Egy Cipruson bejegyzett offshore céget tulajdonolt Horváth Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, ám ezt vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel - értesült a vs.hu.
A jogszabályok értelmében államtitkárok és más kormányzati tisztviselők sem tölthetnek be tisztséget gazdasági társaságoknál. Horváth 2012. szeptemberében lett tisztviselő, később előléptették államtitkárnak. 2012 őszén ezért minden cégvezetői pozíciójától meg kellett volna válnia, ám a ciprusi cégadatbázis 2013. augusztusi adatai szerint tulajdonosa és igazgatója is volt a New Palace Investment LTD offshore cégnek. A vs.hu rámutat: a politikus nem csak hogy nem mondott le a cégben betöltött pozíciójáról, még vagyonnyilatkozatából is kihagyta a céget.
A portál rákérdezett az államtitkárnál is, hogy tulajdonosa-e a cégnek, ám a sajtóosztály azt válaszolta, hogy kinevezését megelőzően megvált tőle. A vs.hu visszakérdezett, hogy miért szerepel továbbra is tulajdonosként és vezetőként a cégadattárban, ám erre már nem kaptak választ. Ígéretet tettek azonban, hogy megmutatják a szerződést a cég eladásáról, ehelyett viszont csak egy 2014-es, ciprusi cégbíróságon kelt jegyzetet mutattak, mely szerint Horváth tulajdonrészét felesége, Horváth-Karajz Judit vásárolta meg tőle.
Mindez csak azt bizonyítja, hogy Horváth már nem tulajdonos az offshore cégben, azt viszont nem igazolja, hogy már 2012-ben megvált volna tőle.
(vs.hu - Alfahír)