Zsidó-e Arszenyij Jacenyuk, aki a Nyugat ösztönzésére végrehajtott ukrajnai hatalomátvételt követően ült bele a miniszterelnöki székbe? Kinézete alapján persze nemigen lehetnek kétségeink. Ő maga politikai pályája során általában tagadta zsidó származását. Miután azonban a puccsot szervező USA nem Vitalíj Klicskót, hanem őt állította Ukrajna élére, Jacenyuk zsidó származásának ügye ismételten az érdeklődés homlokterébe került.

Ukrajna főrabbija, Yaakov Dov Bleich még 2009 táján nagyszerű fickónak nevezte, aki alkalmas államfőjelöltnek, viszont, mint mondta, egészen biztosan nem zsidó. Ugyanakkor két zsidó kutató az ország 50 legfontosabb zsidó személyiségének listájára felvette Arszenyij Jacenyuk nevét is. Mi hát az igazság?
A most 40 esztendős Arszenyij Petrovics Jacenyuk pályája során vezette a nemzeti bankot (2005), volt gazdasági miniszter a Krími Autonóm Köztársaságban (2001-2003), az ukrán kormányban (2005-2006), külügyminiszter (2007) és a parlament elnöke (2007-2008). 2009 áprilisában bejelentette, hogy a Front a Változásért elnevezésű párt élén indulni kíván az elnökválasztáson Viktor Janukoviccsal, valamint az akkori miniszterelnökkel, Julia Timosenkóval szemben.
Amikor Jacenyuk neve szóba került mint lehetséges külügyminiszteré, a nyilvánosság előtt bemutatta saját, valamint édesanyja születési anyakönyvi kivonatát, melyekből nem lehetett semmiféle következtetést levonni zsidó származására vonatkozóan. Később, amikor az ukrán parlament elnökévé választották, az egyik ellenzéki képviselő nyíltan feltette a cionista világhatalom létezésének fényében teljesen jogos kérdést: lehet-e egy zsidó az ukrán parlament elnöke? Jacenyuk egyik párttársa az ilyenkor szokásos módon mérhetetlen felháborodást színlelt, és azt válaszolta, hogy őt egyáltalán nem érdekli, Jacenyuk zsidó-e vagy sem.
A 2010-es elnökválasztási kampány során egyik riválisa, Ungvár polgármestere, Szergej Ratushnyak igyekezett fölhívni a figyelmet ellenfelének zsidó származásából fakadó veszélyekre. Egy alkalommal például pimasz kis zsidónak nevezte, aki „sikeresen szolgálja ki az Ukrajnát uraló tolvajok érdekeit, és a bűncselekményekből szerzett pénzzel igyekszik megszerezni az elnökséget”. (Ratushnyak más alkalommal is fején találta a szöget. Az Associated Press Hírügynökségnek nyilatkozva például az alábbi kijelentést tette: „Mindenkinek kötelező szeretnie a zsidókat és Izraelt? Ha én nem szeretem a zsidókat és Izraelt, akkor én antiszemita vagyok?” Ratushnyak a 2010-es elnökválasztáson a szavazatoknak csak 0,12%-át kapta, majd híveit arra szólította föl, hogy Timosenkóra szavazzanak.)
2009-ben a magát a harkovi zsidó közösség vezetőjének nevező Juríj Dubinszkíj a televízióban a „zsidó nép nevében” nyilatkozva közölte: ő ugyan nem tartozik egyetlen párthoz sem, mindamellett zsidó származása miatt Arszenyij Jacenyukot támogatja az elnökválasztáson. Dubinszkíj szerint Jacenyuknak nem kellene szégyenlősnek lennie, inkább büszkén fel kellene vállalnia származását. Ugyanis Jacenyuk édesanyja egy ősi zsidó család sarja, melynek tagjai írták a Talmudot. Felesége, Tereza pedig a hatalmas Gur család leszármazottja, melyhez többek között az izraeli külügyminiszter is tartozik.

Néhány nappal később Jacenyuk a televízióban vitázott Nesztor Sufriccsal, a kormány egyik miniszterével. Amikor Ukrajna Moszkvához fűződő viszonya került szóba, Shufrich felmutatta a Chabad-Lubavics nevű szélsőséges zsidó mozgalom tagjainak egyik levelét, melynek írói elismerték, hogy Jacenyuk a judaista valláshoz tartozik, egyúttal pedig sajnálatukat fejezték ki azért, mert rejtegeti a származását. Az Ukrajnai Zsidó Közösségek nevű szervezet ugyanakkor közleményében azt hangsúlyozta, hogy helytelen, ha bárki is az egész zsidó közösség nevében tesz közzé állásfoglalásokat.
Amikor pedig nyilvánosságot kapott, hogy Babi Yarban (ahol állítólag 33 ezer zsidót mészároltak le a németek) egy szállodát akarnak építeni, Jacenyuk határozottan fellépett az elképzeléssel szemben. (Végül a hotel építésének ötletét elvetették.) Korántsem tekinthető véletlennek, hogy az ukrajnai puccs megszervezésében kulcsszerepet játszó, Viktoria „fuck the EU” Nuland európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes minden követ megmozgatott Jacenyuk megválasztása érdekében.

Hogy Nuland is zsidó (meg a férje is, az ismert neokonzervatív stratéga, Robert Kagan), az pedig nyilvánvalóan teljesen véletlen, és az égvilágon semmiféle jelentőséggel nem bír.

Perge Ottó - Háárec - Taraskuzio nyomán