Oszámá Ábdul (vagy: El-Ábd) Mohszen, a Röszkénél "elgáncsolt" szíriai migráns története, fényképei bejárták a világsajtót. Nemrégiben az Arabesque című arab nyelvű hírportál nyomán mi is megírtuk, hogy a szíriai férfi az időközben eltüntetett Facebook-oldalán többi között a Dzsubhát en-Nuszrá nevű véreskezű terrorszervezet lobogója is látható volt, illetve egyik korábbi bejegyzésében arabul "mudzsáhidín"-nek, azaz "muszlim szent háborút, dzsihádot vívó harcosoknak" nevezte a törvényes szíriai elnök, Basár el-Ászád kormánycsapatai ellen küzdő terroristákat. Egy kurd hírportál azt állítja, hogy már 2004-ben is kurdok legyilkolására uszított.

Oszámá már Madridban nyilatkozik a spanyol sajtónak
Az Észak-Szíriában működő kurd Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) nevű politikai szervezet Rudaw nevű hírportálja azt írja, hogy Oszámá el-Ábd Mohszent a sajtóban kitett fényképekről fölismerték a kurdok és azt állítják: a magyar fotóriporternő által elgáncsolt szíriai férfi a saját korábbi állítása szerint a Nuszrá Front keretén belül több fronton is harcolt a kurdok ellen. Az említett kurd hírportál szerint Oszámá jóval korábban, 2004-ben részese volt a kurdok tiltakozásának leverésében, amikor is a szíriai biztonsági alakulatok több mint 50 kurdot gyilkoltak meg egy labdarúgó-mérkőzés után.
Mint ismert, Oszámá El-Ábd Mohszen 2004 és 2010 között az El-Futuvvá nevű csapat edzője volt a szíriai Kámisli városában. A kurd sajtó szerint a szunnita muszlim férfi egyik fölbujtója volt Dir ez-Zórban megrendezett El-Futuvvá-El-Dzsihád Kámisli-labdarúgó-mérkőzést követő erőszakos cselekményeknek.
A kurd hírportál azt is állítja, hogy Oszámá a Facebook-oldalán magát az iszlamista Nuszrá Front harcosának nevezte és a saját bejegyzése szerint harcolt a kurdok ellen Áfrinban, Szerekánijjében és Ámudében.
El-Kudszi - Kuruc.info
Kapcsolódó: