Tanácstalanul áll az olajszakma Rogán Antal benzinfestést előíró szabálya előtt. Nemcsak a hatékony megvalósításra nincs ötletük a szakembereknek, de arra sem, hogy pontosan mi ellen venné fel a harcot a jogszabály.
Elképzelésük sincs az Origó által megkérdezett olajipari szakembereknek, technikailag hogyan lenne sikeresen megoldható az üzemanyagok megfestése, amelyet egy tavaly elfogadott törvény ír elő. A lehetséges módszerek vagy óriási logisztikai és technológiai beruházásokat igényelnének, vagy uniós szabályt sértenének.
A Népszabadság számolt be róla, hogy a biztonsági földgáztárolásról szóló, decemberben megszavazott törvényben van egy pont, mely szerint júliustól jelölőanyagot kell keverni a Magyarországon forgalomba hozott üzemanyagokhoz. A jogszabályból nem derül ki, a folyamat mely pontján kellene hozzáadni a jelölőanyagot.
A határon színeznék?
A legegyszerűbb az lenne, ha a Mol százhalombattai finomítójában tennék ezt meg. A külföldről - jellemzően az OMV schwechati finomítójából, esetleg az EU más részéről - érkező szállítmányok jelölését azonban ez nem oldaná meg. Ahhoz minden határállomásra telepíteni kellene olyan berendezéseket, amelyekkel a megjelölés elvégezhető - mondta egy Molhoz közeli, neve elhallgatását kérő forrás.
Ennek nagy költsége volna, ami nyilván azonnal megjelenne a benzin és a dízel árában - ráadásul a kiépítés fél év alatt aligha hajtható végre. Egy ilyen rendszer hiányában viszont a Mol óriási helyzeti előnybe kerülne a többi forgalmazóval szemben. Márpedig az unióban szabadon lehet adni-venni a szabványoknak megfelelő üzemanyagot, a kereskedelem korlátozása jogsértő.
Az sem világos, pontosan mi lenne a jelölőrendszer haszna. A Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és gazdasági bizottsági elnök által benyújtott módosító javaslat indoklásában az áll, hogy a cél: "a nemzetközi gyakorlattal összhangban" a jogalkotó teremtse meg az üzemanyagok fizikai ellenőrzési lehetőségét, mivel "a lefolytatott felmérések szerint az üzemanyagtöltő állomások közel felénél tapasztalható volt valamilyen hiányosság vagy visszaélés".
Ilyen Európában nincs
A megkérdezett iparági szakértők ilyen felmérésről nem tudnak, ellenben azt állítják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki ügyekben illetékes jogelődje, a VPOP az utóbbi tíz évben "rendet tett" ezen a területen, a cégeket és az államot egyaránt megkárosító feketepiac minimális méretűre zsugorodott.
Mi volt az olajszőkítés?
A kilencvenes évek elején a kiskereskedelmi forgalomban olcsóbb fűtőolajhoz egy adalékanyagot kevertek, hogy ne lehessen gázolajként felhasználni. A szőkítők ezt a vegyületet savazással közömbösítették a fűtőolajban, majd azt gázolajként értékesítették. Az ezzel foglalkozó maffia óriási haszonra tett szert, a magyar államnak pedig több százmilliárd forintos kárt okozott. Az olajszőkítés az évtized második felében szorult vissza a jogszabályi változások hatására. A bűncselekmény-sorozat jó részét "nem sikerült" felderíteni.
Az indoklás másik állítása, amely szerint a jelölés bevezetése összhangban lenne a nemzetközi gyakorlattal, szintén nehezen igazolhatónak tűnik. Európában ilyen gyakorlat sehol sincs. "Ez nem véletlen, hiszen egy adalék hozzáadása elég könnyű, ha valamit hamisítani akarnak. Gondoljunk az olajszőkítésre, ott a hamisítóknak nem hozzáadni, hanem semlegesíteni kellett egy, az olajban már benne lévő anyagot, és elég jól ment. Vagyis a rendszer nagy erőfeszítések árán gyenge védettséget adna egy amúgy alig létező probléma ellen" - magyarázta egyikük.
Az Origó megkérdezett néhány nagy hazai üzemanyag-forgalmazó céget, mi a véleményük a szabályozásról. A Mol szóvivője, Szollár "Örüljenek, hogy luk van a fenekükön" Domokos közölte, bár nincs információjuk jelentős visszaélésekről az üzemanyag-kereskedelem területén, a törvény célja természetesen támogatható. Ennél többet a részletek ismerete nélkül nem akart mondani.
A portál eljuttatta Rogán Antalhoz a technikai megvalósításról, a visszaélésekről, a külföldi példákról és a rendszer jövőbeni finanszírozásáról szóló kérdéseit, de választ eddig nem küldött a blikkes.
(Origó nyomán)