Abban a szoftverben fedeztek fel szakértők biztonsági rést, amelynek segítségével a titkos internetes kommunikáció jelentős része zajlik. Bár a hibát kijavították, szakértők azonnali jelszócseréket javasolnak.
Valószínűleg az informatikai biztonsági szakértők egyik legrosszabb rémálma vált valóra a múlt héten, amikor a Google egy finn szakértője abban a szoftverben (OpenSSL) fedezett fel biztonsági rést, amelynek segítségével a felhasználók és a szerverek közötti titkos kommunikáció zajlik. A módszer, amit feltárt, nem hagy maga után nyomot, nem lehet tudni, éltek-e már crackerek a lehetőséggel. Ha igen, felhasználási nevek, jelszavak többségéhez juthattak hozzá, a szoftvert ugyanis olyan nagy szolgáltatók használják, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Szakértők a hírhez hozzátették, hogy az internetes banki rendszerek kevésbé voltak veszélyben, mivel a bankok többlépcsős biztosítást alkalmaznak, mindazonáltal a legtöbb helyen azokat is ellenőrizték.
A szerverek üzemeltetői a hiba feltárása után rövid idő alatt kijavították a hibát. Javasolják azonban a felhasználóknak, hogy változtassák meg hozzáférési jelszavaikat – épp azért, mert nem tudni, hogy azokhoz nem jutottak-e hozzá korábban illetéktelenek.
Az, hogy egy-egy oldal használja-e a szóban forgó szoftvert, és érintett (volt)-e a hibában, ezen az oldalon bárki ellenőrizheti. Néhány weboldalt és bankot ki is gyűjtött Az én pénzem portál, ami a mellékelt táblázatban látható.

(azenpenzem.hu nyomán)