A holokauszt-világnapok eddig legnagyobb rendezvényének keretében emlékeztek meg szombaton Auschwitz-Birkenauban a "roma holokauszt" áldozatairól. A megemlékezésre 25 országból több mint ezer vendég érkezett. Közben Farkas Flóri toleranciaközpontot sírt ki magának Lázártól.
Az Auschwitz-Birkenauba deportáltak közül a 14 országból az egykori munkatáborba került cigányok harmadik legnagyobb népcsoportot jelentették a zsidók és a lengyelek után. (Az MTI nevezte egyébként nagyon helyesen népcsoportnak a zsidókat, ezért még fejek hullhatnak a talmudista irodánál - a szerk.) Összesen mintegy 23 ezer cigány volt a haláltábor foglya, közülük mintegy 21 ezer életét vesztette (a délutáni MTI-híradásokban még 23 ezer auschwitzi "roma" áldozat szerepelt, valakinek felelnie kell a mostani holokauszt-tagadás miatt - a szerk.) a többieket németországi táborokba vitték át.
Az Európai Parlament és az Európa Tanács védnöksége alatt szervezett megemlékezésen Magyarország képviseletében részt vett Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, valamint több mint száz, többségében cigány fiatal.
A magyarországi "fiatalok" a holokauszt-világnap rendezvényeihez kapcsolódó, Roma kultúra nemzetközi napjai nevű krakkói fesztiválon is részt vesznek. A hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében a "roma holokauszt" "túlélőivel" szerveznek beszélgetéseket.
A ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat a rendezvény keretében, mintegy 70 szakértő részvételével, csütörtökön és pénteken egy nemzetközi konferenciát is szervezett Krakkóban a cigány holokamuról. Külföldi ifjúsági szervezetek képviselői pedig egy szociális fórumon vettek részt a "romadiszkrimináció megelőzéséről".
Toleranciaközpontot akar a Fidesz díszcigánya - Lázár megadja neki
Az emlékezés gyertyái arra kell figyelmeztessék a ma emberét, hogy "mindez még egyszer nem történhet meg sem romával, sem zsidóval, sem örménnyel. Senki ember fiával!" - mondta Farkas Flórián szombaton Bükön, az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) a "roma holokauszt" 70. évfordulóján tartott megemlékezésén.
Az ORÖ elnöke - az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - felidézte az 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradó éjszaka tragikus eseményeit, amikor is Auschwitz-Birkenauban a "náci katonák" mindössze néhány óra alatt közel 4 ezer (a hivatalos holodogmatika szerint 2879, de ki számolja - a szerk.) "romát" gyilkoltak meg a "haláltábor" cigány részlegének felszámolásakor.
"Porrajmos. Mi, romák, szerte a világon ezzel a szóval fejezzük ki mindazt, amit az örmények genocídiumnak, a zsidóság soának, vagyis egyszóval népirtásnak, ahogy szerte a világon ismert, holokausztnak neveznek" - mondta az elnök.
Farkas Flórián az "új roma politika" 2011-ben meghirdetett feladatai között az emlékezés kultúrájának építését és ápolását is célként fogalmazta meg - áll a közleményben.
Ehhez méltó emlékhelyre van szüksége a magyar cigányságnak, egy olyan Tolerancia Központra, ami intézményesen dolgozik e célok eléréséért - teszik hozzá.
A közlemény szerint az ORÖ elnöke örömét fejezte ki, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatásáról biztosította a Tolerancia Központ létrehozatalának gondolatát.
(MTI korrigálva)
Kapcsolódó: