A US Navy honlapján 2013. szeptember közepe táján érdekes tételeket találhatott a kíváncsi odalátogató: az állami megrendelések és tenderek alcím alatt a szevasztopoli 5. számú iskola átalakítására vonatkozó tender kiírását olvashatta bárki még 2013. szeptember 5-i dátummal.
Az építészeti átalakítás célja a jelzett iskola átépítése az USA haditengerészetének mérnöki bázisává. Egészen 2014. április 15-ig, egy hónappal a Krím félszigeten történt referendum után ugyanis az új vezető, Alekszej Akszjonov érvénytelenítette a tendert, amelynek megrendelője az USA Haditengerészeti Mérnöki-Épitészeti Parancsnoksága volt. Honlapjukon a teljes átépítés (124 oldal dokumentáció) magába foglalja a teljes födémcserét, belső átalakításokat, az ablakok és ajtók cseréjét, a tornaterem teljes átépítését, a bejárat és környezetének teljes átalakítását. Az épületen kétnyelvű táblát, ukrán, valamint amerikai zászlót helyeztek volna el, amely tudatja a világgal, hogy az Egyesült Államok népének adakozásából vált lehetségessé a felújítás, Ukrajna és az USA katonai együttműködésének alapján. Minden munkát a tender elbírálását követő egy éven belül kellett volna elvégezni, tehát kb. 2015 tavaszára. A projekt teljes értéke 250-500 000 USA dollár. De ez még nem minden!
Kiderült, hogy a helyi gyermekkórház átalakítására is kiírtak egy tendert 2013 decemberében, és ez év április 14-én ezt is lezárták.
Vajon mit óhajtottak ezen átépítésekkel a derék haditengerészek? Nagyon egyszerű: a Krím félszigetnek elsüllyeszthetetlen amerikai bázissá kellett volna válnia, ez a két objektum csak az induló infrastruktúra lett volna a tervrajzok szerint az ide elszállásolt katonáknak: kaszárnya és kórház.
Időközben a dolgok nem úgy alakultak, ahogy Washingtonban eltervezték, és ezek a beruházások aktualitásukat vesztették. Így már kissé érthetőbb az a sietség, mellyel mindenféle szankciók bevezetése került az előtérbe, illetve Oroszország Krím félsziget felé irányuló politikája is sokkal érthetőbbé válik.
Források:
(Olvasónktól)
Kiegészítés a fenti szöveghez:
A Krím félsziget az elsüllyeszthetetlen tengerészeti bázis...
Hogy megértsük az orosz emberek ragaszkodását a Krím félsziget iránt, kissé vissza kell lépni a történelemben a görögökig, majd ismét visszatérni a modern időkhöz, egészen '90-es évek végén meggyilkolt katonáig, Alexander Lebegy tábornokig.
A '90-es évek végén több hazafias érzelmű, igen népszerű orosz főtiszt halt meg felderítetlen körülmények között, vagy került a süllyesztőbe: Lev Rohlin tábornok, Alexander Lebegy tábornok és még hányan...
Ami érdekesnek tűnhet a térképre nézve: ma az oroszok visszavették Szevasztopol városát, a Krím félszigettel együtt, az egykori, görögök által az i.e. V. században alapított Herszoneszt, ahol a hagyomány szerint András apostol térítette meg a félsziget lakóit, majd itt halt mártírhalált szent Kliment, az elüldözött római pápa a VII. században, kinek sírján Cirill püspök állított emlékkövet a IX. században, ki Metóddal együtt a görög írásból átültette a a Bibliát a szláv nyelvekre.
Először 988-ban hódította meg e várost Vladimir Szvjatoszlavovics kijevi cár, kit a legenda szerint itt kereszteltek meg. Katonai-stratégiai súlya a városnak közismert, a rengeteg hatalmas karsztbarlang pedig igen jó bombabiztos búvóhely, a hatalmas tengeralattjárók is beférnek. E barlangokat a '90-es években, a Jelcin-érában előszeretettel keresték fel az amerikai katonai szakértők. A szevasztopoli kikötő ugyanis 1991-től ukrán és orosz államközi szerződés alapján az orosz hadiflotta rendelkezésére lett bocsátva mint katonai bázis, természetesen busás bérleti díj ellenében.
Ez az erőd tért vissza most Oroszország déli részére, hiszen akié Szevasztopol, azé a Fekete-tenger és környéke.
- Nyugatra, a Dnyeszter melléki oroszbarát formációban Lebegy tábornok a szintén '90-es évek közepén dúló moldáv-orosz polgárháború után Európa egyik legnagyobb hadifelszerelés-raktárát hagyta hátra, mintegy 15-16 ezer orosz katonával. Ez az erőd van most Ukrajna hátában, irány szerint Dél-Nyugaton.
- Az orosz-ukrán határon áll egy több tízezres elit kiképzésű, modern felszerelésű hadtest. Ez most a keleti erőd. Kinek juthat eszébe kihúzni a gyufát, hiszen közismert, hogy az orosz fiúk ha a hátukat a falnak vethetik, akkor kezdenek igazán verekedni? A II. világháborúban még valóban verekedni tudó amerikai fiúk ma gyáva, de jól felszerelt lesipuskássá degradálódtak, apáik, nagyapáik szégyenére.
Udo Winter
Berlin
(Kuruc.info)