Szakmai útmutatót készített Setét Jenő, az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat vezetője arról, mit tehetnek a csirke- és tehéntolvajok, ha lakóhelyükön "a nácik fenyegető felvonulást terveznek".

A "szakmai útmutató" setét jegyzője
A javaslatok között első helyen áll, hogy a "romák" – a településen működő cigány kisebbségi önkormányzat vagy más cigányszervezet, illetve "a romák körében elismert családok képviselőiből" – hozzanak létre egy bizottságot. Ennek feladata a beérkező információk megosztása és a "roma lakosság tájékoztatása", valamint az, hogy a hatóságokkal tárgyaljon.
Setét Jenő többször hangsúlyozza, hogy "a romáknak nem szabad felülniük a provokációnak, mindent meg kell tenniük a helyi társadalmi béke védelmében". "A roma közösségi aktivisták ne veszítsék el a fejüket, hisz a gárda és a hasonló szélsőséges erők csak örülnek, ha a cigányok indulatból cselekszenek."
"Amint a gárda és más szélsőséges alakulatok a településeden akarnak vonulni, megjelenni, demonstrálni, haladéktalanul lépj kapcsolatba a helyi önkormányzattal, a megyei kormányhivatallal és a rendőrséggel! Kérj tőlük segítséget, ne csak szóban, hanem azonos tartalommal e-mailben, faxon vagy postai úton (ajánlott küldeményben!) írásban is, hogy nyoma maradjon!" – hívja fel a figyelmet Setét Jenő, mi pedig már látjuk magunk előtt a putriból faxolgató tolvajokat. Hozzáteszi: bármilyen megállapodás születik önkormányzattal, rendőrséggel, kormányhivatallal, arról készüljön tanúk által hitelesített jegyzőkönyv, feljegyzés. "Sok múlik azon, hogy egy ilyen helyzetben hogyan dokumentálsz! Később szinte minden ezen múlik!"
Baj esetén szükség lehet a szomszédos vagy megyei települések cigány vezetőinek segítségére. Az aktivisták ezért szervezzenek riadóláncot, legyen meg minden olyan ember elérhetősége, akire számítani tudnak. Minden inzultus, fenyegetés, garázda magatartás, fizikai bántalmazás esetén írásos rendőrségi feljelentést kell tenni. Setét Jenő úgy látja, csak mérlegelés után szabad bevonni a sajtót a konfliktusba: gyakran többet árt, mint használ (mert például kiderülhet, hogy mi a "náci" felvonulás oka – a szerk.). Amennyiben megjelenik a sajtó, a legjobb módszer az, ha egy embernek kizárólag az a feladata, hogy csak az újságírókkal foglalkozzon, segítse a "tényszerű dokumentálást". A romáknak mindig tisztában kell lenniük azzal, hogy melyik újságnak, tévének, rádiónak nyilatkoznak – figyelmeztet Setét.
"Mára szélsőségesek demonstrációja előtt gondoskodni kell arról, hogy legyen működőképes autó és számítógép, kép- és hangrögzítésre alkalmas eszköz, nyomtatási és fénymásolási lehetőség. Ha a helyi romák ellentüntetést szerveznek, akkor – írja Setét Jenő – a demonstrációt három nappal korábban be kell jelenteni a rendőrségen, a rendezvényen (de csak ott, előtte és utána természetesen nem – a szerk.) pedig ügyelni kell az erőszakmentességre, a köznyugalom megőrzésére."
(Kuruc.info - Nol nyomán)
Frissítés: Olvasónk feljelentésmintával segít az üldözött romákon, ezt lehet elfaxolni:
Drága rendörurak!
Az én és a drága családom veszéjbe került a rákos gárda által mer azok fasisztás ruhában menetellek az uccában.
Ara szólitom fel a rendör urakathogy haladéktalanul vonuljanak ki a komandósaikáltal .
Jöjenek gyorsan mera lopot vasvilával szurom sziven mindet. Hogy anyuk ne lása a tengert.
Siesenek mer magukat is megtanáljuk és anak nem lesz jóvége.
Aláhuzással válasza ki a nevét:

Kolompár
......................
Sztojka
......................
Rézműves
..................... és a család
Raffael
......................
Lakatos
.....................