Szegedi Csanád pont az Izraeli Televízióban akarta először elmondani, hogy miként vált antiszemita neonáci vezérből hithű, öntudatos, Izraelt szerető ortodox zsidóvá. Az izraeli tévé munkatársainak is előadott mese jó részét Magyarországon már eddig is ismertük. Az izraeli nézők egy része és a műsor készítői azonban erősen kételkednek a zsidóságban Dávid névre hallgató, az ötéves Európai parlamenti ciklus folyamán mintegy 250 millió forintot összeharácsoló, esküszegő igazmondásában. Szegedi az izraeli tévéműsorban sem beszél arról, hogy zsidóságának ismeretében miért mérette meg magát a Jobbik alelnöki posztjára 2012 májusában. A műsorban azt is hazudja, hogy Vona Gábor a Jobbik díszzsidójának szerepkörére kérte föl, ám ő ezt öntudatos zsidóként visszautasította.
Zoom
Szegedi Csanád az Izraeli TV kamerája előtt (Fotó: Izraeli TV)
A Szegedi Csanádról szóló hatásvadász, a jelek szerint politikai célzattal készült izraeli dokumentumfilmet kilenc nappal ezelőtt, 2014. január 30-án sugározta az Izraeli Televízió legnézettebb, 2-es csatornája. Az Izraelben nagy visszhangot kiváltó műsorról azért írunk kissé megkésve, mert várnunk kellett a héber nyelvű részek magyarra fordítására. A Budapesten forgató izraeli vezető riporter, Roni Kubán nem tud magyarul, míg a film "főszereplője" ötéves brüsszeli képviselősködés után sem képes megfelelő szinten kommunikálni angolul vagy valamilyen más világnyelven. Így aztán a budapesti beszélgetések tekintélyes része tolmács közbeiktatásával folyt. Mindjárt a műsor elején megtudjuk, hogy az ortodox zsidónak történt meg- és visszatérésekor Szegedi Csanád a Dávid héber nevet választotta magának.
Zoom
Roni Kubán (jobbról) a Jobbik 2013. október 23-ai nagygyűlésén (Fotó: Izraeli TV)
Akinek jók az idegei, és végignézi ezt a filmet, hallani fogja, hogy a riporter-narrátor Csonádnak ejti a Jobbik egykori alelnökének magyar nevét, s ennek oka héber fordítónk szerint az, hogy a már Izraelben született héber anyanyelvű zsidók a magyar "a" magánhangzót képtelenek kiejteni, "o"-nak hallják, írják át és mondják. A közel ötven perces film jelentős részében - Szegedi "jóvoltából" - magyar beszédet hallunk, míg a köpönyegforgató két mentora, Köves Slomó és Oberlander Báruch rabbik héber nyelvű megszólalásai alatt azért olvasható héber föliratozás, hogy az izraeli néző is megértse... Az izraeli tévések jogos elővigyázatosságát igazolja, hogy Köves rabbi például nem tudja, mit jelent héberül a kéztő ízülete, a csukló. Ahhoz viszont van esze a rabbinak, hogy egyéb hazugságai mellett az Árpád-sávos lobogót némi fogalomzavarral az "1944-es magyar nácik zászlajának" mutassa be az Izraeli Televízióban.

Köves Slomó és Szegedi Csanád a Duna-parton (Fotó: Izraeli TV)
A filmen elhangzó, általunk fontosabbnak tartott héber beszédek magyar fordítását a beszélők megnevezésével és az úgynevezett "timecode" föltüntetésével, gyakori cikkírónk, Hering József magyar fordításában közöljük:
03:34: Köves Slomó rabbi: - Éppen ők mennek most mögöttünk. Ezek nacionalisták, nézze csak meg például ezt a fehér zászlót... piros-fehér-piros-fehér-piros. Ez a magyar nácik zászlaja 1944-ből.
04:20: Narrátor: - Ő az az ember, aki a lángot föllobbantotta: Szegedi Csanád, egy kifinomult, karizmatikus fiatalember, aki Magyarországot Európa egyik legantiszemitább országává változtatta. A gyűlölködése módszeres, nyilvános és szégyentelen volt.
