"Történelmi filmjeink döntő többsége számos mítoszt, hazugságot tartalmaz, útonállókból faragtak hősöket" – jelenti ki Marius Diaconescu bukaresti egyetemi tanár az alább látható, egy kedves olvasónk által beküldött videóban.
Nem állítjuk, hogy magyarbarát történészről van szó (nem is ezért teszi, amit tesz, hanem mert meggyőződése, hogy a románságnak is kára származik abból, hogy valódi történelme köszönőviszonyban sincs azzal, amit az iskolában tanul), a román történetírásban és -oktatásban viszont érdekes - és igencsak kívánatos - jelenség, ahogy kerek-perec kimondja a nagy történelmi mítoszaikról, hogy azok bizony hazugságok, például egyértelműen vesztes csatákat állítanak be győztes ütközeteknek.
"Miért van az, hogy a román történetírásban soha nem tagadjuk, ha a moldvai fejedelmek a lengyel király hűbéresei voltak, de minduntalan elhallgatjuk, ha Magyarország vazallusai voltak?" – teszi fel a kérdést a beszélgetés során, majd kijelenti: "a hazaszeretet nem abból áll, hogy hazudunk".
Őszintén beszél a románság megítéléséről is: "Mindig negatív a románokról festett kép a külföldi forrásokban: lopnak, hazudnak, lusták – és ez a XIV-XV. századi megítélés a mai napig nem változott. Ezért pedig nem a külföld a hibás – hanem mi" – állapítja meg a nagyromán mítoszokat féltve őrző nemzettársai által rendszeresen hazaárulónak nevezett Diaconescu.
Alább a magyar felirattal ellátott beszélgetésrészlet:
(Kuruc.info)
A beszélgetésben szó esik  Mátyás királyunk "román származásáról", ehhez kapcsolódó írásaink: