Nem mond le mandátumáról Udo Landbauer, az alsó-ausztriai tartományi gyűlés vezető szabadságpárti képviselője, akiről kiderítették, hogy tagja egy olyan szervezetnek, amely a kilencvenes években - a zsidó vádaskodás szerint - nemzetiszocialista, antiszemita dalokat terjesztett.
Landbauert Alexander Van der Bellen államfő szólította fel lemondásra.
Az ÖRF közszolgálati rádió kérdezte arról a szabadságpárti politikust, hogy kizártnak tartja-e, hogy lemondjon. Határozottan – válaszolta Landbauer.
Zoom
Udo Landbauer
Landbauernek már korábban fel kellett függesztenie tagságát abban a diákszervezetben, nevezetesen a Junge Patrioten, vagyis a Fiatal Patriótákban, amelyről kiderült, hogy 1997-ben "náci tartalmú" daloskönyveket osztogatott.
Zoom
A bűnös daloskönyv
Zoom

Anton Reinthaller, az FPÖ első vezetője SS-bridágvezető volt - sokat változott pártja
A tavalyi parlamenti választásokon győztes konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióra lépő, a választásokon harmadikként befutó FPÖ-t "egykori nácik alapították", írja az MTI, és több tagja volt érintett "neonáci botrányokban". Utóbbiakat sajnos rendre kizárták a pártból, és az FPÖ Izrael-baráttá vált vezetősége nem győzi bizonygatni, hogy a tömörülés maga mögött hagyta nemzetiszocialista múltját.
A vasárnapi választáson az ÖVP abszolút többséget szerzett Alsó-Ausztriában. Az FPÖ – noha 6,5 százalékponttal növelte megszerzett voksainak számát a korábbi választáshoz képest – csak 14,8 százalékot kapott. A néppárti Johanna Mikl-Leitner tartományfőnök már vasárnap este kijelentette, hogy nem vonja be a kormányzásba Landbauert.
Az alábbi karácsonyi dal is szerepel az indexre tett könyvben:
Hálából a Canossa-járó FPÖ ellen bojkottot hirdetett Ausztria legjelentősebb zsidószervezete, a Bécsi Zsidó Hitközség (IKG), valamint Izrael is. Az IKG például nem volt hajlandó részt venni a az osztrák parlament holomegemlékezésén. Az izraeli kormány ugyan fenntartja kapcsolatait Ausztriával, de nem akar közvetlen kapcsolatot a szabadságpárti miniszterekkel.
Az 1997-ben kiadott daloskönyv ügyét a rendőrség is vizsgálja.
Szintén a bűnös daloskönyv egyik örökzöld dallama:
(Kuruc.info - MTI nyomán)