08:57: Narrátor: - Szegedi Csanádba az antiszemitizmust szinte születésének pillanatától plántálták bele. Miskolc iparvárosban született mérnök anya és antiszemita mozgalmakban résztvevő, asztalos apa gyermekeként. A család faházában mindenütt az apuka teljes és tiszta Magyarországról álmodó alkotásai láthatók.
09:51: Narrátor: - Húszéves korában (Szegedi Csanád - a szerk.) antiszemita emléktárgyakat, fekete egyenruhákat és horogkeresztes jelvényeket árusító boltot nyitott. Néhány évvel később megalakította a Magyar Nemzeti Gárdát, amelynek milicistái a sötétség beállta után félelmet és rettegést keltve masíroztak az idegenek lakta negyedekben. A Gárda erőszakos föllépése arra kényszerítette a hatóságokat, hogy törvényen kívül helyezzék, ám ez a fordulat Csanádot csak még följebb emelte a ranglétrán, helyét gyorsan megtalálta a szélsőjobboldali Jobbik felső vezetésében. A 2009-es gazdasági válság idején Csanád utcára szólította a kétségbeesett tömeget, s a Jobbikot pedig harmadik erővé változtatta Magyarország Parlamentjében.
11:40: Narrátor: - Éppen akkor, 2010 nyarán, a minden addiginál erősebb és népszerűbb Csanádot sürgős éjszakai találkozóra hívják (Ambrus Zoltánnal valójában 2012-ben találkozott - a szerk.), s a találkozó után minden megváltozott.
15:52: Narrátor: - Csanádot az éjszaka kellős közepén sürgős megbeszélésre szólították ide, a Jobbik parlamenti irodájába, hogy találkozzon a párttársaival. Szerinte semmi nem változott, szerintük viszont meg kellett oldani a zsidó problémát. A Jobbik elnöke azt ajánlotta Csanádnak, hogy legyen a párt díszzsidója, s így képesek lesznek majd folytatni tevékenységüket anélkül, hogy antiszemitizmussal vádolhatnák őket. Huszonnégy órád van arra, hogy dönts, mondták neki.
27:48: Köves Slomó rabbi: - Megkérdeztem tőle (Szegeditől - a szerk.): mondd, hogy lehet az, hogy nem fedték föl neked? (Azt, hogy a nagyanyja Auschwitzban volt - a szerk.) Hiszen a 95 éves nagyanyád még él, holokauszt-túlélő! Miért nem mondta el? Nem, nem mondta el, felelte. A számot sem láttad rajta? - kérdeztem. Erre azt válaszolta: Nem, mert egész életében így járt. Egész életében zárt, eddig érő blúzujjal, azért, hogy ne lássák rajta a számot.

Köves Slomó és Szegedi Csanád közvetlenül a cipőknél (Fotó: Izraeli TV)
29:40: Narrátor: - Mialatt a budapesti zsinagógában tépelődnek (hogy befogadják-e Csanádot, vagy nem - a szerk.), a Jobbik pártban nem várnak a döntésre. A Csanád és a rabbik közeledéséről szóló hírek hallatán a párt szélsőségesei kimennek az utcára, egykori vezetőjük háza elé vonulnak.
31:14: Narrátor: - S akkor, hosszú hetek tépelődése után Oberlander rabbi meghozza a döntést.
31:21: Oberlander Báruch rabbi: - Mi van megírva a Sulhán Árúhban? (Posztbiblikus zsidó vallási törvénykönyv - a szerk.). Hitehagyott zsidó, aki megbánást mutat, magára vállalja a megtérést, s azt mondja nekem: meg akarok térni a zsidókhoz - az a zsidó azonnal kósernek tekintendő. Abban a pillanatban, amikor kijelenti: újra zsidó akarok lenni, azonnal kóser zsidóvá válik, annak ellenére, hogy még nem tett semmit, így például semmit nem tett jóvá, nem tért meg.
33:12: Szegedi imája: - Halljad, Izrael, az Örökkévaló, a mi Istenünk, az Örökkévaló egyetlenegy!
35:06: Riporter: - Ha visszatekintünk a múltba, most, amint itt ül és interjút ad nekem egy zsinagógában, mindazok után, ami önnel történt, megkérdezem: Mit bánt meg leginkább az életében?
