Országszerte eddig közel 200 választási visszaélésről kapott jelzést a nemzeti radikális párt. A Jobbik jogi osztálya már félszáz esetben tett kifogást az NVI felé.
A Jobbik eddig mintegy ötven esetben tett kifogást a választási bizottságoknál visszaélések miatt - mondta Dúró Dóra vasárnapi sajtótájékoztatóján.
A Jobbik szóvivője a legdurvább esetnek azt nevezte, hogy Obbágy Csaba, Ózd alpolgármestere (Fidesz-KDNP) "csomagokat és pénzt osztogatott cigány szavazóknak". A párt emiatt feljelentést tett. Dúró Dóra Egyed Zsoltra, a Jobbik helyi képviselőjére hivatkozva közölte: az alpolgármestert a rendőrség igazoltatta, és eljárás alá vonják, a helyi választási bizottság megállapította a jogsértést, elmarasztalta a Fideszt, és eltiltotta a további jogsértéstől.
A szóvivő ismertette: további négy településen, Gyöngyösön, Szolnokon, Baktalórántházán és Szarvason sérthettek még választási eljárási törvényt. A Jobbik központi jogi osztálya eddig csaknem 200 bejelentést kapott szavazatszámlálóktól, delegáltaktól és aktivistáktól - tette hozzá, kiemelve: mintegy ötven esetben kifogást tettek, a többit még vizsgálják.
A Fidesz azt hazudja, aktivistáinak vittek ennivalót cigányai
A Fidesz közlése szerint a párt munkatársai Ózdon kizárólag az aktivistáknak és a szavazatszámláló bizottság tagjainak vittek ennivalót, vagyis hazugság a Jobbik állítása, miszerint csomagokat és pénzt osztogattak roma szavazóknak.
"A Jobbik fejezze be a hazudozást!" - fogalmaz a Fidesz helyi szervezete tájékoztatásában, hangsúlyozva, Ózdon a Fidesz munkatársai kizárólag a párt aktivistáinak és a szavazatszámláló bizottság tagjainak vittek ennivalót: zsemlét, szendvicset. A Fidesz ózdi szervezetében számos roma aktivista is dolgozik, szemben a Jobbikkal, ahol ez "a párt közismert irányvonala miatt" elképzelhetetlen - fogalmaz a kormánypárt, felháborítónak nevezve, hogy a Jobbik "a roma aktivisták Fidesz melletti kiállását hazudozásra használja fel".
Korábban írtuk: Ezzel a busszal szállítja szervezetten a szavazókat a Fidesz Debrecenben. A busz vezetője közölte velem hogy ki fogja rúgni a kezemből a fényképezőt, továbbá megtudtam tőle, hogy "f@sszopó g.ci" vagyok - írja olvasónk.
Zoom
A másik kép is debreceni. Úgy látszik, kezdik sejteni, hova valók, már csak az lenne szebb látvány, ha nem csak a képük lenne lámpavasra húzva.

(Olvasónktól)
Frissítés: Úri dolguk van a gyöngyösi fideszes cigányoknak is
Tömegesen szállítják a romákat szavazni Gyöngyösön - adja hírül az Index.
A lap szerint a „Harmadosztály” nevű kelet-gyöngyösi telepről 300, másik gyöngyösi telepről, Durandáról pedig 270 szavazót szállítottak szavazni az RSK helyszínen tartózkodó munkatársa szerint.
Tudomásuk szerint cigányok szállítottak cigányokat. "Mint arra már felhívtuk az Index olvasóinak figyelmét, a szavazás napi mozgósítás most első alkalommal legális Magyarországon; a szavazók szállítása tehát nem törvénysértő" - írja a lap.
A „Harmadosztály” nevű telepen élők jelentős része a Fideszt támogatja várhatóan a többek között Vona Gábort jelöltjei között tudó választókerületben.
2. frissítés: Jobbik: tömegesen szállítanak szavazni cigányokat Gyöngyösön és Szolnokon is
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője vasárnap a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: csak Gyöngyösön - amely Vona Gábor pártelnök egyéni választókörzete - mintegy ötszáz "szegény sorban élő cigányt" vittek szavazni, de hasonló információkat kaptak aktivistáiktól Szolnokról is.
Hozzátette, ezt Vona Gábor elleni akciónak tekinti a Jobbik, és arra kértek mindenkit, hogy menjen el szavazni, nehogy a "megvásárolt szavazatok döntsenek".
Dúró Dóra felszólított minden pártot, hogy ne vegyék el a gyöngyösiek becsületét, és "ne az emberek megtévesztése legyen az, ami eldönti a választásokat".
(MTI)
3. frissítés: Ózdon is mozgósítja törzsszavazóit a Fidesz
A ózdi Mekcsei úti szavazókörben (100% cigánylakta rész) a kifelé jövőknek egy zöld Suzukiból pénzt, egy Opel Zafirából pedig csomagot osztanak. Teszik mindezt a szavazókörtől 30 méterre - tudtuk meg Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselőtől.
Zoom
A nemzeti radikális párt kifogást tett a HVB-nél és bejelentést tett a rendőrségre, akik ki is érkeztek a helyszínre.
Menetrendszerűen érkezett a Fidesz-matricás Opel és kiderült, a jármű tulajdonosa Obbágy Csaba Ózd fideszes alpolgármestere és iskolaigazgató.
A rendőrség az alpolgármestert eljárás alá vonta.