Valeri Straks izraeli blogger szerint legközvetlenebbül Kolomojszkijnak fűződött érdeke a maláj gép lelövéséhez, lehetősége is volt rá, mert a repülőtéri irányítás és a Novorosszija ellen harcoló hadsereg vezetésének nagy része az ő „zsebében van”. Sem Oroszországnak, sem Porosenkónak, sem a hivatalos Ukrajnának nem fűződhetett érdeke e barbár tett véghezviteléhez.
„Ukrajnán belül politikai és pénzügyi háború folyik, melynek egyik oldalán Porosenko, Firtas és valahol a háttérben Ahmetov áll, másik oldalról Kolomojszkij és a Batykivsina (Haza) párt prominens személyiségei, Julia Timosenkóval az élen, kiknek Porosenko csont a torkukon keresztben, ő a választási harcokban többször is „keresztbe tett” a gázhercegnőnek. Csak egy módon lehet Porosenkót diszkreditálni: mivel ő az USA által támogatott elnök, politikai terroristának kell beállítani, miszerint az ő parancsára történt a gép lelövése. Ez az egyetlen út, amely Porosenko leváltásához vezethet. Mindamellett Julia hercegnő magánvagyona is alkalmas bármely politikai akció finanszírozására” - írja Straks.
A másik szalmaszál, melybe egy új Majdan látomásával fenyegetőző Kolomojszkij kapaszkodhat, egy hír a Wikileaks honlapjáról, amely a napokban látott napvilágot: Porosenko majd tíz éve a CIA beszervezett ügynöke...
(Olvasónktól)