Felkavaró fotósorozatot készített a japán Hiroko Tanaka. A fiatal nő Vietnamba utazott, hogy megörökítse, milyen kegyetlen következményeik vannak a vietnami háborúban bevetett amerikai vegyi fegyvereknek. A fotós a képeken bemutatja, hogy több mint 30 évvel a háború után a mai napig milyen súlyosan sérült gyerekek születnek. (És ez az Amerika támadta meg Irakot vegyi fegyverek birtoklásának hazug ürügyén, vagy ő akarja megmondani, melyik államnak milyen fegyverei lehetnek.)
Zoom
Hiroko Tanaka életében először a tévében találkozott az Agent Orange nevével (de amúgy az amerikaiak emberszeretetéről már neki is vannak fogalmai otthonról). A magyarul narancssárga hatóanyagnak nevezett vegyület valójában egy növényirtószer, amit az amerikai hadsereg a vietnami háborúban vegyi fegyverként vetett be – írja a CNN.
Tanaka édesanyjával nézett egy műsort, mikor a tévében egy összenőtt fejű ikerpárt látott. Később megtudta, a csecsemők azért születtek közös koponyával, mert bizonyos helyek még mindig az Agent Orange hatóanyagával fertőzöttek Vietnamban.
A vegyi anyag belekerült a talajba, így újra és újra képes pusztítani. Ennek eredménye, hogy az elmúlt években is folyamatosan születtek a súlyosan szellemi és testi fogyatékos gyerekek. Az Egyesült Államok "demokratizáló" hadserege 1961 és 1967 között 77 millió liter vegyületet permetezett az ország neki nem tetsző részére.
A fiatal nőt annyira megérintette az, amit a tévében látott, hogy amikor fotózni kezdett, elhatározta, sorozatot készít a brutális vegyi fegyver hatásairól. Tanaka 2011-ben utazott a távol-keleti országba, és meglátogatott egy gyerekkórházat, ahol 60 torzszülött csecsemőt és fiatalt kezelnek. Az orvosok biztosak benne, hogy a gyerekek az Agent Orange hatása miatt születtek így.
A fotós elmondása szerint még ennél is megrázóbb látványt okoztak neki a befőttes üvegekben kiállított, halva született, deformált csecsemők. Ezeket a kutatók vizsgálják, hátha a jövőben megoldást találnak a vegyi fegyverrel fertőzött gyerekek problémájára. Természetesen a mai orvosi technológiával már a várandósság ideje alatt kiszűrhető lenne, ha az anya beteg gyerekkel várandós, azonban ezeken az elmaradott vietnami településeken ezekre a vizsgálatokra nincsen lehetőség.
Az alábbi képgalériát csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(CNN - Hiroko Tanaka honlapja - Bors nyomán)