39:12: Narrátor: - Napokon keresztül voltunk együtt Csanáddal, s volt idő, amikor azt hittük, hogy közelebb jutottunk hozzá, ám a rejtély egyre inkább megfejthetetlenebbé vált. Ez volt az egyetlen pillanat (ott, a miskolci zsidó temetőben - a szerk.), amikor úgy éreztük, hogy ez az ember, aki egykor annyira gyűlölt bennünket, kezdi megérteni a dolgokat, s valóban megbánást tanúsít.

Szegedi és Köves a miskolci zsidó temetőben (Fotó: Izraeli TV)
Eddig a Szegedi Csanádról szóló izraeli dokumentumfilm, amelynek vetítése után rövid stúdióbeszélgetés folyt Iláná Dáján, az állandó műsor vezetője és a Magyarországon forgatott Roni Kubán vezető riporter között. A műsorvezető kérdésére válaszolva Roni Kubán ezt mondja:
42:53: Roni Kubán vezető riporter: - Ez az ember óriási lendülettel folytatja utazását a zsidóság keblére vezető úton, s a közeljövőben az antiszemita apjával együtt Izraelbe kíván jönni. Meg kell jegyezni, hogy az apuka nem zsidó, az anyukája viszont zsidó, s most mindenáron ide szeretné hozni az apukáját is. Az egész történetben számomra kicsit aggályos, hogy a korábbi életében nagy lendülettel és gyorsan emelkedett a magasba, egészen a fasiszta párt felső vezetéséig, s most meg ugyan ilyen óriási lendülettel fut a zsidóság keblére.
43:21: Iláná Dáján: - Éppen ez az, ami számomra is megfejthetetlen: Azon ünnepélyes pillanatban, amikor felfedezte önmagában a zsidó gént, azzal együtt az emberszeretet génjét is fölfedezte? - kérdezi a műsorvezető.
Roni Kubán, a dokumentumfilm készítője a filmen elhangzott narrációjában és a vetítés után Iláná Dáján műsorvezetővel folytatott stúdióbeszélgetéskor igen óvatosan fogalmazva ugyan, de kimondja, hogy kételkedik Szegedi Csanád rövid időn belül végbement megtérésének, megbánásának és "jó útra térésének" őszinteségében. Amit nem mondhatott ki a dokumentumfilmen (mert mások lehetnek a megrendelők elvárásai), több izraeli kommentelőhöz hasonlóan Roni Kubán is megtette mindjárt a sugárzás után a Tény című tévéműsor Facebook-oldalán a nézők kérdéseire adott válaszaiban:
Zoom
Roni Kubán Facebook-bejegyzése Szegediről
Roni Kubán: "Szegedi távol tartja családját a reflektorfénytől. Együttműködött velünk, de a feleségét és a gyermekeit nem avatta be. (Meg a zsidóságát mostanáig "eltitkoló" nagyanyját, a zsidó édesanyját, az általa antiszemitának tartott goj édesapját és a hozzá hasonlóan esküszegő testvérét sem. Pontosabban nem járult hozzá, hogy ők is szerepeljenek a filmben - a szerk.) Elmondása szerint a neje és a gyermekei kezdetben aggódtak az általa keltett negatív érzések miatt, de lassan elfogadták a helyzetet, és azt a folyamatot, amelyen jelenleg átmegy" - írja facebookos bejegyzésében a film készítője, riportere, majd kicsit később a következőt olvashatjuk: "Azt kérdezitek, elhiszem-e, hogy Szegedi megváltozott? Az igazság az, hogy erre a kérdésre nem olyan egyszerű a válaszadás. Vegyes érzelmekkel távoztam Magyarországról a Szegedivel eltöltött egy hét után. Egyrészt hiszek a vehemenciájában és azon törekvésében, hogy teljesen fölszámolja a családi titkokat, fölfedje az összes csontvázat, de ami az antiszemitából jó zsidóvá válás ilyen hirtelen fordulatával kapcsolatos, beismerem, ez káprázatos fordulat, de egyben gyanakvást is ébreszt bennem. Nekem ugyanis nem tűnik emberinek az, ha valaki ilyen szélsőséges változáson megy át ilyen gyorsan" - véli Roni Kubán.
