Illusztráció - valóban létezik ilyen nevű leves
Egy svéd étterem fasiszta és rasszista pincérei sajátságosan reagáltak a cigánybűnözésről szóló mindennapos hírekre: a napi menüben felsorolt ételek között szereplő "cigányleves" (zigenarsoppa) mellett ugyanis zárójelbe odaírták, hogy valamennyi adalékát lopták. A "jogvédők" azonnal akcióba léptek a tűrhetetlen a "gyűlöletkeltés" megszüntetése érdekében, és feljelentést tettek a rendőrségen.
"Ez elfogadhatatlan. A burkolt rasszizmus Malmöben nagy veszélyt jelent" – jelentette ki egy "jóérzésű antifasiszta" hölgy a Metro újságnak nyilatkozva. Tény, ami tény: a malmöi Lundavägens Grill étterem a napi menük között valóban feltüntette a cigánylevest. Az étterem tulajdonosa, Slavko Rasic azzal védekezett, hogy nem állt szándékukban senkit sem megsérteni. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte egyetlen etnikumra nézve sem jelent fenyegetést, ha az étlapon szerepeltetik a "cigánylevest". Kiírhatták volna azt is, hogy "Elvis-leves", a zárójeles megjegyzés pedig csupán egy tréfa volt – magyarázta. "Egész más lenne a helyzet, ha a leves ízetlen és rossz lett volna" – próbálta "súlyos bűnét" elkenni Slavko Rasic.

A cigányleves receptje - tiltsák be ezt is!
A rendőrség vizsgálódik, habár a Metro újsággal azt közölték, hogy "nem ez az ügy élvez jelenleg prioritást". Vajon nem kellene a "jogvédőknek" a rendőrség háza táján is körülnézniük?...
Perge Ottó - The Local nyomán