Mint ismeretes, megalakulófélben van a görögországi névkölcsönzéssel létrehozandó Magyar Hajnal párt. Bejegyezni még nem sikerült, de két ismert (vagy legalábbis a jelenlegi elnöknél mindenképpen ismertebb) politikus, akiket korábban összefüggésbe hoztak vele, már elhatárolódott az alakulattól. Vannak azonban további érdekességek is: kiderült például, hogy zsidókat és cigányokat is várnak soraikba, csak az a fontos, hogy legyen róla papírjuk. Hivatalosan tagnak azonban nem kívánnak felvenni senkit, viszont a százmilliós állami támogatásokra igényt tartanának, sőt valószínű, hogy a párt létrehozását csupán az anyagi haszonszerzés motiválja.

A még bejegyzés alatt álló pártról annak elnöke, Kisgergely András beszélt a már hírül adott budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta, az országgyűlési választásokon minden egyéni körzetben szeretnének jelöltet indítani, továbbá terveik szerint országos listát is állítanak majd. Annak ellenére döntöttek a párttá alakulás mellett, hogy alig egy éve még a szintén Kisgergely Andráshoz köthető Magyar Remény közösség kiáltványában kijelentette: „a pártrendszer a fejlődés gátja”, annak ideje lejárt. A sajtótájékoztatóján ezzel szemben azt állította, hogy nagyjából ebben az időben kezdték el a párttá alakulás szervezését. Az amúgy nem annyira bonyolult feladatot azonban azóta sem sikerült megoldaniuk...
Nem kívánnak tagokat felvenni
A Magyar Hajnal Párt jelenleg csupán tíz alapító taggal rendelkezik, és ezt a létszámot nem is kívánják bővíteni a jövőben sem, ahogy alapszervezeteket sem szeretnének létrehozni. A leendő képviselőjelöltjeiknek a többsége tehát nem lesz tagja a pártnak, így annak napi szintű ügyeibe, gazdálkodásába sem lesz beleszólásuk. A „talpasokat” csupán a Magyar Hajnal Mozgalomba engedik belépni. Plakátozni, szórólapozni, aláírást gyűjteni mehetnek, azonban a lényegi döntésekből kiszorítanák őket.
Jó üzlet a pártalapítás
A júniusban kormánypárti igenekkel elfogadott új kampányfinanszírozási törvény jelentős állami támogatáshoz juttatja az országgyűlési választáson rajthoz álló pártokat. A minden választókerületben jelöltet állító pártok 597 millió forint kampánytámogatásra jogosultak. A legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók 448, a választókerületek felében induló pártok 299, míg a körzetek negyedében egyéni jelöltet állító pártok 149 millió forintot kapnak. Ehhez jön még a 106 egyéni jelölt után fejenként az államtól járó egymillió forint. Amennyiben pedig egy párt eléri az egy százalékot, úgy az elkövetkező négy esztendőben minden évben jogosult állami támogatásra.
Korábban már több politikai kutatóintézet is felhívta a figyelmet arra, hogy az új kampányfinanszírozási törvény szinte felhívás a "kamupártok" alapítására. Ha egy pártnak sikerül 27 jelölt részére az elinduláshoz szükséges 13500 aláírást összekaparni, akkor országos listát állíthatnak, és 149 millió forintnyi állami támogatásban részesülnek. Ezt ráadásul készpénzben kapják meg, és az összeg felhasználásnak az ellenőrzése is meglehetősen laza. És mit ad Isten, a Magyar Hajnal esetében nem sokkal az új kampányfinanszírozási törvény elfogadása után jelentek meg a pártalapításról szóló első hírek.
Azt is érdemes megemlíteni, hogy amennyiben sikerül majd országos listát állítaniuk, akkor az említett struktúra miatt csupán egy tíz főből álló szűk kör rendelkezne a százmilliós állami támogatás felett.
Zsidókat és cigányokat is várnak soraikba
A Magyar Hajnal kapuja mindenki előtt nyitva áll. Zsidókat, cigányokat és akár arabokat is várnak a soraikba, ezt szintén Kisgergely András jelentette ki múlt heti sajtótájékoztatóján. Így azonban kissé érthetetlen, hogy a párt jövőbeli elnöke milyen okból hozta nyilvánosságra családfáját (és azt is csak a nagyszülőkig visszamenően), ha származástól függetlenül bárkit befogadnak maguk közé.
Vajon mit szólna ehhez a görög Arany Hajnal?...
Egyelőre nem mondják meg, mit akarnak
A Magyar Hajnalnak jelenleg nincsen épkézláb programja, honlapjukra csupán egy hét pontból álló vázlat van feltöltve. Nem lehet tudni, hogy céljaikat miként, milyen eszközökkel akarják elérni. Egyelőre ötletük sincs, hogy mivel lehetne megszólítani az embereket. Ezt maga Kisgergely András ismerte el a sajtótájékoztatóján. Talán nem véletlen, hogy az egyik újságíró a Kétfarkú Kutyapárthoz hasonlította őket. A sajtótájékoztató teljes hanganyaga itt hallgatható meg.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: