A Jeszenszky-vita témaköre kapcsán javasolnánk Pintérnek, hogy fontolja meg elődjei bevált gyakorlatának tapasztalatait, és a mai helyzetnek megfelelően állítsa vissza a cigányok megkülönböztetett személyi igazolványát - ha nem tudnánk, hogy esze ágában sincs fellépni a cigánybűnözés ellen.
Íme a korabeli leírás:
A cigányok megkülönböztetett jelzésű személyi igazolványt kaptak
Volt idő, amikor a magyar rendőrség államigazgatásilag is megkülönböztette a társadalmi beilleszkedésre képtelen cigányokat a jogkövető, békés magyar állampolgároktól. Ezzel a bűnmegelőzést szolgálta és az elkövetett bűncselekmények gyorsabb felderítését.
A "kóbor cigányok és a munkakerülő életmódot folytató személyek" személyi igazolvánnyal való ellátásáról intézkedett az a belügyminiszter-helyettesi utasítás, mely a Rendőrségi Utasítások Tára (RUT) 1955. évi 7. számában jelent meg. A parancs szerint a koborló, csavargó, munkakerülő életmódot folytatókat és az adataikat nem ismerőket először BZ megkülönbötető jelzésű személyi igazolvánnyal látták el.
Ezeket a megkülönböztetett igazolványokat csak tulajdonosaiknak a társadalmi életbe történő beilleszkedése, illetve adataik rendezése után cserélték ki állandó igazolványra.
A BZ jelű igazolványokat a '60-as években szüntették meg.
(Forrás: "A Belügyminisztérium Kollégiumának ülései, 1953-1956" I. kötet. Állambiztonsági Történettár, 2001 Budapest, Kiadta a Történeti Hivatal)

(Kuruc.info)