Oleg Tagnyiboknak,
Az Ukrán Szabadságpárt Elnökének
Tisztelt Elnök Úr!
Mély felháborodással értesültem arról, hogy pártja Ungváron és Beregszászban felvonulásokat és erőszakos akciókat szervezett a magyar közösség ellen.

Beregszászban sunyi módon, sötét este csoportosan magyarokat inzultálva, gyalázkodó és uszító magyarellenes jelszavakat skandálva vonultak végig. Többek között egyszerre kiáltozták, hogy: „A magyarok disznók!”, „Magyarok, tűnjetek el Kárpátaljáról!”, „Halál a magyarokra!”.
Elfogadhatatlan, hogy a Szvoboda párt tagsága ilyen mélységes és engesztelhetetlen gyűlöletet táplál a kárpátaljai magyar közösség iránt. Egy olyan közösséget szeretnének elűzni, elpusztítani, amelyik nem gyökértelen bevándorlókból tevődik össze, hanem azokban a kárpátaljai falvakban, városokban él, melyeket őseik egy évezrede alapítottak és hagytak ránk. Egy olyan nemzeti kisebbséget igyekeznek Ukrajna ellenségeként beállítani, amelynek tagjai nem segélyekből és szociális juttatásokból élnek, hanem döntő többségükben földet művelnek, gabonát, húst, tejet, zöldséget és gyümölcsöt termelnek, amelyek az ukrán háztartások asztalaira is kerülnek. Egy olyan közösség jelenléte zavarja önöket kibékíthetetlenül, amelynek tagjai nincsenek sem gazdasági, sem politikai kulcspozíciókban, így az államvagyon szétrablásáért, a mindent behálózó korrupcióért, a gazdasági nehézségekért semmilyen felelősség nem terhel.
Egy olyan magyar közösséget vádolnak sovinizmussal, szeparatizmussal, amelyik soha nem lépett fel az ukrán állam legitimitása, területi integritása ellen. Egy olyan közösséget, amely testvéri kapcsolatokat ápol, sőt évszázadok óta sorsközösségben él a kárpátaljai ukrán-ruszin közösséggel. Együtt küzdöttek törökök, krími tatárok, Habsburgok, sztálinisták ellen. Napjainkban pedig egymás mellett élnek, együtt dolgoznak, egymással lépnek házasságra.
A Szvoboda tehát csupán azért gyűlöli a kárpátaljai magyarságot, mert ősi szülőföldjén, saját történelmi emlékei között, sajátos tárgyi és szellemi kulturális örökségét ápolva szeretne dolgozni, békében élni és megmaradni. Ezért kiáltozzák, hogy „Takarodjanak Kárpátaljáról a magyarok!”?
Európai Parlamenti képviselőként tiltakozom az ellen, hogy emberi mivoltukból kivetkőzött szimpatizánsaik, 2013. március 16-án Ungváron több alkalommal támadtak meg magyar gyermekeket, testi és lelki erőszakot alkalmazva ellenük, meggyalázva őket emberi és erkölcsi mivoltukban csupán azért mert magyarok!
Mindezek fényében még inkább elfogadhatatlan, hogy egy demokratikus, európai országban egy őshonos nemzeti kisebbség, amely nem bevándorolt, az országba bekéredzkedő és arra rátelepedő idegen közösség, az ukrán alkotmány által biztosított, saját kultúrájának, anyanyelvének ápolásához és szülőföldjén való megmaradásához, sőt egyenesen az élethez való jogát kérdőjelezi meg egy parlamenti párt, amelyik ráadásul az Európai Unióhoz való közeledést, az európai integrációt hirdeti.
Az ilyen megnyilvánulások sem legitim szervezetekhez, sem tisztességes emberekhez nem méltóak. Így azok, akik a szvobodás vonulás részeseiként csak azért gyalázták az itt élő magyarokat, mert saját szülőföldjükön próbálnak élni, azok emberi méltóságukból kivetkezett, hazugságok és féktelen gyűlölet által elvakult gazemberek. Megnyilvánulásuk pedig a teljes kulturálatlanságról, a legalapvetőbb emberi és keresztényi értékek teljes elutasításáról árulkodnak.
Az ilyen csoportoknak nincs keresnivalójuk egy demokratikus ország parlamentjében, nincs keresnivalójuk Európában és a keresztény világban.
Ezt a nyílt levelet személyesen kívántam Önnek átadni 2013. április 3-án Kijevben a Verhovnaja Rada épületében, azonban ma értesítettek arról, hogy az Európai Parlament delegációja nem utazik el a tervezett ülésre, mivel parlamentjük a 2012. októberi választások óta a mai napig képtelen volt felállítani az Interparlamentáris Bizottságot ukrán részről. Frakciójuk parlamenti viselkedése csak erőszakról, képviselőcsoportok közötti verekedésekről, egymás durva szidalmazásáról szól.
Az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének alelnök-kincstárnokaként pedig közlöm Önnel, hogy megszüntetjük megfigyelői státuszukat és a továbbiakban semmilyen formában sem kívánunk az Ön által képviselt szervezettel együttműködni.
Kovács Béla
Európai Parlamenti képviselő
Kapcsolódó: