Ha valaki nem értené, mi is a ciprusi “válság” mélyebb oka, íme, itt a magyarázat: szombaton megkezdődött a földgáz kitermelése a Haifától 90 kilométerre, nyugatra található tamari lelőhelyen.
Zoom
Négy évvel ezelőtt fedezték fel, hogy a térségben hatalmas mennyiségű földgáz található a tengerfenék alatt. Benjamin Netanjahu miniszterelnök “történelmi pillanatnak” nevezte a kitermelés megkezdését. A tamari tengeri lelőhelyen kipumpált földgáz egy 150 km hosszú csővezetéken keresztül jut el az izraeli Ashdodban található feldolgozó üzembe.
Az Izrael partjai közelében felfedezett földgáz biztosítja Izrael önellátását, sőt, idővel exportra is lehetőség lesz. Yitzhak Tshuva, a tamari kitermelést végző cégcsoport egyik részvényese kijelentette: a kitermelt földgáz “biztosítani fogja Izrael energiaigényét”. Becslések szerint a lelőhely az elkövetkező 20 éven keresztül látja el a zsidó államot földgázzal, és évente 35 milliárd dollár bevételt jelent. “Ez az energia-függetlenség napja Izrael számára” – jelentette ki Silvan Shalom energia- és vízügyi miniszter.
A tamari és a közelben lévő hatalmas tenger alatti földgázmező (melyet Leviathánnak neveznek) a várakozások szerint évtizedekig biztosítja a zsidó állam gázszükségleteit, és jelentősen átalakítja gazdaságát. A többi lelőhelyen a kitermelés várhatóan 2016-ban indul meg.
A Földközi-tenger keleti medencéjében nemrég felfedezett földgáz minden bizonnyal fokozza majd a térségben lévő államok közötti feszültségeket. Hiszen a lelőhelyek egy része Szíria, Libanon, Egyiptom, Ciprus, illetve a Gázai övezet felségvizein található. “A felfedezett kincs nem a megbékélést fogja elősegíteni a Mediterrán keleti részén, hanem az ellenségeskedések fokozását idézi elő” – vázolta fel a várható fejleményeket ki Simon Henderson, a washingtoni Közel-Kelet Politikai Intézet kutatója.
Izrael abban reménykedik, hogy a partjai közelében felfedezett tengeri gázmezők révén kevésbé lesz ráutalva más energiahordozókra, így főleg az olajra és a szénre. Kétségtelennek tűnik azonban, hogy Izrael térségbeli riválisai – Egyiptom, Szíria és Libanon – is részesedhetnek a hatalmas nyereségből. Sőt, ha a zsidók nem tennék lehetetlenné, akkor a palesztinok is megkezdhetnék gazdaságuk talpra állítását a földgáz kitermelése révén. Az egyik legnagyobb nyertes pedig éppen Ciprus lehetne, amely egy valóságos “aranybánya” tetején csücsül. Ami persze a nemzetközi pénzoligarchia figyelmét sem kerülte el. Csoda-e hát, hogy a ciprusi gazdaság „válságba” jutott, és az „összeomlás” felé halad?
Perge Ottó - timesofisrael.com nyomán