Az izraeli Béjtár Jerusálájim (Jeruzsálemi Béjtár) labdarúgócsapat rasszista, vandál szurkolói Belgiumban is bemutatkoztak, miután szerdán megérkeztek a helybeli Charleroi ellen játszott UEFA Liga-selejtező helyszínére. A sárga-fekete klubszínekbe öltözött izraeli szurkolók a lelátókról petárda- és füstbombazáport zúdítottak a játéktérre, egy tárggyal megsebesítették a hazai csapat kapusát. Az izraeli sajtóban arról cikkeznek, hogy a minősíthetetlen magatartást a belga szurkolók antiszemita bekiabálásai váltották ki. A jeruzsálemi csapat végül is 5:1-re kikapott és az UEFA-tól súlyos büntetésre számíthat - írja a videóval kiegészített beszámolójában a Jediot Áháronot.
Zoom
Izraeli szurkolók tűzijátéka a belga stadionban (Fotó: AFP)
A rasszista, gyakorta már népek, főleg a palesztinok gyilkolására kórusban uszító Béjtár Jerusálájim szurkolói már szerdán bemutatkoztak a belgiumi az UEFA Liga-selejtező helyszínén, a vallóniai Charleroi városban. Az egyik Béjtár-szurkoló a Jediot Áháronotnak erről így nyilatkozott: "Kimentünk a városba a szállodából, és dalokat énekeltünk, mire az ottani ultrák farkaskutyákkal (sic!) próbáltak ránk támadni. Verekedés tört ki, de a mieink visszaadták nekik, gyorsan deszkadarabokat, palackokat és köveket kerítettek, és megfutamították őket." A Béjtár szurkolói által énekelt dalok szövegéről a helyszínen készült okostelefonos fölvételek tanúsítják, hogy azok a többi között így hangoztak: "Gyűlölöm az összes arabot!" vagy "Gáza egy nagy temető" (Ezen utóbbi állítás valóságát korábban is tudtuk - H. J.)
Zoom
Három Béjtár-játékos és a játékvezető menekül a petárdák elől (Fotó: AFP)
A "magyar" sajtó arról sem számolt be, hogy a belgiumi flamand és francia nyelvű sajtó még a csütörtöki mérkőzés előtti két napon egyöntetűen azt állította: "A Belgiumba érkezett Béjtár-szurkolók huligánok és rasszisták, terroristák módján viselkednek." Tény az, hogy a jeruzsálemi csapat szurkolói a mérkőzés előtt a belga városban és a mérkőzés folyamán is a Meír Káháná alapította fajvédő Kách mozgalom ökölbe szorított zsidó kezet föltüntető zászlaját is lobogtatták.
Zoom
Egy Béjtár-játékos igyekszik eloltani az egyik petárdát (Fotó: AFP)
Csütörtökön este a Béjtár szurkolói már néhány perccel a mérkőzés kezdetét jelző sípszó elhangzása után elkezdték a bemutatkozást: ritkán látott erősségű füstbomba- és petárdazáport zúdítottak a stadion játékterére, mire a játékvezető néhány percre lefújta a mérkőzést. A Béjtár szélsőséges szurkolói, és rájuk hivatkozva az izraeli sajtó azt állítja, hogy a botrányos viselkedést a hazai közönség antiszemita bekiabálása váltotta ki. (A jeruzsálemi Teddy Stadionban vajon mi szokta kiváltani a csütörtök estihez hasonló viselkedésüket? - H. J.). A mérkőzés végén az izraeli szurkolók egy behajított tárggyal a belga csapat kapusát, Nicolas Penneteaut is megsebesítették. A Béjtár Jerusálájim játékosai sem viselkedtek sokkal higgadtabban, hiszen közülük a játékvezető kettőt is kénytelen volt kiállítani.
Zoom
Tűzijáték a lelátón is (Fotó: AFP)
Izraelben attól tartanak, hogy a Béjtárt a szurkolók Belgiumban tanúsított viselkedése miatt az UEFA súlyos pénzbüntetéssel sújtja, vagy még a további európai mérkőzésektől is eltiltja. Mi is kíváncsiak vagyunk, hogy ezúttal is olyan szigorú lesz-e az UEFA, mint amilyen velünk szokott lenni.
Hering J. - Kuruc.info