Idén nyáron a Szellemvárosok Magyarországon újra lehetőséget kapott, hogy bejárja az egykori szovjet laktanya területét, amit az ott szolgáló katonák és családtagjaik csak úgy hívtak: Kisváros...
Zoom
A Déli-Bakony erdeinek mélyén található a Kis-Moszkva nevezetű, 16205-ös postafiókszámú volt szovjet katonai bázis, amely a hatvanas években épült, az utolsó szovjet katona 1990. március 28-án hagyta el, ám ezután is szigorú őrizet alatt állt.
Az 1960-as években, egy szovjet hadgyakorlat kudarcát követően (nem érkezett meg időre a töltet a kilövő állásra, technikai okok miatt) döntött úgy a legfelsőbb szovjet párt- és állami vezetés a katonai vezérkarral együtt, hogy a Varsói Szerződés tagországainak területén különleges tárolókat kell kialakítani, és tökéletesíteni kell a mobilitást és a híradást.
A legendákkal ellentétben a laktanyát magyar munkások építették szovjet irányítás alatt, a magyar állam pénzén, mai áron számolva kb. 800 millió forintért.
Zoom
A létesítmény 36 hektáron terül el, magába foglal három, négyemeletes panelházat, iskolát, könyvtárat, uszodát, éttermet, mozit, gyakorló- és sportpályákat, játszóteret, garázsokat, helikopterleszállót és két különálló, légmentesen zárható atomtárolót is, amelyekben nukleáris tölteteket, rakétatartozékokat tároltak.
A szovjet katonáknak és családjaiknak - hogy ne kelljen elhagyni a laktanyát – mindenük megvolt a "kisvárosban", ahogy ők nevezték: ABC, fodrászat, orvosi rendelő, a gyermekek pedig helyben járhattak iskolába az 1985-ben befejezett panelház alagsorába.
Zoom
Kis-Moszkva fénykorában:
A laktanyát tripla szögesdrótkerítés védte, a középsőbe pedig áramot is vezettek. A szellemváros közelében még ma is látható, több helyen lőállás bújik meg az út mentén és a fák között. Az őrök az illetéktelen betolakodókra kérdés nélkül tüzet nyithattak, jobb esetlen letartóztatták őket.
Zoom
Zoom
Egy esetben a környékbeli erdő sűrűjében egy magukat turistának kiadó párt fogtak el. Akkoriban nagyon szigorúan büntették a kémeket, főleg hogy egy kifejezetten titkos objektumról volt szó, így jobb nem belegondolni, mi történt velük...
A kivonulás évében akadt olyan család is, amely váratlanul, egyik napról a másikra hagyta el a lakást. Értéktelen cuccait szétdobálva, ételmaradékait, edényeit az asztalon hagyva.
A lakásokat és az épületeket 1990. március 28-tól a magyar hadsereg 83 személyes sorállománya tartotta karban és felügyelte az egész terület őrzését.
(Az "atomvárosról" bővebben a Szellemvárosok Magyarországon blogon)