Bejárta a világhálót annak az elpusztult gólyának a képe, amelyet Jászapátiban fotóztak le a helyi általános iskola udvarán.
A hétvégén találtak rá Jászapátin, a Damjanich utcai iskola udvarán egy agyonvert fehér gólyára. A fokozottan védett madarat egy helybéli állatvédő látta meg.
Zoom
Zoom
Felháborodásának a netes közösségi médiában adott hangot. Dühös, elkeseredett kommentek százai tanúskodnak a város lakosságának felháborodásáról. A hétvégén Mihályi István látta meg az iskola udvarán agyonverve fekvő gólyát.
A focipályára kerítésen keresztül rendszeresen beugráló horda
– Vasárnap délután jártam arra akkor láttam meg a gólyát – mondta a Szoljon.hu-nak. – A madarat korábban is láttam már az iskola udvarán. Csigákat, bogarakat gyűjtögetett a területen. Sajnos az intézmény udvarára akkor is be tudnak menni egy sérült kerítésen illetéktelenek, amikor nincs tanítás – tette hozzá. – Korábban láttam, hogy zavarják, hajtják a madarat, de szerencsére mindig el tudott menekülni. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy most nem volt szerencséje a gólyának. A focipályára kerítésen keresztül rendszeresen beugráló „horda” – nem tudom más jelzővel illetni őket – valószínű eltalálhatta egy focilabdával, majd a kábult, magatehetetlen madarat szó szerint agyonverték. Amilyen helyzetben vasárnap délután láttam, sajnos nagyon elképzelhető, hogy miután eltörték a lábát, többször belerúgtak, végül pedig a fejét valamivel átszúrták, majd bele is rúghattak, mintha focilabda volna. Több ezer kilométert megtett már a szegény madár, mikorra visszaért költőhelyére – mondta – párja már valószínűleg a tojásokon költött, de a barbár támadás ellen nem volt mit tennie.
Zoom
Zoom
Ahogy a jászapáti lakos szavaiból kiderül, nem tudta, hogyan kellene eljárnia, de hétfő délelőtt visszament, hogy bejelentést tegyen a rendőrségnek. Csakhogy a gólya ekkorra már eltűnt az udvarról.
Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtószóvivője elmondta, hogy több csatornán keresztül értesültek a gólyát ért támadásról és kollégái értesítették a természetvédelmi őrszolgálatot. Hozzátette: fokozottan védett madárfajról van szó, egyértelműen bűncselekmény történt Jászapátiban. Juhász Tibor természetvédelmi őr elmondta, hogy a hétvégén őrszolgálatuk értesült a történtekről, és munkatársaik elindították az eljárást az ügyben.
A Jászapáti, én is szeretlek Facebook-csoportban azóta az "illegális kerítésmászó" hordáról is kerültek fel képek:
Zoom
Zoom
(Kuruc.info - Szoljon - Fb nyomán)
Frissítés: "fiúk", "fiatalok" - megvannak az elkövetők
A rendőrség közleménye:
Két fiatalkorú fiút gyanúsít a rendőrség a Jászapátin elpusztult gólya ügyében.
Egy elpusztult gólyát találtak 2016. május 9-én a reggeli órákban egy jászapáti általános iskola udvarán. A helyi rendőrök azonnal a helyszínre mentek és adatokat gyűjtöttek. A beszerzett információk alapján a Jászapáti Rendőrőrs eljárást indított természetkárosítás bűntett és állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Az ügyet szakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség. A nyomozók és munkatársaik egy nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a madarat bántalmazó két 15 éves fiút. A helyi fiatalok elismerték a bűncselekmény elkövetését.