/Frissítve, aktualizálva/
Tisztelt Külföldön Élő Választópolgár!
Ön a Jobbik Magyarországért Mozgalom választási kiskátéját olvassa, amelyben a 2014-es magyarországi választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük Önnek össze azért, hogy segítsék választójogának aktív gyakorlásában.
Zoom
A szavazás módja szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy Önnek van-e magyarországi lakcíme, vagy sem. Mindkét esetben tud szavazni, de teljesen más szabályok vonatkoznak a bejelentett hazai lakóhellyel rendelkező, illetve nem rendelkező magyarokra.
1. Mi kell ahhoz, hogy szavazhassak?
Magyar állampolgárság (ezt lehet igazolni érvényes személyi azonosítóval, útlevéllel, honosítási okirattal vagy állampolgársági bizonyítvánnyal), 18. életév betöltése, továbbá részvétel a választási névjegyzékben.
2. Mire, kire szavazhatok?
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok az országgyűlési és az európai parlamenti választásokon, valamint országos népszavazásokon vehetnek részt. Akinek van magyarországi lakcíme, az önkormányzati választásokon is szavazhat.
További különbség, hogy míg a lakcímmel nem rendelkezők az országgyűlési választásokon csak a pártok országos listáira adhatják le voksukat, a többieknek két szavazatuk van: a pártlista mellett egyéni jelöltekre is szavazhatnak.
3. Hogyan tudok bekerülni a választási névjegyzékbe?
Akinek van magyarországi lakcíme, automatikusan bekerül a névjegyzékbe, viszont ha választójogát külföldön akarja gyakorolni, erről – a külképviselet pontos megjelölésével – értesíteni kell az állandó lakcíme szerinti választási irodát. (Ugorjon az 5. ponthoz!)
4. Hol lehet regisztrálni?
Kétféleképpen lehet regisztrálni, és ezzel bekerülni a névjegyzékbe. Vagy kitölti és elpostázza az NVI címére (Nemzeti Választási Iroda, 1854 Budapest, Magyarország) a „Névjegyzékbe vételi kérelem” c. nyomtatványt; vagy mindezt elektronikus úton teszi meg a www.nvi.hu honlapján.
A kérelmeknek legkésőbb a választást megelőző 15. napig be kell érkezniük. Az NVI értesítést küld a névjegyzékbe vételről vagy annak elutasításáról. A regisztráció 10 évig érvényes, és bármikor kérhetjük a törlésünket belőle.
5. Hogyan adhatom le a szavazatom?
A magyarországi lakcímmel rendelkezők szavazhatnak A) magyarországi állandó lakcímük szerinti szavazókörben, B) átjelentkezhetnek bármely magyarországi település szavazókörébe, C) kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Átjelentkezni lehet online és postai úton is. Aki külképviseleten akar szavazni, szintén választhat az online és a kinyomtatott, postán feladott kérelem között. Elég az egyiket kitölteni, viszont a kérelmet legkésőbb március 29-ig le kell adni a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőnek címezve (aki a postát használja, itt találja meg a pontos címet.) A külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A 2014-es külföldi szavazóhelyek listája ide kattintva érhető el.
Akinek nincs magyarországi lakcíme, csak levélben szavazhat. A szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot átveheti postán vagy személyesen bármely magyarországi választókörzetben, illetve külképviseleten (lásd: Névjegyzékbe vételi kérelem 11. pontja). A kitöltött levélcsomagot az NVI címére kell postázni úgy, hogy az a szavazást megelőző napon 24 óráig megérkezzen. Március 24. és április 4. között minden munkanap 9-16 óráig, valamint a külképviseleti szavazás napján lehetőség van eljuttatni a borítékokat bármely külképviseleti választási irodába. Végül arra is van lehetőség, hogy a levélcsomagot a szavazás napján eljuttassuk bármelyik magyarországi országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába. A levélcsomagot nem kötelező személyesen leadnia, másra (családtag, barát) is rábízhatja.
 
6. Mikor adhatom le a szavazatom?
A külképviseleten a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra (pl. Nagy-Britannia), a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai (magyar) idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon (szombaton), helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni.
A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgároknak még lehetőséget kell biztosítani, hogy szavazhassanak.
7. Hová kerül a szavazatom?
A szavazatokat a pártok által delegált választási megfigyelők jelenlétében gyűjtik össze, majd az urnát az NVI budapesti központjába küldik. Szintén ide kerülnek a levélben feladott szavazatok, amelyeket összeszámolás előtt összekeverik a magyarországi voksokkal, így nem derül ki, hogy ki volt a feladó. Mind a külképviseleti szavazás, mind a budapesti számolás jobbikos megfigyelők jelenlétében zajlik, így a csalás kizárható.
Amennyiben további kérdése van, olvassa el a valasztas.hu oldalon található gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat, vagy forduljon hozzánk bizalommal a kulfold@jobbik.hu e-mail címen!
(Jobbik Magyarországért Mozgalom)