Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal őszödi jelentéseit. Ezekben az áll: egy Guevara nevű célszemély szerint Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtattak, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról.
A „Guevara” nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”. (...) „Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket”. Magyarázkodásra végül is így is szükség volt; a szép szóból nem értő fasiszta - náci, antiszemita stb. - csőcselék ellen pedig a szemkilövetést is bevetették, mint a liberális érvelési technika csúcsát.
Egyebek között a fentieket rögzítette a Nemzetbiztonsági Hivatal a Gerilla fedőnevű művelet 2009. július 27-i lezárásakor, azaz több mint három évvel az őszödi beszéd elhangzása és bő négy hónappal a beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki lemondása után. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) anonimizálva, a szolgálati - és egyéb, nyilván "nemzeti" - érdekeket még ma is sértő neveket, szervezeti neveket, időpontokat és információkat kitakarva nyilvánosságra hozta elődszervezete őszödi jelentéseit.

A "szenvedélyes igazságbeszéd" őszinte kiszivárogtatása rávallana
Az AH honlapján immár hozzáférhető két, az ügyben korábban készült titkos jelentés. Az egyik a Gyümölcskert fedőnevű művelet összefoglaló jelentése. E titkosszolgálati akció célja annak kiderítése volt, hogy illetéktelenek lehallgatták-e az őszödi kormányüdülőt, vagy pedig a szocialisták közül adta ki valaki Gyurcsány beszédének hangfelvételét. A titkosszolgálat 2007. május 21. jelentése szerint „a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek. Nem készülhetett titkosszolgálati eszközökkel, azaz sem az épületből, sem kívülről nem hallgathatták le a beszédet. A felvétel kiszivárogtatóját, megrendelőjét azonban a jelentés szerint az NBH természetesen nem tudta azonosítani. Azonosították viszont azt az „erősen jobboldali beállítottságú” személyt, aki a nyilvánosságra kerülése előtti napon a felvétel birtokában volt és azt e-mailben továbbította. Az ő kilétét azonban nem hozta nyilvánosságra az AH.
A másik dokumentum a Gerilla fedőnevű művelet lezárásáról készült jelentés, amely az NBH-nál Guevara fedőnéven nyilvántartott Rózsa-Flores Eduardo tevékenységét és az őszödi beszéd kiszivárogtatásában játszott szerepét dolgozta fel. „Külföldi terrorszervezethez, valamint szélsőséges szervezethez tartozás gyanúja” miatt még 2007. október 12-én kezdett „dolgozni” az NBH Rózsa-Flores Eduardóra. A művelet egészen Rózsa-Flores 2009. április 16-ai haláláig tartott – Rózsa-Florest ekkor Bolíviában a kormányerők tűzharcban megölték.
Az NBH szerint Guevara, azaz Rózsa-Flores ismerte és kapcsolatban is állt az őszödi beszéd kiszivárogtatójával. Mint írják, „…a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozataláig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek” körét, a megbízóig azonban természetesen nem jutottak el. A döntően Rózsa-Flores titkos megfigyeléséből származó információk szerint a felvételt előbb a JobbikNET-hez akarták eljuttatni, de végül nem találták elég fajsúlyosnak a portált, ezért átadták a lehetőséget a Fidesznek. Kapcsolatba léptek egy, a párt felső köreibe is bejáratos fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról; később a hanganyag sokszorosítását is a Fidesz szóban forgó irodájában végezték.

Brüsszel: a második otthon
A második jelentés szerint a Fidesz-irodában (amelynek pontos helyét kitakarták a nyilvánosságra hozott dokumentumban) többen is jelen voltak, de csak egy "pásztói fideszes" kifejezés maradt olvasható. Egy megjegyzés arra utal - bár a név nem olvasható -, hogy Orbán Viktor pártelnök nem lehetett ott a megbeszélésen, mert Brüsszelbe kellett utaznia (nincs is okunk kételkedni benne, hogy már akkor is szabadságharcot folytatott a háttérben), és csak a repülőtéren értesült a hangfelvétel létezéséről. Az egybegyűltek végül hosszas huzavona után döntöttek arról, hogy hét médiumnak juttatják el motoros futárral a felvételt (az NBH még a futárt is azonosította, bár a nyilvános jelentésből kihúzták a nevét).
Szigetvári Viktor, Gyurcsány korábbi mukatársa, az Együtt társelnöke a Twitteren azt írta: "Nagyon tréfás ez az államilag hamisított őszödi jelentes. Persze szégyen is, hogy így járatják le a hazát szolgáló tisztek hivatását".
(Nol, HVG nyomán)
 Bajnai: a kormány manipulálta az öszödi jelentést
Az öszödi jelentések tartalmát ismeri, az összefoglaló jelentés végkövetkeztetéseit meghamisította a kormány - írta péntek éjjeli közleményében Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM Szövetség vezetője.
"A közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot." - írja közleményében a libás, aki hangsúlyozza, hogy miniszterelnökként a jelentések tartalmát ismeri. Érdekes módon annak idején nem osztotta meg a tartalmát a nagyérdeművel a "demokrata".

Újra együtt
Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint a kormányzat a közzétett dokumentumokból a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat. "Az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartok." - tette hozzá Bajnai. Mindannyiunk "szerencséje", hogy az "igazságbeszédéről" híres Gyurcsány-kormányban való szerepvállalást viszont vállalhatónak tartotta korábban, ahogy most is sikerül együttműködniük.
(HVG nyomán)
Frissítés: A Fidesz nem lepődött meg, a maszületett Gyurcsány és Mesterházy pedig felháborodott
Senkit nem ért meglepetésként az, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem történhetett meg a kiszivárogtatás - közölte a Fidesz azzal kapcsolatban, hogy nyilvánosságra kerültek a titkosszolgálati jelentések.
A Fidesz szerint az őszödi beszéddel kapcsolatban a legfontosabb dolog már kiderült, az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket - közölte Selmeczi Gabriella, aki ezúttal nem hazudott.
A Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc maga vallotta be az őszödi beszédben, hogy "hazudtak reggel, délben és este. Nem tudjuk, mit csináltak délután". Hozzátette: a részletekről is tudniuk kell az embereknek, és a Fidesz szerint ez a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket ő fogja megválaszolni. (Bizonyára azt is ők döntik el, mégpedig elfogulatlan, szakmai alapon, hogy mely részletek tartoznak a választókra - a szerk.)
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta, senkit nem ért meglepetésként az, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem történhetett meg a kiszivárogtatás, hiszen ő akkor uralta a teljes szocialista frakciót és kezelt minden helyzetet. Nyilvánvaló, hogy tevékeny része volt a beszéd kiszivárogtatásában - vélekedett. A politikus szerint ha Gyurcsány Ferenc mentalitását nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy sokkal erősebben tiltakozott volna, hogyha ő nincs benne ebben a folyamatban.
Pintér mondjon le. Pintér manipulál, rosszabb esetben hazudik – reagált Gyurcsány Ferenc facebookos bejegyzésében arra, hogy nyilvánosságra hozták az őszödi titkosszolgálati jelentést.
Mint írta a most nyilvánosságra hozott szöveg nem a 2009-decemberében elkészült végső hivatalos összefoglaló jelentés, mivel az utóbbi kifejezetten cáfolja Pintér mostani sugalmazását, állításait. Amit viszont tartalmaz, azt Pintér elhallgatni akarja, azt, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosíttatták és juttatták el a médiához. Tudjuk tehát, hogy a Fidesz ilyen módon tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat - írta.
Gyurcsányék követelik, hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést, és ha kiderül, hogy az abban foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor Pintér azonnal hagyja el hivatalát. Orbán Viktortól pedig azt várja, nyilatkozzon, hogy ő, illetve vezetőtársai ismerték-e a beszédet a Magyar Rádióban történt elhangzása előtt. Ha igen, akkor vállalják a felelősséget a 2006 őszén történtekért. (Jogos észrevétel, legalább az akkori teszetoszaságukat beismerhetnék - a szerk.)

(HVG nyomán)
Mesterházy Attila a Népszabadsághoz eljuttatott közleményében felidézi: 2011-ben, amikor az MSZP elnökeként kérte ezeket az információkat, a Belügyminisztérium közleményében még úgy válaszolt: "Ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (...) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem."
Mesterházy szerint "az egyes részanyagok titkos minősítésének váratlan feloldása, csonkított változatának nyilvánosságra hozatala, és a végső jelentés elhallgatása azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát. Ezáltal végső soron pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot."
Az MSZP vezetője, az összefogás különböző neveken újra és újral visszatérő pártjainak miniszterelnök-jelöltje azt írja: "mindezek alapján az összefogás pártjai határozottan felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, s követelik, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a teljes, torzítatlan, végső összefoglaló-jelentést."
(Nol nyomán)
2. frissítés: Őszödi jelentés: megszólalt a Belügyminisztérium
Gyurcsány kijelentéseivel azt a jelentést is minősíti, ami az ő hivatali ideje alatt készült el.
A Belügyminisztérium véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kijelentéseivel azt, az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit bemutató jelentést minősíti, amely az ő hivatali ideje alatt készült el - közölte a tárca. A Belügyminisztérium úgy látja: a volt kormányfő azt a titkosszolgálati állományt is minősíti, amelyik az ő szolgálati ideje alatt illetve azóta is hűen szolgálja hazáját.
(MTI nyomán)