Százmilliós kenőpénzeket fizetett egy zuglói vállalkozó, aki egy titokban készült hangfelvételen a kerület alpolgármesterének panaszkodik Papcsák Ferenc polgármesterre (jellemző, hogy az alpolgármester meg sem lepődik ezen). A vállalkozó szidja a polgármestert, és többek között őt okolja, amiért az önkormányzati megbízás miatt csődbe ment a családi cégük.

„Talán meg lehetne szorongatni ezt a görényt, mert megmondom őszintén, ez egy patkány, ez a véleményem.” Indulatos panaszáradatot zúdított a XIV. kerület alpolgármesterére, Ferdinándy Istvánra egy építési vállalkozó. Egy hangfelvétel szerint a vállalkozó a kerület polgármesteréről mondott súlyos jelzőkkel tarkított véleményt.
A fideszes Ferndinándy és a szintén fideszes Papcsák Ferenc polgármester között hónapokkal ezelőtt megromlott a viszony. Papcsák a személyes ellentétek miatt először megvonta az alpolgármester jogköreit, majd a nyáron megpróbálta leváltatni. A kísérlet azonban nem sikerült, mert a helyi Fidesz-KDNP kiállt Ferdinándy mellett.
A vállalkozó és a jól felismerhető alpolgármester a kedden nyilvánosságra került beszélgetés elején egyetért abban, hogy Papcsák 2014-től már nem lesz polgármester a XIV. kerületben, de a vállalkozó erre még rátromfol: a politikus szerinte országgyűlési képviselőnek sem jó.
A bizalmas tájékoztató jellegű beszélgetés zuglói közbeszerzésekről folyik, miután az alpolgármester kíváncsiskodik a kerületi beruházások részletei iránt. A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, hordani kellett a pénzt, ami végül 100 milliós összeggé dagadt. A beszélgetésben elhangzottak szerint a zuglói közbeszerzéses üzletekben a vállalkozó cége is kis híján tönkrement, testvére kft.-je azonban ténylegesen csődhelyzetbe került.
A beszélgetésben több, a zuglói önkormányzatban is viharokat kiváltó, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.által kiírt beruházásról esik szó, némelyikben hatósági vizsgálat is indult. Felmerül többek között a HBF Kft.-vel végeztetett intézményfelújítási beruházás, és a kerület bölcsödefelújítási projektje.
A felvételen azt lehet hallani, hogy Ferndinándy megkérdezi: 400 milliós keretszerződése volt-e a HBF-nek, és hogy tényleg vissza kellett-e adni a pénz 20 százalékát. A vállalkozó szerint a vagyonkezelő 2012-ben lemondott igazgatója, Mazsu Gergely „volt a behajtó”, de a vagyonkezelő vezetője a felsőbb jóváhagyás nélkül biztosan nem mert volna ilyen kéréssel előállni.
Vállalkozó: Ugye most végül is a Papcsák azt mondja, hogy ó, hát ő nem is tudta, hogy 20 százalékot kell letenni – meg ilyenek, hogy ő – így-úgy-amúgy – ráfogta a Mazsura. A Mazsu meg mondja, hogy neki megvan minden feltétel, email – tehát ugye mert most megy a rendőrség is – csak hát ugye félek tőle, hogy ez el lesz kefélve – hogy nem lesz ebből semmi. De bár lenne, mert akkor úgy meg lehetne szorongatni ezt a görényt – mert megmondom őszintén, ez egy patkány – az a véleményem: mert hogyha én valakivel seftelek, akkor legyek gerinces, és – tudod, Mazsu volt a behajtó – tehát oda kellett hordani a lóvét, de megmondom őszintén, becsületszavamra, nem hazudok – 100 millió forint lett elhordva. Úgy zsebbe.
A vállalkozó szerint megpróbáltak Orbán Viktorhoz fordulni egy közvetítőn keresztül, de arra jutottak, hogy „ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet a Viktorral sem megbeszélni”.
Vállalkozó: Az elején azt gondoltuk, megmondom őszintén, hogy azért kell ilyen mennyiség, hogy a pártkasszába – mert ugye hát mindenre gondolhat az ember. De ezek lenyúlták simán, ezek nem adtak oda senkinek semmit. Ezek szerint neked se!

Ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet Viktorral... by dm_523c707f5017a
Az Index megkereste telefonon Ferdinándy Istvánt, hogy milyen körülmények között készült a felvétel, de választ egyelőre nem kaptak tőle.
Frissítés: Jobbik: Azonnali vizsgálatot Papcsák ellen!
A Jobbik haladéktalan hatósági vizsgálatot követel a zuglói vesztegetésről szóló hangfelvétel miatt. A rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek azonnal lépnie kell, vizsgálva a hanganyagban említett minden érintett szerepét.
A Fidesz belső feszültségei, hatalmi harcai sem indokolhatják a közpénzek lenyúlását. Papcsák Ferenc esete tökéletes kórtörténete a fideszes el nem számoltatásnak, hiszen a most korrupció gyanújába keveredett politikus korábban elszámoltatási kormánybiztosként már csúfosan megbukott. A kormányt minősíti, hogy egy ilyen emberre bízták a korábbi visszaélések feltárását és a politikusbűnözők elszámoltatását. Amennyiben a gyanú a legkisebb mértékben is beigazolódik, Papcsák Ferencnek azonnal távoznia kell Zugló polgármesteri székéből és az Országgyűlésből. Mindemellett elengedhetetlen lenne Papcsák Ferenc ellen egy vagyonosodási vizsgálat lefolytatása is - írja közleményében Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője.
2. frissítés: Meglepetés!!! Képzeljék, Papcsák is ártatlan
A zuglói önkormányzat szerint nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés az, amelynek hangfelvétele a kerület polgármesterének lejáratására több portálra is felkerült kedd este, és a történtek mögött a felvételen beszélgető vállalkozó és az alpolgármester személyes indítékai állnak.
Papcsák Ferenc fideszes polgármester rágalmazás és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz a felvétel készítői és az azt kritika nélkül átvevő, a jó hírnév megsértésében közreműködő sajtóorgánumok ellen - írta közleményében az önkormányzat.
"A rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket. Az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester" - írták a közleményben.
Hozzátették, "a polgármester lejáratásához tehát mindkét személynek személyes indítéka van, a hangfelvétel ezért álláspontunk szerint nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés, amelyet bárki készíthet harmadik személyről".
A zuglói önkormányzat kiemelte, éppen Papcsák Ferenc polgármester volt az, aki szorgalmazta a Zuglói Zrt.-ben az elmúlt években történt szabálytalanságok ügyében a vizsgálatokat és tett feljelentést, illetve kezdeményezte a vagyonosodási eljárás megindítását a volt vezérigazgató ellen.
Papcsák Ferenc az általa megtett feljelentés nyomán elindult és már egy éve folyamatban lévő ügyről a vizsgálatok lezártáig nem nyilatkozik - zárul a közlemény.
3. frissítés: Ferdinandy: Papcsák hazudik
A zuglói alpolgármester szerda este közleményt adott ki, melyben Papcsák Ferenc polgármester keddi közleményére reagálva "a személyét ért támadásokat teljes mértékben visszautasítja". Ferdinandy István szerint nem felel meg az igazságnak többek között az sem, hogy a napvilágot látott hangfelvétel egy előre leegyeztetett beszélgetés lett volna.
"Visszautasítom a polgármester azon sugalmazását, miszerint Zuglóból illetve a pozíciómból fakadóan bármilyen hasznot húztam volna az elmúlt években. Az eltelt időszakban sem utalványozási jogköröm nem volt, sem pénzügyekkel, sem a beszerzésekkel nem foglalkoztam. Ez év februárjáig az oktatási-, szociális- és ifjúsági területek tartoztak hozzám. Ezzel szemben Zuglóban a közbeszerzések tekintetében polgármester úrnál volt és van a döntési hatáskör" - részletezi az alpolgármester.
Ferdinandy szerint nem felel meg az igazságnak, hogy a napvilágot látott hangfelvétel egy előre leegyeztetett beszélgetés lett volna. "Munkám során mindig meghallgattam azokat, akik problémáikkal hozzám fordultak. A hangfelvételen elhangzottakat pedig épp a Papcsák Ferenc támasztotta alá azzal, hogy - saját állítása szerint - büntetőfeljelentést tett a Zuglói Vagyonkezelőnél történt "furcsaságok" miatt. Nem mellesleg a feljelentéssel érintett időszakban Papcsák Ferenc bizalmasa volt a Társaság vezérigazgatója" - teszi hozzá.
"Biztos vagyok vagyok abban, hogy ezen feljelentések érintették a vállalkozótól birtokába jutott információkat is, hisz a vállalkozó állítása szerint a polgármester urat jóval előttem tájékoztatta a vagyonkezelőnél tapasztalható visszaélésekről. Végezetül nincs arról semmilyen információm, hogy bármilyen vizsgálat lenne ellenem" - írja közleményében a zuglói alpolgármester.
(Index - MTI - HVG nyomán)