Haynau nemhogy népszerű nem volt, de Európa-szerte általános közutálatnak örvendett.
Amikor nyugdíjazása után utazni indult a kor szokásának megfelelően, számos inzultus érte. Többek között a londoni Barclay and Perkins sörgyár munkásai is - hangot adva a széles közvéleménynek - hóhérnak tekintették, és alaposan elpáholták. Brüsszelben pedig az ellene tüntetők vérrel locsolták a szálloda lépcsőjét, ahol megszállt. Párizsban pedig az életéért menekült.

Lord Palmerston
A tinta alig száradt meg a látogatók 1850-es könyvében, amikor terjedni kezdett, hogy a Hiéna a serfőzdében van. A tábornok és a társai alighogy keresztülmentek a sergyár udvarán, írta a The Times, amikor őt seprűkkel, ostorokkal és kövekkel támadták meg fuvarosok és serfőző munkások. Haynau tovább menekült a feldühödött emberek elől, kik üldözték őt. A George (77 The Borough) kocsmában talált menedéket Haynau, a kiérkező rendőrök nehezen tudták csak megmenteni a feldühödött tömegtől. Ezután a közeli Temzén egy hajóra vitték és így sikerült eltűnnie a feldühödött tömeg elől. Az osztrák nagykövet bocsánatkérést követelt az ügyben, de a brit külügyminiszter, Lord Palmerston a sörfőző emberek mellett állt.
„Éppen kifejezték az érzéseiket akkor. Hogy mit találtak embertelennek tevékenységében, egy olyan emberben, akire erkölcstelen bűnözőként tekinthetünk.”
Viktória királynő közbenjárására (valójában Palmerston lemondatását helyezte kilátásba) Palmerston egy békülékeny levelet küldött Bécsbe. De Ausztria még mindig annyira sértett volt, hogy nem küldött Wellington hercegének a temetésére képviselőt 1852-ben.
Zoom
Az angliai közhangulat teljesen a fuvarosok oldalán volt, még egy utcai balladában is megemlékeztek a hősökről. Amikor az olasz Garibaldi 1864-ben meglátogatta Angliát, ragaszkodott ahhoz, hogy meglátogassa a sörfőzdét, hogy köszönetet mondjon azoknak az embereknek, akik megkorbácsolták Haynaut.
Londonban a Barclay and Perkins sörgyár ma már nem létezik 1955-ben zárták be. Az épületeket lebontották és ma lakópark van a helyén. De egy öntöttvas dombormű még mindig emlékeztet arra a napra, mikor elverték Haynaut.
Az öntöttvas dombormű felirata:
AN INTERNATIONAL INCIDENT OCCURRED HERE - 1850
GENERAL HAYNAU "THE AUSTRIAN BUTCHER"
WAS RECOGNISED AND ATTACKED
BY BARCLAY & PARKINS DRAYMEN
Az öntöttvas dombormű itt található:
54 Park Street, Southwark, London SE1 9DN
(Jászberényi Lehel)
Kapcsolódó