"Már Magyarországon sem menekülnek a gyűlölködő kommentelők. Egy blogon a nevüket és a fényképüket is nyilvánosságra hozzák azoknak, akik a menekültek halálát kívánják. Szlovákiában már sikerrel járt egy hasonló kezdeményezés" - adja hírül boldogan az Origó.
A Köztünkélnek.tumbrl.com oldalon már most több olyan Facebook-felhasználó fényképe található, akik nem voltak hajlandók nemzeti gyásznapot hirdetni a magyar rendszámú kamion hűtőterében meghalt 71 illegális bevándorló halála miatt. (A cigányoktól és zsidóktól származó magyarellenes bejegyzéseket azonban "valamiért" nem gyűjtötték és tették közszemlére sem korábban, sem most.)
A jelenség nem új, Felvidéken az Islamonline.sk szerkesztői akkor úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák azok személyazonosságát, akik "a menekültekkel szemben gyűlölködő posztokat írtak".
Az Origó levélben kereste meg az oldal szerkesztőit, akik válaszukban elárulták: sokan egyetértettek az akcióval. Véleményük szerint
nagyon sokan pozitívan reagáltak, örültek, hogy született egy ilyen "cikk", és támogatták őket. Sőt, még olyanok is elismerték a "színvonalat", akiket név szerint megemlítettek.
Persze azért nem mindenki örült annak, hogy felkerült a szlovák listára. „Sokan kérték, hogy töröljük őket, de olyan is akadt, aki maga törölte a hozzászólását, sőt még a profilképét és a nevét is megváltoztatta.”
Felvidéken vita alakult ki arról, hogy szabad-e magánjellegű adatokat nyilvánosságra hozni, de a szerkesztők szerint nyilvános hozzászólásokról és adatokról van szó, amelyet az érintettek valós névvel a saját nyilvános adatlapjukon tettek közzé. Azt sem gondolják, hogy ezzel az "idegenellenességet" fokozzák.
„Hisszük, hogy ezzel pont az idegengyűlölet ellen harcolunk.  Megmutattuk az embereknek, hova vezethet a nem megalapozott félelem és ijedség azoktól, akiket eddig nem láttunk, nem hallottunk róluk” – mondták.
A szerkesztők a "gyűlölködés" ellenére nem terveznek feljelentést, és őket sem idézte be senki a bíróságra.
„A cikk és a médiavisszhang önreflexióhoz vezetett, és már kevesebb a hasonló hozzászólás. Ezzel már célt értünk” – mondták.
Azt sem zárják ki, hogy a jövőben terveznek még hasonló akciókat. Mint írták, nyomon követik a helyzetet, és meglátják, hogy kell-e még folytatás.
(Origó nyomán)