A perzsa védelmi miniszter vasárnap megerősítette azt, amit a Hászán Nászralláh, a Hizbulláh vezetője már korábban mondott: a Libanonból Izrael fölé irányított pilóta nélküli kémrepülőgép Iránban készült. Az iráni miniszter megdicsérte a Hizbulláhot s kijelentette, hogy ez volt az első, de nem az utolsó Izrael területe fölé küldött kémrepülő.

A Sahíd-129-es perzsa kémrepülő
Áhmád Vahídi perzsa védelmi miniszter a teheráni tévének nyilatkozva vasárnap délelőtt a többi között elmondta, hogy Iránban készült az egy héttel ezelőtt Izrael fölé irányított pilóta nélküli kémrepülőgép, amelyet az izraeli légvédelem elég későn vett észre s csak másodszorra volt képes lelőni. Az iráni miniszter szerint a kémrepülőgép igen fontos fölvételeket továbbított néhány izraeli katonai bázisról és polgári létesítményről. A kémrepülőgép behatolását Jób-műveletnek (عملية أيوب) nevezték el. Az arab sajtóban megjelent hírek szerint perzsák által kifejlesztett Sahíd-129-es kémrepülő hatolt be Izrael légterébe és készített jó minőségű fölvételeket.

Áhmád Vahídi iráni védelmi miniszter
Mint arról korábban beszámoltunk, az Iránban gyártott pilóta nélküli kémrepülőt a Libanonban működő Hizbulláh sí'ita ellenállási szervezet indította útnak a Földközi-tengerhez közeli térségből. Hizbulláh El-Manár (Világítótorony -المنار) nevű, Európában és az Amerikai Egyesült Államokban izraeli nyomásra betiltott műholdas tévéállomása közben számítógépes szimulációs filmet sugárzott a perzsa pilóta nélküli kémrepülőgép Izrael fölötti tevékenységének illusztrálására.
A filmen látni lehet a kémrepülő libanoni indítását, a Földközi-tenger keleti partjai, a Gázai övezet, majd jó néhány fontos izraeli katonai bázis, így például a tengerparti Hácerímben (חצרים) levő légitámaszpont fölött vezető útját. A perzsa védelmi miniszter ma a teheráni tévében megdicsérte Irán szövetségesét, a libanoni Hizbulláhot a kémrepülő sikeres útba indításáért s kijelentette: ez volt az első, de nem az utolsó Izrael fölé küldött kémrepülőgép.

A perzsa sajtóban megjelent karikatúra
Áhmád Vahídi perzsa védelmi miniszter ma tulajdonképpen megismételte Michel Szulejmán, Libanon maronita keresztény elnökének néhány nappal ezelőtti véleményét, amely szerint a Hizbulláhnak joga van ilyen jellegű akciókra, miután Izrael szinte mindennap megsérti Libanon légterét. Izraeli kormánykörökben viszont aggasztónak nevezték azt, hogy a libanoni elnök most első ízben szólt elismerően a Hizbulláh tevékenységéről.

Az iráni kémrepülő a tenger fölött
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info