"Eddig nem látott fotók kerültek fel a világhálóra a második világháborús dachaui haláltábor felszabadításáról" - adja hírül az MTI. "A képeken szereplő rabruhás férfiak kimerültnek, de nyugodtnak látszanak" - állapítják meg kényszeredetten. Sőt kifejezetten jó állapotban, jó húsban vannak, tesszük hozzá mi - talán a rémmesékkel etetett Európa nem így képzelné egy "haláltábor" lakóit. (Arról pedig, hogy a nagy részük rosszarcú vagy kifejezetten gnómszerű figura, nem a németek tehetnek...) Halottak pedig nem csak a táborokban voltak a világháború alatt.
Zoom
Zoom
Zoom
Az eddig ismeretlen képek a Vintage Everyday nevű honlapon jelentek meg, de szakértő segítségére volt szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hol és mikor készültek a felvételek. Kutatások végül arra engedtek következtetni, hogy a fotókon a szövetségesek által 1945. április 29-én "felszabadított" koncentrációs tábor rabjai - élők és holtak - láthatók. A rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését - írta a The Daily Mail című brit lap.
Zoom
Zoom
Zoom
"A foglyok elég nyugodtnak tűnnek és szabadon mozognak. Francia és jugoszláv zászlók látszanak, az pedig elég valószínűtlen, hogy a nácik más országok lobogóit tűzték volna ki a táborban. A férfiak közül néhányan vörös csillagos sapkát viselnek, ami arra utal, hogy oroszok. A lengyeleknek piros-fehér kitűzőjük volt. Összességében a felvételek eléggé hasonlítanak azokhoz, amelyeket az amerikai katonák készítettek a tábor felszabadításakor" - idézett a lap a szakértői véleményből.
Zoom
Zoom
Zoom
A tábort a sürgősen megoldandó problémák miatt már 1933 márciusában kialakították, mindössze két hónappal azután, hogy Adolf Hitler kancellár lett. Az 1933-as év végére már hozzávetőleg 4800-an raboskodtak ott, legtöbbjük kommunista, szociáldemokrata és szakszervezetis volt. Később a zsidók mellett buzikat, Jehova tanúit, cigányokat és más bűnözőket is vittek oda. A tábort 1945 áprilisáig több mint kétszázezren járták meg, az ott "kiirtott" rabok száma a hivatalos holomítosz szerint 41 500. A 25 kilós, halálra éheztetett foglyokra vonatkozó részeket azonban lassan ideje lesz átírni valami olyasmire, hogy pl. a gáztól először meghíztak, majd utána irtódtak ki... És persze utána feltámadtak egy kis kárpótlásért, amit a mai napig fizetünk.
Zoom
Zoom
Zoom
(Kuruc.info - MTI - Origó nyomán)