona közös lejárató akció során régi hazugságokat vettek újra elő – teszi hozzá a szóvivő.
Ennyi tehát a magyarázat: "régi hazugság" egy frissen nyilvánosságra került, hiteles hangfelvétel.
Kapcsolódó: