Az MSZP energiapolitikusának, Józsa Istvánnak a cége 6,6 milliárd (!) forintnyi megrendelést kapott a Paksi Atomerőműtől 2000 és 2010 között - hívta fel a figyelmet a fideszes Balla György hétfőn, aki szerint vizsgálatot érdemelne, hogyan juthatott egy akkori kormánypárti politikus érdekeltsége ilyen értékű megbízáshoz.
Zoom
A fideszes képviselő, aki az adatot hétfőn egy azonnali kérdésére adott válaszból tudta meg, később a sajtó előtt kifejtette: Józsa István vagyonnyilatkozata alapján 42 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett az érintett időszakban a Gépkar Kft.-ben. A politikus sérelmezte, hogy Józsa István kormánypárti energiapolitikusként jutott a cégén keresztül 6,6 milliárd forintnyi megrendeléshez az erőműtől.
Balla György emlékeztetett: a szocialista frakcióvezető-helyettes, energiapolitikusként meglehetősen sokat nyilatkozott Paksról akkoriban, és teszi ezt jelenleg is. Véleményét azonban a fideszes képviselő szerint attól függően alakította, hogy cége éppen kapott-e megrendelést. Hozzátette: Józsa István 2010-ig látványosan érvelt az erőmű bővítése mellett, mostanra azonban a legnagyobb ellenzőjévé vált.
Józsa István egy szombati sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva közölte: 2002-ig volt a műszaki igazgatója (aztán jó pénzért "tanácsadója") egy olyan cégnek, amely fejlesztési munkát végzett a Paksi Atomerőműben, és szerepe volt a korszerűsítésében. Hozzátette: jó véleménye van az atomerőmű jelenlegi blokkjainak működéséről, problémája a bővítéssel, elsősorban annak módjával van. Talán főként azzal, hogy nem számíthat újabb hatmilliárdra...
(MTI nyomán)