Az izraeli dokumentumfilm bennünk is kételyeket kelt, és további kérdéseket vet föl Szegedi Csanád Saul-fordulásával kapcsolatban. Szegedi a Jobbik vezetősége tagjainak a 2012-es távozása előtt többször is kijelentette, hogy zsidó származásáról már 2011 decemberében (!) tudomása volt, ám jó fél esztendővel később, a Jobbik 2012 májusában megtartott tisztújító kongresszusán egyáltalán nem zavarta zsidó öntudatát az, hogy újfent megméresse magát a párt országos alelnöki posztjára, s a siker érdekében szenvedélyes beszédet mondjon az ország minden részéből egybesereglett küldöttek előtt. Zsidó mivoltának tudatában egy olyan párt küldöttei előtt mondott beszédet 2012 májusában, amelyet hozzá hasonlóan mostani mentorai, Köves és Oberlander rabbik a szélsőségesen gyűlölködő, antiszemita és egyéb jelzőkkel illetnek.
Magyarán, Szegedi nem 2012-ben, az Ambrus Zoltánnal megejtett "éjszakai találkozón" szerzett először tudomást zsidó származásáról, hanem elmondása szerint is jóval korábban, míg szerintünk már gyermekkorában. A Jobbik kongresszusán zsidósága tudatában, minden fenntartás nélkül mérette meg magát, ám nagy szerencse a szerencsétlenségben, hogy a küldöttek a lelketlen törtetéséről és pénzhajhászáról szállingózó hírek tudatában már nem választották meg a párt egyik alelnökének. Ambrus Zoltán csak egy-két héttel a Szegedi számára fiaskóval végződő tisztújítás után tette föl a rejtett mikrofonnal készült magnófölvételt az egyik portálra. Az ismertté vált beszélgetésből egyébként kiderül, hogy Szegedi egyáltalán nem lepődött meg, nem kérte ki magának azt, hogy Ambrus dokumentumokkal alátámasztva közölte vele a zsidó származását.
Hogy Ambrus miért nem a 2012 májusában lezajlott tisztújítás előtt hozta nyilvánosságra az éjszakai találkozón készült titkos fölvételt, arra csak elképzeléseink vannak. Talán azért nem a kongresszus előtt, mert kivárt, azt hitte, mint a Jobbikban is szinte mindenki, hogy Szegedit ismét, harmadszor is alelnökké választják. Még nagyobb lett volna a durranás, ha a párt újraválasztott alelnökéről derül ki, hogy zsidó, s ezenkívül korrupciós szándékra utaló módon meg kívánt vesztegetni egy büntetett előéletű személyt, hogy ne fedje föl zsidó származását. Egyelőre homály fedi azt, hogy az említett sorrend kialakításában játszott-e szerepet valamelyik, a Jobbikot a politikai életből kiiktatni kívánó titkosszolgálat.. Ha ez így volt, erre a kérdésre egyelőre csak maga Szegedi Csanád és Ambrus Zoltán tudná megadni a választ.
A filmen elhangzik az a megmosolyogtató állítás, miszerint Vona Gábor az Ambrus által közzétett, a zsidó származásán túl a korrupció-gyanús viselkedését is föltáró hangfölvétel ismeretében Szegedinek "díszzsidói" státuszt kínált föl a párton belül. Új urainak kegyeit hajhászva Szegedi most azt állítja, hogy az ajánlatot öntudatos zsidóként visszautasította. A mese azzal folytatódik, hogy elmondása szerint ezután tanácstalanságában a Google keresőjébe írta be azt, hogy "rabbik Magyarországon", mire a legelső névként éppen a Jobbik és a Kuruc.info betiltását nemzetközi fórumokon is rendszeresen kezdeményező, a TEV nevű zsidó gárdát működtető Chabad - EMIH szekta egyik vezető rabbijának, Köves Slomónak a neve jelent meg. Magyarországon több tucat ilyen-olyan rabbi szolgál, ám Szegedi számítógépének képernyőjén elsőként mégis ennek a komcsiivadéknak a neve tűnt fel.
