Sok furcsa dologra képes a személytelenné tett számlázási rendszer, de az ELMŰ, úgy látszik, kifogyhatatlan az extrém ötletekből.
Olyan előfordul, hogy a fogyasztó megcsúszik a számlafizetéssel, és az is jellemző, hogy akár sárga csekkre, akár online utalásra esküszik az ember, "összevárja" a víz-, gáz-, áram-, internet- és telefonszámlákat, és egyszerre rendezi azokat. Így az is könnyen előfordulhat, hogy a tartozások rendezése néhány napos csúszással startol.
Kétségtelenül jogos lépés bármely szolgáltató részéről, hogy ha az ügyfél befizetése nem történik meg határidőre, akkor azt valamivel szankcionálja. De ennek vajon az alábbi képen látható összeg esetén mi értelme van?
Zoom
A késedelmi pótdíjat máshol is felszámolják, de azt rendszerint egy külön tételben feltüntetik a következő számlán, és szimplán hozzáadják a szolgáltatás díjához. Az ELMŰ-nél ez úgy látszik, még nem jutott az illetékesek eszébe. Ahogyan az sem, hogy mi történik akkor, ha a fogyasztó galád módon a 2 forintos tartozását nem rendezi. Kikapcsolják majd az áramot - és a visszakapcsolási költséget is kifizettetik? Esetleg behajtót küldenek majd a fogyasztóra? És a tartozásnak mennyi lesz a büntetőkamatból eredő többletköltsége?
Egyáltalán: hogy is lehet ezt az adósságot rendezni? Mert ha az ügyfél sárga csekken szeretné, akkor majd odaáll a postán a pénztárablakhoz, áttol a pulton egy 5-öst. És azt akkor a pénzügyi szabályoknak megfelelően (a lefelé kerekítés miatt) visszatolják...
(HVG)