Több mint 130 kormánypárti képviselő hullott ki az áprilisi választás után a parlamentből, de túlnyomó többségük nem maradt állami vagy önkormányzati megbízatás nélkül. Alig kéttucatnyi olyan politikus van köztük, aki jelenleg semmilyen állami pozícióval nem bír, többen valószínűsíthetően a koruk miatt nem kértek semmilyen feladatot.

Dancsó József a Magyar Államkincstár elnöke lett
A legjobban azok jártak, akik egy-két hónappal a választás előtt leléptek az Országgyűlésből egy jó állásért cserébe. Dancsó József fideszes képviselő a Magyar Államkincstár elnöke lett februárban, Spaller Endre KDNP-s politikust pedig a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetőjének nevezték ki.
Spaller államtitkári fizetést kap, azaz havi járandósága 1 millió forint, az államkincstár vezetője ennél is jobban kereshet. De azok sem panaszkodhatnak, akik az utolsó pillanatig maradtak, hiszen várta őket a másik zsíros állás.

Spallert a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetőjének nevezték ki
Negyvenhatan polgármesterként dolgozhatnak tovább – köztük Cser-Palkovics András, akit ősszel a Fidesz újra jelöl posztján –, kilencen alpolgármesterként, ketten pedig főpolgármester-helyettesként. Túlnyomó többségük fizetése meghaladja a havi félmilliót. Kilencen a megyeházára térhettek vissza: kilenc olyan megyei közgyűlési elnök és alelnök van, aki eddig az Országházban dolgozott. Ők körülbelül 600 ezer forintot kereshetnek.
Egy nagyvárosi polgármester fizetését is meghaladhatja azoknak a volt honatyáknak a fizetése, akik járási hivatalvezetői posztot kaptak. Jelenleg hét ilyen politikus van, ők havi 700 ezres bérrel vigasztalódhatnak. Még jobban keres az a négy megyei kormánymegbízott, aki májusig még a parlamentben ülhetett: ők egymillió forintot vihetnek haza.

Cser-Palkovics András polgármesterként dolgozhat tovább
Ráadásul tíz megyei hivatal élén üresedés volt, mert vezetőik bekerültek a parlamentbe, vagyis több kormánypárti káder reménykedhet az előrejutásban. Három miniszteri biztos is kiesett a parlamentből, ők nem minden alap nélkül bízhatnak abban, hogy a miniszterük újból megbízza őket havi 750 ezer forintért.
A legnagyobb és talán az egyetlen vesztes Illés Zoltán. A korábban befolyásos fideszes politikus nemcsak a parlamentből esett ki, hanem az államtitkári tisztségét is elvesztette másfél héttel ezelőtt. A Blikk szerint ezt többek között annak köszönheti, hogy nemmel szavazott a paksi atomerőmű bővítésére.
– A Fidesz nem engedi el az emberei kezét, ami erősíti a pártfegyelmet. Megnyugvást ad ugyanis a politikusaiknak, hogy ha ki is esnének a parlamentből, nem maradnak támogatás nélkül, amennyiben lojálisak maradnak a vezetéshez – mondta Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a politikusok többsége nem tudna olyan jól megélni a versenyszférában, mint a politikában.
(Blikk nyomán)