Az izraeli film fölerősíti Szegedi Csanád mintegy másfél éve hangoztatott meséjét, miszerint az Ambrus Zoltán által 2012 derekán közkinccsé tett hangfölvételig a Szegedi család apraja-nagyja a teljes tudatlanságban élt. Senki nem tudta, hogy a most 95 éves nagymama megjárta Auschwitzot, a nagypapa pedig munkaszolgálatos volt. Szegedi Csanád édesanyja sem tudta, hogy az ő édesanyja Auschwitzban volt. Talán ezért fordulhatott elő, hogy Szegedi édesanyja a jobbikos, "neonáci" fiának rendszeresen besegített a vállalkozásai terén. A Szegedi által több helyen is antiszemitának beállított goj édesapa pedig azt nem tudta, hogy zsidó családba nősült. Most, miután megtudta, hogy a neje és a két fia zsidó, az Izraeli Televízió híre szerint, Csanáddal együtt nemsokára elzarándokol a Siratófalhoz. A film utáni tévébeszélgetésben a vezető riporter elmondta, hogy Szegedi édesanyja a szekrényből elővette a család zsidó múltját bizonyító fényképalbumot, a 95 éves nagymamának pedig hét évtizedes hallgatás után hirtelen héber szavak is eszébe jutottak.
A film megtekintése után nem csak az izraeli kommentelőkben és a televíziós újságírókban, hanem bennünk megfogalmazódnak megválaszolásra váró kérdések: hogyan válthat egy ember ilyen gyorsan, szinte egyik napról a másikra ideológiát, népet, nemzetet, vallást, barátokat? Mennyire lehet komolyan venni az ilyen gyors megváltozást, "jó útra térést"? Vagy: mikor, kiket csapott be Szegedi? A Mindenhatót, amikor a Szent Koronára tett esküjét megszegte, az édesapja magyar népét, az édesanyja zsidó népét, vagy a székelyeket, akiknek termékeit árusította? Tudjuk, hogy új vallása egyes törvényei szerint a goj becsapása nem szégyen, nem bűn, hanem erény. De akkor is.
Zoom
Szegedi Csanád a zsinagógában (Fotó: Die Welt)
Szegedi Csanád első komolyabb jellemtelen húzása, esküszegése az volt, amikor 2010-ben a Jobbik pártvezetésével történt előzetes egyeztetés ellenére, az Európai Parlamentbe való nem várt bekerülésekor nem jött haza Brüsszelből, amint ezt megtette Balczó Zoltán. Senki nem gondolta ugyanis azt, hogy a Jobbik egyszerre három képviselőt is küldhet Brüsszelbe. A nyelveket még ma sem beszélő Szegedi 2010-ben csak azért lett jelölve, hogy ismert jobbikos politikusok szerepeljenek a lista elején. Nem jött haza 2010-ben, de 2012-ben sem, miután a korrupció gyanúját is fölvillantó hangfölvétel napvilágra került, és a Jobbikból távoznia kellett.
Az általa manapság már megvetett, bírált "antiszemiták", rasszisták" és "szélsőségesek" szavazataival, bizalmából Brüsszelbe kikerült, nyelveket nem tudó ószeres az ötéves európai parlamenti ciklus idején mintegy 250 millió (!) forintot vághat zsebre. Munka és tudás nélkül. Ennyiről tudunk hivatalosan. Nagy valószínűség szerint ebből a pénzből szerezte az ellene folytatott tüntetéskor a háttérben fölbukkanó palotaszerű csömöri magánházat is. Köszönetképpen a Jobbiknak, a magyaroknak most azt üzeni, hogy eddigi élete legelső bűne az volt, hogy kitöltötte a Jobbik belépési nyilatkozatát. Amelynek köszönhetően élete végéig jól megél...
Szegedi Csanád becsapta a magyarságot, a legádázabb gyűlölői közé állt, onnan köpdös abba kútba, amelyből ivott. Ez az ember most valóban "díszzsidóvá" vált, csak nem a Jobbikban, hanem a magyarság elleni politikai, ideológiai és gazdasági hadjárat ötödik hadoszlopában. Mit mondhatunk befejezésül? Talán csak annyit, hogy Szegedi Csanád árulásával a magyarság nem vesztett, a zsidóság pedig valószínűleg nem nyer.
(Kuruc.info)