Se története, se szereplői, mégis 1250 oldalból áll, és csak egyetlen szót tartalmaz. Azt, hogy zsidó. Méghozzá éppen hatmilliószor legépelve, utalva a holomitológia bűvös, megkérdőjelezhetetlen számára.
Zoom
Phil Chernofsky ötlete - mint a legtöbb zsidó ötlet és alkotás - nem egyedi: több mint tíz évvel ezelőtt egy kis, Tennessee állambeli város nyolcadikosai hatmillió gémkapcsot gyűjtöttek össze, és projektjüket egy dokumentumfilmben is megörökítették. Csodálatos néznivaló lehet...
"Meglepő módon" az Egyesült Államok minden zsidó vezetője elfogadta a könyvet, néhány "holokauszt-kutató" azonban más véleményen van. A Jád Vásem múzeum igazgatója, Avner Shalev szerint a most megjelent kötet csak egy nagy blöff, majd hozzátette, minden évben hatezer újabb könyvet publikálnak a "holokausztról".
Ilan Greenfield, a Gefen kiadó vezetője elmondta, mióta piacra került a könyv, ötezer darabot nyomtattak belőle. Volt, aki száz példányt vásárolt meg belőle, hogy amerikai szenátorok között terjessze, de ausztrál, dél-afrikai és amerikai zsidó vezetők is vettek belőle a közösségüknek.
A könyv ötlete a hetvenes évekig egy New York-i jesivába nyúlik vissza, ahol Chernofsky matematikát, tudományt és persze zsidó tanulmányokat oktatott. Az egyik holokauszt-emléknapon (évente 365 van belőle) a diákjaira bízta a faliújság készítését. Üres lapokat adott nekik, és arra kérte őket, hogy harminc percig folyamatosan írják a papírra a szót: zsidó. A fél óra végén az egész osztály eredményét összeadták, és kiderült, épp negyvenezerszer sikerült papírra vetniük, amitől persze nagyon boldogok voltak.
Zoom
Évekkel később a 32 évvel korábban Izraelbe költözött elmebeteg hatmilliószor írta le a szót, a kinyomtatott oldalakat egy jegyzetfüzetbe fűzte, és az irodájában tartotta. A nagybátyja elvitte a füzetet a jeruzsálemi könyvvásárra, ahol egy könyvkötő rábukkant, és az alkotás limitált számban el is készült. Alig egy évvel később pedig - amit el lehet adni, adjuk is el alapon - a tömegtermelés gondolata is felvetődött.
Minden oldal negyven 120 soros oszlopból áll, egy oldalra 4800-szor lehet leírni, hogy zsidó. A betűtípus Minion, a betűméret pedig alig 5,5-es, a könyv súlya pedig valamivel több mint 3 kilogramm. A címlapon egy zsidó imakendő látható – ezt a kiadó választotta, az alkotó inkább egy kis fekete vagy sárga csillagot szánt a borítóra. A kiadó célja, hogy a könyvet hatmillió példányban nyomtassák ki - ennyi példány több mint 420 kilométernyi polcot foglalna el - és persze nem kis bevételt jelentene.
A Harry Potter hét kötetében 1,1 millió szó van, jegyezte meg a Harry Potter-rajongó Chernofsky, majd hozzátette, az övében hatmillió, amire a jelek szerint rendkívül büszke. Kíváncsian várjuk, jelenik-e majd meg javított, mindössze néhány oldalból álló kiadás, amikor végleg összeomlik majd a holokamu kártyavára...
(Kuruc.info - The New York Times - Könyves blog nyomán)
Frissítés: oly nagy a könyv sikere, hogy már nem is lehet kapni, csak előrendeléssel juthat hozzá a jámbor holokausztozó:
Zoom
Sőt akciós áron lehet előrendelni, 80 dollár helyett 50,49-ért, 29,51 dollárt, a teljes ár 37%-át spórolva így meg! Létezik túlélő, akinek nem csábító egy ilyen ajánlat?
Zoom
Az Amazon oldalán bele is lehet lapozni az izgalmas könyvbe, de sajnos csak néhány oldalt lehet megtekinteni belőle, pedig igen kíváncsiak lettünk volna a további fejezetekre...