Szerkesztőségünk hölgytagjainak
egyértelműen bejön
e csinos darab
A náci Németország által emlékezetessé tett, indiai ihletésű szerencseszimbólum került a spanyol divatcég egyik női táskájára, melyből a világ héber rendjének szükségszerűsége alapján hatalmas botrány kellett hogy kerekedjen.

Visszavont üzleteiből egy táskakollekciót a Zara üzletlánc, miután egy nagy-britanniai vásárló panaszt tett, amiért horogkeresztes mintát hímeztek oldalába. Érdekes: az egyébként pocsék sört gyártó Heineken a mai napig nem vonta vissza termékeit, pedig a címkéjükön látható ötágű piros/vörös csillag miatt már többen panasszal éltek. A több millió emberben rossz emléket és félelmet keltő tiltott önkényuralmi jelkép azóta is ott díszeleg minden üzlet polcán az üvegeken.

A 19 éves Rachel (Ráhel) Hatton csak a táska megvásárlása után, otthon fedezte fel (miért nem gúvasztotta ki előbb a szemeit az elfajzott zsidó kislány?), hogy miféle korrekt ázsiai szimbólumok vannak a terméken. Mint azt az ashfordi lány a Daily Mail-nek elmondta, visszavitte a boltba a táskát és megkérdezte az eladót, hogy szerinte is horogkereszt díszíti-e azt. Miután megegyeztek abban, hogy meglehetősen hasonlít a táskán látható ábra a náci jelképre, a lány visszakapta a pénzét.

Az Európa egyik legnagyobb divatkereskedelmi cége, a spanyol Inditex tulajdonában lévő Zara közölte, nem tudta, hogy a 39 fontba (átszámítva csaknem 14 ezer forintba) kerülő táskán zöld (!) horogkeresztek vannak. Antifasiszta szervezetek kapva kaptak az alkalmon, hogy ismét tiltakozhassanak valami ellen, és kéjelegve adtak hangot nemtetszésüknek a horogkeresztes táska miatt, a szimbólum popkulturális legitimizálását emlegetve.

"Miután egy vevő visszaküldött egy táskát, úgy határoztunk, hogy az egész sorozatot visszavonjuk" - jelentette be a hét végén a világ 68 országában több mint 1026 üzletet működtető, gyáva, az ázsiai diszítőelemekhez mit sem értő Zara szóvivője. Fel sem ötlött benne, hogy esetleg a Heinekennel érveljen, vagy azzal, hogy a táskát díszítő szimbólum messze nem egyezik a német hazafiak által használt horogkereszttel.

A táskákat egy indiai beszállítójuk készítette hindu szimbólumok ihletése alapján (Ázsiában ma is használt díszítő elem a szerencsét, halhatatlanságot jelentő ősi jel, az ázsiaiak tehát bizonyára egytől egyig nácik). A virágokon, bicikliken és zsiráfnak tűnő állatokon kívül négy, napkorongba foglalt, zöld, jobbra néző szvasztika látható a kézitáskán. (A XX. század egyik igen határozott mozgalmának figyelemre méltó személyiséggel rendelkező vezetője is a jobbra forgó változatot választotta izgalmas elképzeléseit megvalósítani hivatott pártjának jelképéül.)

"A Zara által elfogadott eredeti terveken még nem volt horogkereszt" - hajlongott a kamukauszt-lobbi előtt a szóvivő, aki a cég bocsánatkérését fejezte ki mindenkinek, akit sértett a táskán látható díszítés.

(Zsindex korrigálva és kiegészítve)