Több ezer gyászoló jelenlétében pénteken eltemették Nagyszebenben a vasárnap elhunyt Florin Cioabát, aki a cigányok nemzetközi királyának tekintette magát, és akit áprilisban a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé választottak.
Zoom
Florin Cioaba koporsója mellett mindkét fiát megkoronázták: nagyobbik fia, Dorin Cioaba a cigányok nemzetközi királya, kisebbik fia, Daniel pedig romániai cigányok királya címet kapta.
Zoom
Az 58 évesen elhunyt Florin Cioaba családjának csütörtökön személyesen fejezte ki részvétét Nagyszebenben Traian Basescu román államfő.
Zoom
A "cigánykirály" vasárnap bekövetkezett halála után számos román politikus nyilvánította ki részvétét. Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt félreállított alapító elnöke a pénteki gyászszertartáson is részt vett.
Zoom
Nagyszebenben több napja forgalomkorlátozás van érvényben a "királyi ház" környékén, pénteken pedig néhány órára a város széli temetőhöz vezető hét kilométeres útszakaszon is torlódás alakult ki. A gyászmenet minden nagyobb útkereszteződésben megállt egy-egy imára.
Zoom
Florin Cioaba apjától, Ion Cioabától örökölte 1997-ben a "királyi" címet. Az 1942-es deportálást "túlélő" Ion Cioaba romániai cigányvajda 1992-ben koronáztatta magát "a cigányok nemzetközi királyává". "Királyi tekintélyét" a romániai cigányok jelentős hányada elismerte.
Zoom
Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Radulescu mögé sorakozott fel. A "királyi" és a "császári" család közötti rivalizálást 2013 elején szüntették be.
Zoom
Florin Cioabára - aki egy neoprotestáns egyház prédikátoraként is működött - a Traian Basescu román államfővel kialakított jó kapcsolata révén irányult gyakran a román média figyelme.
Zoom
A közösség vezetőjeként több esetben is közvetítői szerepet próbált betölteni a romániai cigányok és a román hatóságok között.
(MTI nyomán, képek: AP)