Ötvenmillió dollárt vagy egy ingyenes pályára állítást kér a SpaceX-től a múlt héten a floridai kilövőálláson felrobbant izraeli műhold tulajdonosa.
Robbanás történt múlt csütörtökön az Egyesült Államokban, a floridai Cape Canaveralban található űrközpontnál; megsemmisült a SpaceX magáncég egyik rakétája.
A kilövőálláson nemcsak a Falcon-9 égett porrá, de rakterében az izraeli Spacecom cég AMOS-6 kommunikációs műholdja is megsemmisült.
A vállalat most kártérítést kér a SpaceX-től: ingyen kilövés vagy 50 millió dollár jár nekik – közölték.
A hírügynökségek természetesen megkeresték Elon Musk cégét is, de azt a választ kapták, hogy a biztosítási, kártérítési politikájukról nem árulnak el részleteket.
A SpaceX űrvállalkozás eddig sem volt mentes a kudarcoktól, de 70 missziót már így is sikerrel teljesítettek, és több mint 10 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak.
Zoom
A fölrobbanó Ámosz 6
Munkáik között állami és magánmegrendeléseket egyaránt találni.
A Spacecomnál ajvékoltak, hogy a baleset súlyos csapást mért a cégre.
A társaság részvényeinek értéke 9 százalékot zuhant csütörtökön az izraeli tőzsdén, majd a vasárnapi nyitás után további 34 százalékot esett.
A Spacecomot ráadásul éppen most tervezte megvásárolni a Xinwei kínai telekommunikációs vállalat; még nincs hír róla, hogy a 285 millió dolláros üzlet folytatódik-e.
Az AMOS-6 műhold széles sávú szolgáltatásait több cég bérelte volna, például a Facebook és az Afrikában internetet szolgáltató Eutelsat Communications.
Mindkét vállalatnál jelezték: keresik a lehetőségeket, hogy a kieső műholdat pótolják.
A robbanás körülményeit még vizsgálják a SpaceX és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal szakértői.
Egyelőre azt sem tudni, hogy a Cape Canaveral-i kilövőállomáson pontosan milyen károk keletkeztek.
A SpaceX bejelentette, nem állítja le a tervezett misszióit, de a rakétákat egy másik floridai helyszínről fogják indítani, ahonnan korábban az űrrepülőgépeket lőtték ki.
Csütörtökön üzemanyagtöltés közben robbant fel a Falcon-9, a hajtóművek szokásos próbagyújtása előtt.
Elon Musk cégének 14 hónapja volt már egy hasonló balesete, de a kettő között 9 küldetést gond nélkül teljesítettek.
(Híradó - Reuters nyomán)