Egy négyéves liftszerelési üggyel kampányol Feldmájer Péter, a Mazsihisz menesztett vezetője az elnöki posztért egyik fő riválisa ellen. A hitközségi küldötteknek a napokban postázták Horovitz Tamás cégének az elszámolási vitájáról szóló dokumentumokat. Közben az is ismertté vált, hogy Feldmájert a Mazsöknek okozott százmilliós kár miatt akarják vizsgálóbizottság elé citálni.
Zoom
Horovitz (b) és Feldmájer
Csütörtökön tartja tisztújító ülését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, miután nemrég menesztették a szervezet hosszú ideje regnáló vezetőjét, Feldmájer Pétert. A közeli választás alkalmából fellángolt a zsidó berkeken belüli kampány is.
Az elnöki székért a botrányosra sikerült visszahívás (lásd itt: "Elkaplak, megverlek, kicsinállak" - férgezés és rohadt tetűzés a Mazsihisz közgyűlésén) ellenére Felmájer Péter hetedszerre is versenybe száll. A volt elnök a napokban belső információk kiszivárogtatásával próbálta meg már jó előre kiütni legesélyesebbnek tartott ellenfelét, Horovitz Tamás debreceni hitközségi vezetőt. Feldmájer a saját Mazsihisz-elnöki ciklusa alatt, 2009-ben kötött 40 milliós értékű építési és liftszerelési megbízás dokumentumait postázta a hitközségi küldötteknek.
A Szombat beszámolója szerint a szétküldött papírokban a Horovitz többségi tulajdonában álló cég, a HOBI-X Kft. a Mazsihisz számára végzett liftszerelési és építési munkájának elhallgatott, szaftos részleteiről van szó. A dokumentumokból kiderül, hogy a cég rendszeresen túllépte a határidőket, túlszámlázott, sőt „el nem végzett munkákat is el kívánt számolni”. A volt elnök bemártja Zoltai Gusztávot is, akinek nem kis része volt Feldmájer megbuktatásában, és olyan levelet is közzétett, amelyben Zoltai maga kéri számon a korrekt elszámolást Horovitzon.
Zoltai Gusztáv a közgyűlési tagok számára elküldött e-mailben válaszolt Feldmájernek. Levelében felteszi a kérdést, hogy miért most, évekkel az események után lép levelével és dokumentumaival a közgyűlés nyilvánossága elé Feldmájer, aki a beruházás idején egyébként is a Mazsihisz elnöke volt. Zoltai válaszlevele szerint a HOBI-X Kft. „szerződészerűen teljesített és hiánypótlás nélkül adta át” az elkészült beruházást, az uniós pénzekből megvalósuló projektet az arra illetékes, a Mazsihisztől teljesen független szervek ellenőrizték, és minden szempontból megfelelőnek találták, a fejlesztés központi eleme, a Zsidó Múzeum liftje pedig mindenben megfelelt a szakhatósági előírásoknak, és a mai napig is tökéletesen működik.
Közben függőben van Feldmájer Péter meghallgatása is, akit a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban próbálnak már hónapok óta faggatni arról, hogy milyen körülmények között mondták fel az alapítvány ingatlanvagyonához tartozó badacsonytomaji hotel bérleti szerződését egy vállalkozóval. A tóparti épület azóta is kihasználatlanul áll, sem eladni, sem kiadni nem tudja a Mazsihisz, és a kiesett bevételek, valamint az ingatlanban bekövetkezett állagromlás miatt egyes becslések szerint több százmilliós kár is érhette a közalapítványt.
A nagy vagyoni kárt okozó ügyben már Lázár János miniszterelnökségi államtitkár segítségét is kérték a Mazsök vezetői. A kurátori posztot is betöltő Felmájer azonban nem hajlandó személyesen megjelenni a közalapítványnál, mert azt állítja, hogy ott nem tudják garantálni a személyes biztonságát.
(Szombat - Index nyomán)