Sajnos csak viszonylag későn vettük észre a hírt, így lemaradtunk például a zsidó és keresztény egyházi vezetőkkel tartott beszélgető estről, melynek során "az együttélés gyümölcsöző lehetőségeit kutatták", de még részt lehet venni azon a konferencián, melyen "a múlt tanulságait vitatják meg, és útmutatást nyernek a jövőre" - ki mástól, mint "ismert történészektől"?... Alább olvasható a nagyszerű program - aki pedig inkább Trianonról várna konferenciát a "nemzeti ügyek kormánya" egy pártjának ifjúsági tagozatától - nos, az antiszemita.
Zoom
A "szélsőségesek" (azaz a Jobbik) ellen, a holokauszt-iparosok mellett - legalább őszinték
Holokauszt Emlékévet rendez az IKSZ
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elhatározta, hogy 2014-ben a Holokauszt-emlékévben programsorozatot rendez azzal a céllal, hogy segítse a párbeszédet a zsidóság és a kereszténység között, és segítse a kiengesztelődést a társadalomban.
A programsorozat keretén belül számos rendezvényt szervezünk, hogy felhívjuk a figyelmet a párbeszéd és az emlékezés fontosságára. Első eseményként misét mondatunk május 11-én boldog Salkaházi Sára emléknapján Sára testvér tiszteletére és az ő közbenjárását kérve. Az emlékévben a vallásos keresztény embermentőkre is fel szeretnénk hívni a figyelmet, mert büszkék lehetünk rájuk, és áldozatvállalásaik erőt adhatnak mindannyiunknak.
Május 21-én a Párbeszéd házában zsidó és keresztény egyházi vezetőkkel tartunk beszélgető estet az együttélés gyümölcsöző lehetőségeit kutatva. Június 17-én pedig ismert történészeket kértünk fel, hogy megvitatva a múlt tanulságait, útmutatást nyerjünk a jövőre.
Az IKSZ által szervezett Holokauszt Emlékévet az Élet menetén való részvételünkkel nyitottuk meg. XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásának napján mi is igent mondtunk az élet kultúrájára és a szeretet civilizációjára. Programjaink mottójául egy József Attila verssort választottunk: „a harcot, melyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés”. Valljuk, hogy a tragédiákkal terhelt múlt után a felnövekvő generáción a sor, hogy a megbékélést és a kiengesztelődést munkálja. Reményünk szerint a Holokauszt Emlékév 2014 programsorozatunkkal hozzájárulunk ehhez a folyamathoz.