Válaszul a Facebook folyamatos és indokolatlan cenzúrájára, új közösségi hálózatot alapítottak Magyarországon. Pál Csaba, a Hundub alapítója a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: ezen a platformon a szólás és a vélemény szabadsága alapvető lesz, viszont a hagyományos közösségi oldalakhoz képest számos új funkciót is kínál a felhasználók számára.
Zoom
Túl nagyra nőttek a közösségi hálókat irányító amerikai cégek, és ma már úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek. Ezért úgy gondoltuk, muszáj, hogy legyen választás, egy alternatíva – jelentette ki a lapnak Pál Csaba a Hundub közösségi hálózat indulása kapcsán. A december 6-án startoló magyar közösségi platform megalapítója elmondta: az igazi lökést az indulásukhoz tavaly az adta, amikor mindenféle indoklás nélkül sok ezer magyar felhasználót töröltek le a Facebookról, amelyről később kiderült, hogy legtöbb esetben csak a véletlen műve volt, viszont ezért még bocsánatot sem kértek.
Szavai szerint jelenleg is szinte bármivel kapcsolatban – legyen az politikai vagy éppen a járvánnyal kapcsolatos vélemény – sújthatják a felhasználókat törléssel vagy tiltással csak azért, mert az valahol távol nem tetszik valakiknek.
– A magyar közösségi oldal esetében viszont ilyen esetektől nem kell tartani, hiszen ez a hálózat nem alkalmaz politikai cenzúrát. Az oldalon a szólás- és véleményszabadság alapvető – hangsúlyozta Pál Csaba.
A Hundub ügyvezetője arra is kitért: a közösségi hálózat kialakításánál a – megszokás és a könnyebb kezelhetőség érdekében – a régi iWiW szolgált iránymutatásként. Ezáltal – folytatta – az idősebb korosztálynak is egyszerűbb lesz elsajátítani az oldal használatát.
Az alapító a platform funkcióit ismertetve elmondta: a magyarok által használt közösségi oldalak általános tulajdonságai mellett
a Hundub többek között társkereséssel, nyereményjátékkal és apróhirdetéssel, bukszával, szabadon szerkeszthető hírportállal, valamint blogrendszerrel is kiegészül.
– Emellett a Hundub csapata számos újdonságon dolgozik: jelenleg egy komolyabb VR (virtual reality) platform is tervben van, amely által például színházi előadást lehet nézni, vagy akár az online oktatásban is hasznos lenne – magyarázta az ötletgazda, aki hisz abban, hogy sikerülni fog a jövőben felzárkózni a nagy amerikai platformokhoz.
– A Hundubot tényleg a közösség alakítja, és a hazai közösség mindig kreatívabb, mint néhány külföldi milliárdos – hangsúlyozta az ügyvezető.
Fellélegzés a Zuckerberg-cenzúra után: portálunk is követhető
Oldalunk követéséhez értelemszerűen alapfeltétel a Hundub-regisztráció. Nem szükséges megadni a kereszt- és családnevünket, csak egy felhasználónevet kérnek. E mellé egy email-címet és jelszót kell megadnunk, és készen is vagyunk. (Születési dátum, telefonszám, "harmadik nem", email megerősítése stb. sem szükséges.)
A bal felső sarokban elhelyezkedő keresőbe írjuk be, hogy kuruc.info vagy kuruc.infó, válasszuk ki az Oldalak menüpontot, és máris ott találjuk a Kuruc.info hírportált. De így a legegyszerűbb: katt ide!
Zoom
Kattintsunk a borítókép alatt jobbra elhelyezkedő Tetszik gombra, így értesítést kapuk a kurucos hírekről, publicisztikákról, tanulmányokról stb.
Ne feledjük: csak akkor tudunk erős közösséget építeni és sok magyar testvérünk szemét felnyitni, ha minél többen regisztrálnak az oldalra. A magyarellenes elnyomás hosszú évei után végre újra együtt lehetünk ily módon is, éljünk a lehetőséggel!